Φωτογραφίες: Η ανατομία των πιστολιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου



Το απόλυτο "crash test" των όπλων που χρησιμοποίησαν οι μεγάλοι αντίπαλοι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα τα πιστόλια (Pics) 


Ήταν η μεγαλύτερη σε εύρος και η πιο αιματηρή σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν και καμία γωνιά του πλανήτη δεν γλίτωσε την καταστροφή, τη φωτιά και το θάνατο που άφησε στο πέρασμά του ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Παρότι σε αυτόν τον πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τεχνολογικώς προηγμένα όπλα, δεν απουσίαζαν από τις σώμα με σώμα μάχες τα πιστόλια που χρησιμοποιούνταν σε κλειστούς κυρίως χώρους.
Πρόκειται για όπλα που καθόρισαν την εικονογραφία ενός παγκόσμιου πολέμου, στις πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Δείτε παρακάτω την απόλυτη σύγκριση και την ανατομία των πιστολιών που χρησιμοποιήθηκαν από τους στρατιώτες που εντάχθηκαν στις δυνάμεις των αντικρουόμενων συμμάχων.
Τα όπλα αυτά θεωρούνται σήμερα ιστορικά κειμήλια που μας θυμίζουν την καταστροφή που συνοδεύει την χρονική τους ύπαρξη όταν και έκαναν την εμφάνιση τους στις μάχες.
Τα περισσότερα, αποτελούσαν τον προσωπικό εξοπλισμό των αξιωματικών.

Κίνα

M1900 (Browning Model 1900)


  Το 1900 σχεδιάστηκε το πιστόλο Μ-1900 από τον Αμερικανό John Moses Browning, το οποίο κατασκευάσθηκε από την Βελγική εταιρία Fabrique Nationale Herstal d’ Armes de Guerre με διαμέτρημα7,65 mm (0,32 A.C.P.).
Το 1920 οι Κινέζοι αντέγραψαν αρχικά το σχέδιο του όπλου και δημιούργησαν στην πορεία το M1900 που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον Β΄Π. Πόλεμο.

Ιαπωνία

Nambu Type 14


  Το πιστόλι των Γιαπωνέζων Αξιωματικών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. θεωρείται το χειρότερο υπηρεσιακό πιστόλι που κατασκευάστηκε ποτέ. Ίσως και το ασχημότερο. Το διαμέτρημα του ήταν 8 mm.
Τα συγκεκριμένα πιστόλια αντιμετώπισαν πολλαπλά προβλήματα καθώς πάθαιναν συχνά "εμπλοκή" ενώ η ακρίβεια τους στην στόχευση, ήταν εντελώς αμφίβολη.
Αντικαταστάθηκαν από το Type 94 κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Γαλλία

Modèle 1935 A


  Το όπλο σχεδιάστηκε βάσει του Αμερικανικού M1911. Κατασκευάστηκε το 1935 και η παραγωγή του ήταν πολύ αργή με αποτέλεσμα τα σημερινά "κομμάτια" του που έχουν απομείνει, να είναι μεγάλης συλλεκτικής αξίας. Αντίγραφα του υιοθετήθηκαν και από τις γερμανικές δυνάμεις και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1950.
Διαμέτρημα: 7,65 mm, βάρος 730 kgr και μήκος 188 mm.

Γερμανία

Walther Pistole 38


  Πιστόλι που σχεδιάστηκε για αν αντικαταστήσει το γνωστό, αλλά παλιό, Luger P08. Το P38 φτιάχτηκε για να είναι εύκολο και ασφαλές στην χρήση, αλλά ταυτόχρονα διατήρησε πολλά χαρακτηριστικά του P08. Αρχικά προτάθηκε το 1938 και έγινε αποδεκτό από τον Γερμανικό στρατό το 1940.
Επειδή το P38 επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από μεγάλο αριθμό στρατιωτών, η παραγωγή του όπλου επεκτάθηκε πέρα από τις εγκαταστάσεις της Walther. Η πρόβλεψη ήταν να χρησιμοποιεί τη σφαίρα 9mm Parabellum, ενώ κατασκευάστηκαν μερικά κατάλληλα πιστόλια για τις σφαίρες 7.65x21mm Parabellum, .45 ACP και .38 Super.
Η παραγωγή του P38 ξεκίνησε το 1938, διακόπηκε το 1945 και ξαναξεκίνησε το 1957 από την Walther. Ο λόγος που ξεκίνησε η παραγωγή του όπλου για δεύτερη φορά ήταν για να παρέχει η Walther όπλα στη Δυτική Γερμανία, η οποία επιθυμούσε να ανοικοδομήσει τις στρατωτικές της μονάδες. Τα πρώτα P38 παραδόθηκαν τον Ιούνιο του 1957. Έτσι, λοιπόν, από το 1957 μέχρι το 1963, το Walther ήταν το κύριο όπλο του Γερμανικού στρατού.

