15 βαθιές σκέψεις πάνω στη κουλτούρα των τατουάζ που θα σας κάνουν να τα δείτε με άλλο μάτι
Θέλετε να κάνετε ένα τατουάζ. Ή έχετε ήδη ένα τατουάζ. Ή έχετε πολλά τατουάζ. Ή απλά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί κάποιος να θέλει να κάνει τατουάζ. Ή αγαπάτε τα τατουάζ, αλλά οι γονείς σας δεν καταλαβαίνουν γιατί να θέλει κάποιος να κάνει τατουάζ. Ή σιχαίνεστε τα τατουάζ.
Όποια κι αν είναι η σχέση σας με την τέχνη του μελανιού, το βιβλίο «The World Atlas of Tattoo» της Anna Felicity Friedman που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Yale, παρέχει μια ποιητική, ενημερωτική και ολοζώντανα γραμμένη και οπτικοποιημένη ιστορία της αρχαίας αυτής παράδοσης και της σύγχρονης έκρηξής της στην mainstream κουλτούρα. Από ένα γλυπτό γεμάτο τατουάζ που αναπαριστά έναν πολεμιστή-μούμια και που χρονολογείται από το 500 π.Χ. μέχρι ένα σύγχρονο φόρο τιμής στον Ρενέ Μαγκρίτ από τον καλλιτέχνη Henrique Mattos, η συλλογή αποτυπώνει την συναρπαστική πολυπλοκότητα της παράδοσης του τατουάζ.
Πέρα από τις φωτογραφίες που προσφέρουν ατελείωτη έμπνευση για μελλοντικά τατουάζ, το World Atlas είναι φορτωμένο με ιστορικές «λιχουδιές» και βαθιές σκέψεις που θα μπορούσαν να πείσουν μέχρι και τον πιο σεμνότυφο κριτή για τις βαθύτερες προεκτάσεις του τατουάζ και, γιατί όχι, να αρχίσει να σκέφτεται την πιθανότητα να αποκτήσει και αυτός ένα. Ιδού, λοιπόν, 15 αρκετά πολύπλοκες σκέψεις του συγγραφέα James Elkins σχετικά με τα τατουάζ, όπως αναγράφονται στο βιβλίο, συνοδευόμενες από μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που περιέχονται σε αυτό.
«Το δέρμα σου λέει στον κόσμο αν είσαι υγιής, πόσο χρονών είσαι, αν ντρέπεσαι, αν είσαι αγχωμένος ή άρρωστος. Αυτή είναι η γλώσσα του δέρματος.»
«Όταν ένας tattoo artist δημιουργεί σημάδια στο δέρμα, αυτός ή αυτή γίνεται μέλος μιας συζήτησης εν εξελίξει. Όταν διαλέγεις ένα τατουάζ, αποκαλύπτεις κάτι για τον εαυτό σου που είναι ήδη εκεί, ακόμα κι αν είναι μόνο μια ελπίδα.»
«Ακριβώς όπως και τα τατουάζ, τα γραφήματα στον ουρανό ανταποκρίνονται σε αμυδρές ενδείξεις σε μια σιωπηλή επιφάνεια, βρίσκουν φιγούρες και μοτίβα εκεί που η φύση δεν έχει αποκαλύψει τίποτα.»
«Το να γράφεις πάνω σε μια σελίδα χαρτί είναι διαφορετικό από το να γράφεις πάνω στο δέρμα, επειδή το δέρμα γράφει ήδη τη δική του ιστορία.»
«Άλλη μια διαφορά ανάμεσα στο γράψιμο και τα τατουάζ είναι πως το τατουάζ μιλά προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: μιλά τόσο στους ανθρώπους που το βλέπουν, όσο και σε αυτούς που το φορούν.»
«Ένα τατουάζ δίνει σήμα στους ανθρώπους που το βλέπουν, τους λέει πράγματα για εσένα, αλλά, επίσης, σου λέει πράγματα για τον εαυτό σου.»
«Ένα ολοκληρωμένο τατουάζ είναι σαν μια συζήτηση εις βάθος: το τατουάζ σου μου μιλά για εσένα και σου μιλά κι εσένα για τον εαυτό σου.»
«Το πιο σημαντικό είναι πως τα τατουάζ σε συνδέουν με την οικογένειά σου, την πόλη σου και την κουλτούρα σου.»
«Ακόμα και το πιο προσωπικό τατουάζ, που μοιάζει να αφορά μόνο στα όνειρα και τα ιδανικά σου, δείχνει ταυτόχρονα τη θέση σου σε αυτό τον κόσμο.»
«Τίποτα δεν είναι εντελώς προσωπικό από όσα κάνουμε. Ακόμα και με μια τέχνη τόσο προσωπική όσο αυτή του τατουάζ, ζούμε, πάντα, στο δημόσιο κόσμο, στην κουλτούρα και την ιστορία.»
«Τα τατουάζ είναι οικεία, ειλικρινή και όλα αυτά που λένε οι άνθρωποι πως είναι, είναι όμως και τρομερά πολύπλοκα: ένα τατουάζ είναι ένας από τους πιο εύγλωττους και περίπλοκους τρόπους να μιλήσεις χωρίς λέξεις.»
«Η ίδια η λέξη “τατουάζ” -που πλέον εκπροσωπεί παγκοσμίως την μορφή τέχνης και την πολιτιστική πρακτική κατά την οποία εισάγεται χρωστική ουσία κάτω από το δέρμα για να εντυπώσει μια μόνιμη εικόνα- έχει μια παγκόσμια ιστορία.»
«Οι ρίζες του ανιχνεύονται στα μέσα του 18ου αιώνα, στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των Πολυνήσιων που χρησιμοποιούσαν τον όρο “tatau” και στους εξερευνητές, όπως ο Louis Antoine de Bougainbille και ο James Cook. Το “tattoo” και τα ισοδύναμά του σε άλλες γλώσσες, όπως tatouagem tatuaggi και tätowierung, έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό λέξεις όπως το γαλλικό “piquage” του 17ου αιώνα, το πρώιμο σύγχρονο αγγλικό “pricking”, το κούρδικο “deq”, το “tele” του Baka, το ταϊλανδέζικο “sak yant” και το ιαπωνικό “horimono”.»
«Μπορείς να χαζέψεις αυτές τις σελίδες όπως θα χάζευες τις σελίδες ενός βιβλίου με χάρτες -να φαντάζεσαι τα μέρη πίσω από τις εικόνες και να σχεδιάζεις ταξίδια για να πας να τα δεις. Να παίζεις τον ρόλο του αφηγητή στο “The Illustrated Man” του Ray Bradbury και να χρησιμοποιείς αυτά τα τατουάζ ως παράθυρα σε μια παγκόσμια εμπειρία.»
«Κάτσε αναπαυτικά και ταξίδεψε (από την πολυθρόνα σου) μέσα από την εκπληκτική ποικιλία σχεδίων, δημιουργημένων από ταλαντούχους και αφοσιωμένους tattoo artists, πάνω σε δέρματα ενός κολοσσιαίου εύρους από πολίτες του κόσμου.»
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post και έχει μεταφραστεί από τα αγγλικά.
Σχόλια