Συρία Ώρα μηδέν: Όλες οι εξελίξεις...
Το διπλωματικό θρίλερ με τη χθεσινή συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση, καθώς από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία επιθυμούν ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ η Ρωσία και η Κίνα αντιστέκονται σθεναρά ασκώντας βέτο. Η Συρία προειδοποιεί με ισχυρή απάντηση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση και η Μέση Ανατολή μοιάζει με καζάνι που βράζει.
Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να επέμβουν στρατιωτικά, ωστόσο αυτό που είναι απαραίτητο είναι η επιβεβαίωση της χρήσης χημικών από το καθεστώς Άσαντ, προκειμένου να αποφευχθεί ένα φιάσκο αντίστοιχο με αυτό του 2003, όταν η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε την επίθεση στο Ιράκ με την αιτιολογία του χημικού οπλοστασίου του Σάντα Χουσεΐν που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος της περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, οι παρατηρητές του οργανισμού θα εκδώσουν το πόρισμά τους για το αν έγινε τελικά χρήση χημικών σε τρεις ημέρες και μόνο τότε τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός θα είναι ατράνταχτα και θα στοιχειοθετούν τη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης.
Το πόρισμα του ΟΗΕ αναμένει και η Βρετανία προκειμένου να οριστικοποιήσει τη στάση της έναντι του καθεστώτος της Συρίας.
Επιμένουν οι ΗΠΑ - Αντιστέκεται η Ρωσία
Οι συζητήσεις που απέβησαν χθες άκαρπες θα συνεχιστούν, αλλά οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση», υποστήριξε η Μαρί Χαρφ εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις και επισήμανε πως το συριακό καθεστώς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη Ρωσία.
Η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη χρήση χημικών από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ, ενώ η Κίνα επιμένει στην πολιτική και διπλωματική λύση για την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία.
«Βρυχάται» η Δαμασκός
Αυστηρό μήνυμα στις χώρες της Δύσης έστειλε χθες ο Σύριος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι προειδοποιώντας ότι η Συρία «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης.
«Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Οκτωβρίου του 1973 και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», ανέφερε ο υψηλόβαθμος Σύριος αξιωματούχος σε δηλώσεις του, τις οποίες επικαλέστηκε η συριακή κρατική τηλεόραση. «Οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί», συνέχισε.
Tην ώρα που η αγωνία κορυφώνεται, οι κάτοικοι της Δαμασκού προσπαθούν να προετοιμαστούν γι' αυτό που μοιάζει αναπόφευκτο. Πολλοί συγκεντρώνουν εφόδια και αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από τους πιθανούς στρατιωτικούς στόχους, γεγονός πολύ δύσκολο σε μία πόλη όπου αυτοί βρίσκονται ανάμεσα σε γειτονιές.
«Ζούμε στην πρωτεύουσα. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονικά, υπάρχει ένας κυβερνητικό στόχος. Πού να προφυλαχθούμε;», είπε χαρακτηριστικά μία νοσοκόμα κλινικής της πόλης στο Reuters.
Στην Τεχεράνη ο Άσαντ με την οικογένεια του.
Πηγές του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψαν στην εφημερίδα A-Nahar του Λιβάνου ότι από την Τρίτη, ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ έχει εσπευσμένα μεταβεί μαζί με μέλη της οικογένειάς του στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη.
Με το προεδρικό αεροσκάφος που τους μετέφερε επίσης ταξίδεψαν και ανώτατοι αξιωματούχοι του Συριακού καθεστώτος.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Συρία, ο πρόεδρος Άσαντ δηλώνει αποφασισμένος να απαντήσει αφενός στις αμερικανικές επιθέσεις αλλά και αφετέρου να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ, ανεξάρτητα με τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου που υποστηρίζει ότι η χώρα του δεν θα έχει καμία συμμετοχή στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Θέλοντας να τονώσει το ηθικό του στρατού και των οπαδών του ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα αλ-Ακμπάρ του Λιβάνου, είπε ότι η χώρα του θα βγει «νικήτρια» από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ. Μιλώντας ενώπιον Σύρων αξιωματούχων ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι «από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί. Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές».
Εκκενώνουν στρατιωτικές βάσεις στη Συρία
Οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, φαίνεται ότι έχουν εκκενώσει το προσωπικό από τις στρατιωτικές τους έδρες στη Δαμασκό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κατοίκων.
Μια αεροπορική ή πυραυλική επίθεση στη Συρία φαίνεται να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, αναφέρει το Reuters, καθώς οι ΗΠΑ και πολλοί από τους συμμάχους τους έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις του προέδρου αλ-Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Μονάδες του στρατού, οι οποίες ήταν τοποθετημένες κοντά στην πρωτεύουσα, κατέσχεσαν πολλές νταλίκες, πιθανώς για να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό σε εναλλακτικές τοποθεσίες, αν και δεν έχει αναφερθεί μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, δήλωσε πηγή της αντιπολίτευσης στο Reuters.
Τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν στρατεύματα, παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου βρίσκονται τρεις στρατιωτικές βάσεις, με κατεύθυνση προς την κοντινή πόλη Χαράν αλ-Άουαμιντ, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Reuters ο Μαμούν αλ-Γκουτανί, μέλος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι τα φώτα στον αερολιμένα φαίνονταν να είναι κλειστά.
Σε ετοιμότητα η Τουρκία και το Ισραήλ
Θέσεις μάχης άρχισαν να παίρνουν ήδη η Τουρκία και το Ισραήλ. Η γειτονική χώρα έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε να προστατευθεί από ενδεχόμενες απειλές από τη Συρία όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε από χθες την περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανά αντίποινα από τη Συρία. Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες, διεθνή πρακτορεία ανέφεραν πως έγινε διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών σε πολίτες, και αυτό δείχνει φόβο για πιθανό χτύπημα με χημικά. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί το σύνολο του αντιπυραυλικού συστήματος προληπτικά.
Ανώτεροι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν σήμερα το Κογκρέσο
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα πρόκειται να ενημερώσουν σήμερα τα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, δήλωσε χθες υπάλληλος του Κογκρέσου. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της ενημέρωσης. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την προφανή επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους πολίτες.
Πολυήμερες επιθέσεις με στόχους της συριακής κυβέρνησης
Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης εις απάντηση στη χρήση χημικών την προηγούμενη εβδομάδα κατά αμάχων, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».
Ο Ομπάμα, ο οποίος εδώ και καιρό δεν επιθυμούσε να αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συμμαχικών κρατών, ώστε να θέσει τις βάσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο την παραδειγματική τιμωρία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οποία φέρεται πως είναι υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά που έγινε την Τετάρτη σε πόλη κοντά στη Δαμασκό.
Επιμέλεια: Λόγιος Ερμής
Με πληροφορίες απο geopolitics.com.gr, Real.gr και Πρώτο Θέμα
Σχόλια