ΗΠΑ

Colt Model 1911A1


  Το  Colt. M1911 ή απλά M1911 είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο επιτυχημένα πιστόλια του 20ου αιώνα. Σχεδιάστηκε από τον γνωστό κατασκευή όπλων John Browning, ο οποίος σχεδίασε το M1911 με βάση το Model 1900, ένα άλλο μοντέλο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος.
Το 1905, το Colt. M1911 ήταν ήδη έτοιμο για χρήση, οπότε το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα συμβόλαιο με την κυβέρνηση και τον στρατό, ώστε να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή και χρήση του. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες όπλων ήταν ιδιαίτερα σκληρός εκείνη την περίοδο, οπότε 1907 έγινε δοκιμές σε διάφορα μοντέλα για να αναδειχτεί το καλύτερο πιστόλι. Το Colt ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και πέρασε όλες τις δοκιμασίες. Τελικά, το 1911 τέθηκε σε υπηρεσία.
Πρόκειται για ένα ημι-αυτόματο όπλο που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί τη σφαίρα .45 ACP, ιδιαίτερα δημοφιλής στα όπλα της Colt.
Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή κατά την διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, υπέστη ορισμένες μικρές τροποποιήσεις στον μηχανισμό λειτουργίας, γεγονός που οδήγησε το 1926 σε ένα νέο μοντέλο, το M1911A1. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για περίπου 70 χρόνια από τον Αμερικανικό στρατό.

Ιταλία

Beretta Modello 1934


  Εξέλιξη του μοντέλου του 1923 με διάμετρο κάννης, 9 mm. Οι Ιταλοί σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από τη σειρά των γερμανικών Walther PP και προσπάθησαν να κάνουν την Beretta τους πιο ελαφριά. Το όπλο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές μιας και ήταν πολύ μικρό. Το βάρος του ήταν 660 γραμμάρια και το συνολικό του μήκος 152 mm.

Ρωσία

Tula-Tokarev Obraztsa 1933


  Ημιαυτόματο πιστόλι που βασίστηκε και αυτό σε μεγάλο βαθμό στο γερμανικό όπλο Walther PP που χρησιμοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη λήξη του πολέμου το ΤΤ-33 αντικατέστησε πλήρως  το περίστροφο NAGANT.
Το όπλο εξήχθη σε πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες,ενώ αρκετές από αυτές μετά την παύση της παραγωγής του από την ΕΣΣΔ κατασκεύασαν τις αντίστοιχες εγχώριες εκδόσεις. Έτσι η Κίνα παρήγαγε το TYPE 54, η Γιουγκοσλαβία το M57, και η Ουγγαρία το Μ48. Το ΤΤR3 και TTR4 αποτελούν ιδιαίτερα σπάνιες εκδόσεις του ΤΤ-33,με το πρώτο να  βάλλει το φυσίγγιο 0,22 in LR και το δεύτερο να φέρει μακρύτερη κάννη και ρυθμιζόμενα σκοπευτικά.
Το διαμέτρημα του ήταν 7,62 mm.

Βρετανία

Webley Revolver Mark IV


  Το Webley ήταν ένα ιδιαιτέρως ακριβές πιστόλι. Περίπου 500.000 MkIV κατασκευάστηκαν μέχρι την ήττα των Γερμανών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επίσηµη ονοµασία τους ήταν "περίστροφο Νο 2, Mk IV" και θεωρούνταν όµοια µε τα περίστροφα Νο2.
Το περίστροφο Webley MkIV άρχισε να κατασκευάζεται το 1927 µε σκοπό τη συµµετοχή του σε διαγωνισµό του Βρετανικού
Στρατού, στον οποίο τελικά επελέγη το περίστροφο Enfield. Έτσι, το Webley MkIV διατέθηκε στο ελεύθερο εµπόριο και στην αγορά του εξωτερικού. Οι αυξηµένες ανάγκες που προέκυψαν κατά το Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, οδήγησαν τη Βρετανική Κυβέρνηση στην αγορά 100.000 περιστρόφων του τύπου, τα οποία παρέµειναν σε υπηρεσία στο Βρετανικό Στρατό µέχρι το 1956.
Φυσίγγιο: .38 in British Service, μήκος 266 mm και βάρος 0,735 kgr.
Με τη λέξη διαμέτρημα χαρακτηρίζουμε την εσωτερική διάμετρο της κάννης ενός περιστρόφου η πιστολιού
Τα διαμετρήματα των σύγχρονων περιστρόφων και πιστολιών είναι:
0,22" ή 5,6mm
0,25" ή 6,35mm
0,32" ή 7,65mm
0,38" ή 9mm
0,357"ή 9mm
0,41"
0,44"
0,45
Πηγή: imgur, gunsnwar,http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!