Πιέσεις για νέα μέτρα και προαπαιτούμενα


 Ευκλείδης Τσακαλώτος
Της Δήμητρας Καδδά
Η κυβέρνηση επιχειρεί - εν μέσω ισχυρών πιέσεων  για νέα μέτρα και προαπαιτούμενα- να οριστικοποιήσει την "επί της αρχής συμφωνία" μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες της από τον ESM.  Ο χρόνος είναι πολύ λίγος δεδομένης της έναρξης των διαπραγματεύσεων "κορυφής" την προηγούμενη Παρασκευή με την άφιξη της επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα και το πρώτο ραντεβού του "κουαρτέτου" με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Μετά από μία αποτίμηση της "σάρωσης" των τεχνικών κλιμακίων   των θεσμών (που συνεχίζουν  παράλληλα τις εργασίες τους) η κυβέρνηση οριστικοποιεί σήμερα την στάση της για τις μεγάλες "μάχες" των επόμενων ημερών που θα γίνουν σε πολλά μέτωπα.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα
Το ένα μεγάλο μέτωπο είναι η συμφωνία για τα πρωτογενή… ελλείμματα. Η κυβέρνηση δέχεται τον στόχο των 3,5 % του ΑΕΠ πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά αλλά ζητά  "οπισθοβαρές" πρόγραμμα.
Ωστόσο, με την ύφεση περί το  3% εκτιμάται ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστο περί το 1% του ΑΕΠ. Έτσι πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση από τους θεσμούς για την αποδοχή  της εξέλιξης  που είναι πλέον τελείως διαφορετική από το 1% πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και 2% το 2016 που  ήταν ο αρχικός στόχος.
Πρέπει να βρεθεί και η  χρηματοδοτική  κάλυψη του κενού που προκύπτει είτε από το δάνειο είτε από ιδιωτικοποιήσεις ή άλλες πηγές. Σημαντικό είναι και το σκέλος του αναπτυξιακού αντισταθμίσματος που προς το παρόν περιλαμβάνει μόνο 3,5 δις ευρώ εμπροσθοβαρή κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Αλλά η (πιθανή) αποδοχή των "οπισθοβαρών δημοσιονομικών στόχων από τους θεσμούς θα συνοδεύεται από " εμπροσθοβαρή"  ανταλλάγματα. Δηλαδή από πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες θα πρέπει να έρθουν… τώρα.
Τα προαπαιτούμενα
Ο λόγος για  το "πακέτο" που θα συνδεθεί με την εκταμίευση  της πρώτης μεγάλης δόσης  που με βάση όσα εξ αρχής έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει να ξεπεράσει τα 22 δις ευρώ,  αλλά και τα  μέτωπα που θα γίνει εφικτό να μεταφερθούν για… αργότερα.
Τις επόμενες ημέρες  η Ελλάδα και οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν επιλέγοντας από μία  μεγάλη  "δεξαμενή" που συνεχώς γεμίζει με εκκρεμότητες και απαιτήσεις που θα είναι τα  προαπαιτούμενα  για την εκταμίευση της επόμενης χρηματοδότησης και ποια θα μεταφερθούν τα επόμενα τρίμηνα ως τα νέα μεγάλα ορόσημα.
 Η "δεξαμενή" σύμφωνα με πληροφορίες… γεμίζει μετά από τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Άμεση περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με παρεμβάσεις στην διάταξη  που δεν περιλήφθηκε τελικά στον εφαρμοστικό νόμο.
- Παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας με ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αλλαγή στις τιμολογήσεις της ΔΕΗ.
-Ενεργοποίηση των διατάξεων για την είσπραξη του νέου ΕΝΦΙΑ με ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
- Εφαρμογή της μηδενικής ρήτρας στις επικουρικές συντάξεις.
- Αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ του 2012 για το συνταξιοδοτικό με ισοδύναμα μέτρα.
- Παρεμβάσεις στην φορολογία αγροτών ώστε να  εξισωθεί το καθεστώς με αυτό των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και μείωση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο.
- Παρεμβάσεις στην υγεία για  διασφάλιση clawback, μείωση της δαπάνης για φάρμακα και εισιτήριο 5 ευρώ.
- Συμφωνία για την πλήρη εφαρμογή εργαλειοθηκών ΟΟΣΑ με αρχή από τις "παρεκκλίσεις" της 1ης εργαλειοθήκης που εκκρεμούν από το 2014 (Κυριακές, γάλα, μη συνταγογραφούμενα κλπ).
- Αντιστάθμιση των μονομερών ενεργειών  (παρεμβάσεις στις 100 δόσεις, ισοδύναμα μέτρα για τις προσλήψεις στο δημόσιο).
- Σχέδιο για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου,  νέο μισθολόγιο, νέα κινητικότητα, προσαρμογή ειδικών μισθολογίων και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα μη μισθολογικά επιδόματα.
- Ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης όπως προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση της διαπραγμάτευσης.
-  Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
- Κατάργηση στις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων.
- Οριστικοποίηση των όρων για το νέο πανίσχυρο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δις ευρώ μέσα σε 30 χρόνια. Συμφωνία για  τον χρονικό ορίζοντα των πρώτων κινήσεων.                                                   http://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!