Οι γερμανικές ειδικές υπηρεσίες εδώ και 100 χρόνια βρίσκονται στο Αφγανιστάν

Федеральная служба разведки BND германия разведка германия BND

 Όταν την άνοιξη του 2013 η γερμανική ηγεσία δήλωσε ότι μετά την απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, θα αφήσει τα στρατεύματά της στο βόρειο τμήμα της χώρας για δύο ακόμα χρόνια, οι εμπειρογνώμονες κατάλαβαν ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει εδώ ένα αποτελεσματικό σύστημα, ικανό να εξασφαλίσει, τουλάχιστον, την ασφάλεια τόσο των στρατιωτικών, όσο και των απλών συμπολιτών τους. Το γεγονός αυτό δεν στάθηκε εντυπωσιακό γιατί η γερμανική κατασκοπεία εργάζεται στο Αφγανιστάν από το 1915.

Τότε, προκειμένου να πείσει το βασιλιά του Αφγανιστάν να αρχίσει πόλεμο εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, έφτασε στην Καμπούλ η γνωστή αποστολή Νιντερμάγιερ-Χέντινγκ (Niedermayer-Hentig). Επίσημα ανακοινώθηκε ότι η αποστολή απέτυχε, κάτι που σήμερα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Το 1919, ως αποτέλεσμα της συνωμοσίας μιας φιλογερμανικής ομάδας Αφγανών ευγενών, ο βασιλιάς σκοτώθηκε και πολύ σύντομα ξέσπασε ο τρίτος αγγλοαφγανικός πόλεμος.
Πριν το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία επανόπλισε τον αφγανικό στρατό και η γερμανική αστυνομία αποκατάστησε το σύστημα των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας. Η Βρετανία φοβούμενη τυχόν εξέγερση των φυλών και, πρώτ’ απ’ όλα το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, δεν τόλμησε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα αφγανικά σύνορα με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από τη Βρετανική Ινδία, να μην βρεθούν στα ευρωπαϊκά μέτωπα.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50 στο Αφγανιστάν άρχισε να εργάζεται η υπηρεσία πληροφοριών BND. Τον Δεκέμβριο του 1954, αποκαταστάθηκαν διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και το Αφγανιστάν και οι Γερμανοί σύμβουλοι καταπιάστηκαν με την εκπαίδευση στελεχν για την αστυνομία και τις ειδικές υπηρεσίες αυτής της χώρας. Η εκπαίδευση στελεχών συνεχιζόταν ως το 1979. Το 1979 ο δυτικός Τύπος έγραφε ότι η κατασκοπεία παρέβλεψε τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Στην πραγματικότητα, όμως η διοίκηση της γερμανικής κατασκοπείας απλώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αναλυτών της. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 οι συνάδελφοί της BND την ξεπέρασαν σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των επαφών με τους σημαντικότερους αρχηγούς των «μουτζαχεντίν» με αποτέλσμα να μείνουν στην BND μόνο κάποιες διασκορπισμένες ομάδες μαοϊκών. Παρόλα αυτά, οι σχέσεις που είχε νωρίτερα η BND με την πακιστανική κατασκοπευτική υπηρεσία ISI της επέτρεψαν να δημιουργήσει δίκτυο πληροφοριών στο Ισλαμαμπάντ, το Καράτσι και το Πεσαβάρ.
Μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, οι περισσότεροι από το ήμισυ των πολιτικών που πήραν μέρος στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, είχαν επαφές με την BND. Σήμερα στο Αφγανιστάν εργάζονται: η BND, οι στρατιωτικές υπηρεσίες ANBw και οι στρατιωτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας MAD. Μαζί με τους συμμάχους τους δημιούργησαν στο Αφγανιστάν μερικές ομάδες ανθρώπινης νοημοσύνης (HUMINT). Αποκαταστάθηκαν στενές σχέσεις εργασίας και με την αφγανική υπηρεσία πληροφοριών - τη Διεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας του Αφγανιστάν. Η Γερμανία εκπαιδεύει για αυτή και την αφγανική αστυνομία στελέχη και τους στέλνει εξειδικευμένο εξοπλισμό. Η ουσία της συνεργασίας της είναι να προετοιμάσει τους Αφγανούς συναδέλφους της με προορισμό την κατασκοπευτική δραστηριότητα, έτσι ώστε να είναι «σε υπηρεσία» υπό οποιαδήποτε αλλαγή καθεστώτος στη χώρα. Από το τέλος του 2001, η γερμανική ειδική δύναμη του Στρατού KSK (Kommando Spezialkräfte) μαζί με τις αφγανικές μυστικές υπηρεσίες, χρησιμοποίησε με επιτυχία τις πληροφορίες των πρακτόρων των στρατιωτικών πληροφοριών και των πρακτόρων της BND στην Καμπούλ, το Κουντούζ και το Φαιζαμπάντ, σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας δεκάδες διοικητές εκστρατείας και μεγάλες αποθήκες όπλων στο βόρειο Αφγανιστάν.
Οι Γερμανοί ανιχνευτές πληροφοριών όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί τους προσπαθούν να αποκαταστήσουν επαφές και με τους αρχηγούς των Ταλιμπάν. Για παράδειγμα, το 2005 η ηγεσία της BND στη Ζυρίχη διεξήγαγε ανεπίσημες συνομιλίες με ορισμένους εκπροσώπους της ηγεσίας των Ταλιμπάν για το σπάσιμο των σχέσεών τους με την Αλ Κάιντα.
Σήμερα, όταν σκοντάφτουν οι πιο επιθετικές και συνεχώς μεταβαλλόμενες αντιλήψεις των συμμάχων της Γερμανίας για την σταθεροποίηση των θέσεών τους στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των στρατευμάτων, τα αποτελέσματα της μεθοδικής δουλειάς των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ανάγλυφα ότι δυνατοί είναι μόνο οι εφικτοί στόχοι. Ειδικά στο Αφγανιστάν.http://greek.ruvr.ru/2013_08_23/236470947/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!