ΣΕΛΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ





Το διαστημόπλοιο MAVEN της NASA (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) κατέγραψε δυο απροσδόκητα φαινόμενα στην αρειανή ατμόσφαιρα: Ένα ανεξήγητο σύννεφο σκόνης σε μεγάλο ύψος και Σέλας, που φθάνει βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα.


Η παρουσία της σκόνης σε ύψος 150-190 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη είναι ανεξήγητη. Αν και η πηγή και η σύνθεσή της είναι ακόμα άγνωστες εκτιμάται όμως, ότι δεν είναι επικίνδυνες για το MAVEN ή οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο σε τροχιά.

«Αν η σκόνη προέρχεται από την ατμόσφαιρα, αυτό σημαίνει, ότι κάποια θεμελιώδης διαδικασία της μας διαφεύγει», λέει η dr. Laila Andersson του πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Είναι επίσης άγνωστο εάν το σύννεφο είναι προσωρινό ή πρόκειται για κάποιο μόνιμο φαινόμενο. Καμία γνωστή διαδικασία στον Άρη δεν μπορεί να εξηγήσει την προέλευσή του.




Το MAVEN κατέγραψε επίσης κάτι, που οι επιστήμονες ονόμασαν «χριστουγεννιάτικα φώτα». Πέντε μέρες πριν τις 25 Δεκεμβρίου, το MAVEN παρατήρησε ένα δυνατό φωτεινό υπεριώδες Σέλας να εκτείνεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Το Σέλας στη Γη, Βόρειο ή Νότιο, δημιουργείται από το βομβαρδισμό των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια, που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο

«Αυτό που εκπλήσσει με το Σέλας στον Άρη είναι το πόσο βαθιά στην ατμόσφαιρα συμβαίνει, πολύ πιο βαθιά από τη Γη», λέει ο dr. Arnaud Stiepen του πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο Άρης έχασε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του, σαν κι αυτό που έχει η Γη, κι έτσι τα ηλιακά σωματίδια προσπίπτουν κατευθείαν την ατμόσφαιρά του.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 46ο Σεληνιακό και Πλανητικό Επιστημονικό Συνέδριο στο Woodlands του Τέξας.

Το MAVEN στάλθηκε στον Άρη το 2013, για να βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν το μυστήριο, γιατί ο Κόκκινος Πλανήτης έχασε την περισσότερη από την ατμόσφαιρα και το νερό του. Αποτελεί μέρος του προγράμματος εξερεύνησης του πλανήτη, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τα οχήματα Opportunity και Curiosity και τα διαστημόπλοια Mars Odyssey και Mars Reconnaissance Orbiter, που είναι σε τροχιά.http://www.freeinquiry.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!