Πρώην πρέσβης ΗΠΑ στην Άγκυρα: Η μεγαλύτερη κρίση με Τουρκία τα 40 τελευταία χρόνια


Νοέμβριος 20, 2014.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Robert Pearson σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής (ΙΜΕ) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σημειώνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ με την Τουρκία δεν ποτέ τόσο ταραγμένες από την εποχή της επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Ο Pearson καλεί την Τουρκία να αναιρέσει τις διαφωνίες της με τις ΗΠΑ και να συνεργασθεί, διαφορετικά τα προβλήματα στο Ιράκ και τη Συρία δεν πρόκειται να επιλυθούν.
Τονίζει, ακόμη, ότι η διάλυση του ‘ισλαμικού κράτους’ είναι μια διαδικασία που θα πάρει πολύ χρόνο και ως εκ τούτου η Τουρκία πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες για μείωση των οικονομικών πόρων του, μέσω του λαθρεμπορίου καυσίμων  καθώς και να  παρεμποδίσει την πρόσληψη  τζιχαντιστών στο ‘ισλαμικό κράτος’   οι οποίοι  διέρχονται δια μέσου του τουρκικού εδάφους.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης, τονίζει, επίσης, ότι εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει την αμφίσημη στάση της έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘ισλαμικού κράτους’ θα συνεχίσει  να χάνει την υποστήριξη διεθνώς, όπως σημειώνει το τουρκικό Χαμπερλέρ.
--
               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!