Fitch: Παραμένει στην κλίμακα «Β» η Ελλάδα
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Την παραμονή της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα "Β" επιβεβαίωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ στα θετικά εντάσσεται το γεγονός ότι το δυσκολότερο μέρος του προγράμματος προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί. Η οικονομία, άλλωστε, επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά, με τον ρυθμό το 2014 να αναμένεται στο 0,5% και το 2015 στο 2,5%. Το ελληνικό κρατικό χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 178% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιόλογη προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Σε περίπτωση εκλογών, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι λιγότερο πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθυστερώντας την ομαλή προσαρμογή της οικονομίας.
Υπό αυτές τις πιθανές εξελίξεις, η Fitch τονίζει ότι η εγχώρια πολιτική κρίση και η διατάραξη των σχέσεων με τους πιστωτές ενδέχεται να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της Ελλάδας. Υπενθυμίζει, δε, ότι μπορεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας να καθυστερήσει μέχρι και τις αρχές του 2015.
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο οίκος επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δεν διαφαίνεται κάποια κεφαλαιακή ανάγκη, ωστόσο η ποιότητα του ενεργητικού δείχνει να είναι αδύναμη. Υπό αυτά τα δεδομένα διατηρείται η αξιολόγηση του κλάδου στην κλίμακα του «Β», καθώς οι προκλήσεις παραμένουν.
Αναλυτικά τα σημεία - κλειδιά της αξιολόγησης:
- Ο Προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2014, γεγονός που υπερτονίζει την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των σοβαρών κυκλικών συνεπειών. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται στο 1,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.
- Η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014, αλλά υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσει έως τις αρχές του 2015. Η έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο βελτίωσε τη ρευστότητα της χώρας, αλλά η πρόσβαση στην αγορά δεν είναι ακόμη αξιόπιστη. Εκτιμάται ότι η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση εξακολουθεί να βασίζεται στην παραμονή της χώρας στο πρόγραμμα προσαρμογής.
- Οι πρόωρες γενικές εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ένα πιθανό σενάριο και υπάρχει κίνδυνος η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο πιστή στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Η πιο οδυνηρή φάση της προσαρμογής στην Ελλάδα παρήλθε, ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης καλύπτονται μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015 χωρίς έκδοση ομολόγων ή κεφάλαια από τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο, η επίτευξη και η διατήρηση του μέσου στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, του 4%, εξαρτάται από τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διατήρησης μιας βιώσιμη ανάπτυξης.
- Το πραγματικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί ελαφρώς στο εννεάμηνο του 2014. Προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 και κατά 2,5% το 2015, αν και οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
- Το εξωτερικό χρέος παραμένει πολύ μεγάλο, αλλά η εξυπηρέτησή του έχει μικρό κόστος. Επίσης, θετική είναι η συμβολή του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, με τη βοήθεια της μείωσης των εισαγωγών, των τουριστικών εισπράξεων και των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ. Διαπιστώνεται επίσης αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των τιμών, αν και η εξαγωγική βάση παραμένει αδύναμη.
- Η αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος παραμένει σε «Β», που δείχνει αδύναμη πιστοληπτική ικανότητα. Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, αλλά η ποιότητα του ενεργητικού τους είναι αδύναμη. Δεν απαιτούνται περαιτέρω ενισχύσεις κεφαλαίου.
Αλλαγή αξιολόγησης
Η σταθερή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι οι ανοδικοί και οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σήμερα ισορροπημένοι. Παρ 'όλα αυτά, οι μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε αλλαγή αξιολόγησης είναι:
Αρνητικά:
- Μια εγχώρια πολιτική κρίση ή επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές, ή/και υπαναχωρήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις πολιτικής.
-Μια Μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2015. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, να αυξηθεί ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ και να διευρυνθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Θετικά:
- Ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και δημοσιονομική βελτίωση με επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% του ΑΕΠ.
- Βιώσιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς σε προσιτές τιμές, βελτίωση της ευελιξίας χρηματοδότησης http://www.naftemporiki.gr
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια