Οι τέσσερις λόγοι της ξαφνικής εμπλοκής με το ΔΝΤ
Άρχισαν τα προβλήματα και οι σπαζοκεφαλιές πριν καν πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, θέτοντας εν αμφιβόλω το στόχο της επίτευξης οριστικής συμφωνίας πριν από τις 20 Αυγούστου.
1. Εμπόδιο πρώτο: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.
Το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει την εμπλοκή του Ταμείου δεν είναι κρυφό, όπως δεν είναι κρυφό ότι ο Β. Σόιμπλε και οι δορυφόροι το έθεσαν ως απαράβατο όρο για να εγκριθεί το τρίτο πακέτο στήριξης. Αποτέλεσμα; Ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη άφιξη της πάλαι ποτέ Τρόικας, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ζήτησε... πρόσκληση από την Αθήνα.
«Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να στείλει αύριο Παρασκευή, ειδική επιστολή στην επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία θα της ζητά και επισήμως να έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια του ΔΝΤ.
Από την κυβέρνηση επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει εμπλοκή κι ότι εν πάση περιπτώσει πρόκειται για διαδικαστικού χαρακτήρα εκκρεμότητες. Η αλήθεια είναι, όμως, άλλη. Σύμφωνα με την κατ' αρχήν συμφωνία της 12ης Ιουλίου "τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, που ζητούν χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον ESM, αναμένεται να απευθύνουν, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η Ευρωομάδα να συμφωνήσει σχετικά με το νέο πρόγραμμα του ESM. Επομένως, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από το Μάρτιο του 2016". Τι σημαίνει αυτό; Ότι για υπάρξει οριστική συμφωνία και εκταμίευση θα πρέπει η Αθήνα να ζητήσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
2. Εμπόδιο δεύτερο: το Ταμείο δεν μπορεί να εμπλακεί αν δεν πληρούνται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; επαρκής πρόοδος, εφαρμογή μέτρων και μεταρρυθμίσεων, επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος σε βάθος 12 μηνών και πάνω απ' όλα βιώσιμο Χρέος. Πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το Ταμείο μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση από τον Οκτώβριο και μετά, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει πάντα το "αγκάθι" του Χρέους. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε, δε, να εννοηθεί ότι η διατύπωση στο κείμενο της 12ης Ιουλίου για την ελάφρυνση του Χρέους δεν είναι ικανοποιητική, θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι σαφής. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πρώτα οι Ευρωπαίοι θα λάβουν σαφείς αποφάσεις, που θα οδηγούν σε δραστική αναδιάρθρωση του Χρέους (επιμήκυνση πληρωμών τουλάχιστον 30 ετών ζητά το ΔΝΤ) και μετά το Ταμείο θα εμπλακεί.
3. Εμπόδιο τρίτο: η έγκριση και ψήφιση του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται αυτομάτως εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων από το πρόγραμμα. Όπως παραδέχονται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, παρά το ότι δεν προβλέπονται άλλα προαπαιτούμενα, έχουν ήδη ακουστεί φωνές από την Ευρωζώνη που ζητούν κι άλλα μέτρα πριν από την όποια εκταμίευση. Ποια μπορεί να είναι αυτά; Όσα κινούνται στη "γκρίζα" ζώνη της ελληνικής πρότασης, όπως η κατάργηση του χαμηλού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η ανάκληση της φοροαπαλλαγής για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, αύξηση του φόρου στο τονάζ για τη ναυτιλία, οι ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
4. Εμπόδιο τέταρτο: Το ΔΝΤ για να έρθει στην Ελλάδα φέρεται να απαιτεί τα μέλη του κλιμακίου του, να έχουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και όχι με τεχνοκράτες. Με άλλα λόγια θέλει να επαναληφθούν οι επισκέψεις στα υπουργεία, απορρίπτοντας την πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για συναντήσεις του ΔΝΤ με τον Γ. Χουλιαράκη και ομάδα τεχνοκρατών.http://www.iefimerida.gr/news/218776/oi-tesseris-logoi-tis-xafnikis-emplokis-me-dnt#ixzz3gkKRRg7u
Σχόλια