Η γερμανική συνταγή για το 3ο πακέτο
Το περίγραμμα του νέου πακέτου βοήθειας που «χτίζεται» για την Ελλάδα έδωσε χθες το Βερολίνο στην Αθήνα. Ένα σχέδιο που έρχεται να απαντήσει στο πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό αλλά και θα ανακουφιστεί το χρέος, επιτρέποντας παράλληλα στους δανειστές να συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να έχουν υπό επιτήρηση την ελληνική οικονομία με μοχλό πίεσης την επιπλέον στήριξη, από την ερχόμενη χρονιά, οπότε θα έχει απορροφηθεί το σύνολο του δανείου της Ε.Ε.
Στο τρίγωνο Βερολίνου-Βρυξελλών-Φρανκφούρτης δρομολογείται η δημιουργία αυτού του... προληπτικού, όπως ονομάζεται, πακέτου, η τελική μορφή και το ύψος του οποίου θα καθοριστούν με ορίζοντα τα μέσα του 2014, οπότε θα είναι γνωστό αν η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Στην ουσία στηρίζεται σε «ευρωπαϊκά» κονδύλια, δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να βάλει επιπλέον κεφάλαια στην ελληνική διάσωση.
Έτσι, εκεί που στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, ξόρκιζαν μία νέα στήριξη προς την Ελλάδα, η συζήτηση άνοιξε μετά τη χθεσινή δήλωση Σόιμπλε, η οποία, όχι τυχαία για ορισμένους, ήρθε μία μέρα πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Γιεργκ Άσμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο τελευταίος χαίρει της εμπιστοσύνης της Άγκελα Μέρκελ και είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών.
Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση μιας σειράς δυνατοτήτων και ελάχιστο «φρέσκο» χρήμα. Ειδικότερα προβλέπει:
· Τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια και την επιμήκυνση αποπληρωμής των ομολόγων ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του χρέους.
· Την αξιοποίηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ στο 95%, και για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα ήδη, μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσό που πρέπει να συνεισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός στις επενδύσεις. Η επέκταση της συγκεκριμένης ρύθμισης στην επόμενη προγραμματική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται το 2020, θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια.
· Εφεδρεία είναι τα κεφάλαια που θα «περισσέψουν» από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μετά τη διενέργεια των stress tests, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πόσα από τα 50 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν κι ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.
· Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο για ένα νέο μικρό δάνειο 5 - 7 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους ή κάποια εξ αυτών. Η τελική απόφαση εξαρτάται άμεσα από την πορεία της οικονομίας και το χρηματοδοτικό κενό που θα προσδιοριστεί με την έλευση της τρόικας στην επιθεώρηση που ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε χθες ότι δεν συζητήθηκε στις επαφές με τον κ. Άσμουσεν νέο δάνειο καθώς χρηματοδοτικό κενό μπορεί να μην υπάρξει καν, αφού είναι πιθανόν να καλυφθεί από τη μείωση των επιτοκίων, τα υπόλοιπα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την οικονομική ανάκαμψη, αν αυτή επιβεβαιωθεί.
Στόχευση στις διαρθρωτικές αλλαγές
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι δεν γίνεται κουβέντα για νέα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή περικοπές, αλλά στόχευση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο σε αυτές που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του υφιστάμενου μνημονίου όσο και σε νέες που πιθανόν θα προκύψουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές στο συγκεκριμένο πεδίο σε περίπτωση αστοχιών στην επίτευξη των στόχων.Το προληπτικό αυτό πακέτο το θέλουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει σαν «μαξιλάρι» αν η χώρα δεν μπορέσει να βγει στις αγορές από το 2014 αντλώντας το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.
Παράλληλα, έχει στόχο να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην προσπάθεια να δανειστεί εκ νέου η Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Μένει ωστόσο να φανεί ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο προς ώρας και μέχρι τις γερμανικές εκλογές τηρεί σιγή ασυρμάτου. Όπως είναι γνωστό, στην Ουάσιγκτον επιθυμούν δραστικές λύσεις για τη μείωση του χρέους (κούρεμα).
Η στροφή προς την ανάπτυξη και το ραντεβού με τους επιχειρηματίες
Ο Γιεργκ Άσμουσεν στις χθεσινές του δηλώσεις στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα, ενώ ανέφερε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο 7μηνο είναι ενθαρρυντικά. Πρόσθεσε δε ότι κλειδί για την ελληνική οικονομία τώρα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.Χθες είχε και συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες, την οποία διοργάνωσε ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Ζανιάς. Σε αυτήν άκουσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αλλά και για τα υψηλά επιτόκια που καλούνται να πληρώσουν.
Επισημάνθηκε η ανάγκη αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, όπως και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν μετά από έξι χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία να υπάρξει χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.http://www.euro2day.gr/
Σχόλια