H Μέρκελ αστράφτει και βροντάει (ξανά)

merkel_0012
Η Γερμανία σχεδιάζει να προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι θα επιδιώξει να ακυρώσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα, αν Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία εκτός από ένα συνολικό πάγωμα δαπανών.
Η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος να λάβει χώρα η σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό για το κοινό επταετές πλαίσιο, εάν η Βρετανία σκοπεύει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία, λένε στελέχη κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η κα Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τον κ. Κάμερον να υποστηρίξει ένα γερμανικό συμβιβασμό που θα θέσει το όριο δαπανών της ΕΕ στο 1 τοις εκατό του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα ποσό άνω των € 1 τρις. για τα έτη 2014 έως 2020, ή σχεδόν 1,1 τοις εκατό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Μετά την σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Κάμερον δήλωσε ξεκάθαρα την προθυμία του να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει αυξήσεις στις δαπάνες της ΕΕ. «Αν δεν υπάρχει συμφωνία η οποία είναι καλή για τη Βρετανία, δεν θα υπάρξει συμφωνία», είπε. «Δεν μπορούμε να έχουμε ευρωπαϊκές δαπάνες να ανεβαίνουν όταν έχουμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις σε τόσους διαφορετικούς τομείς.»
Το περιβάλλον Κάμερον διαμηνύει μια εξίσου ασυμβίβαστη στάση και στο παρασκήνιο, προς απογοήτευση των άλλων διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας μάλιστα δήλωσε σε πρόσφατη συνάντηση για τον προϋπολογισμό ότι ο πρεσβευτής της Βρετανίας στις Βρυξέλλες ήταν μακράν ο πιο απαισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας το Νοέμβριο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επίτευγμα, και ότι ακόμη και τότε το μετριοπαθές αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο ήταν.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ συνειδητοποιεί ότι ο  κ. Κάμερον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ήρωας στη Βρετανία σε περίπτωση βέτο, η Βρετανία λαμβάνει έντονες προειδοποιήσεις ότι ο διπλωματικός αντίκτυπος από οποιοδήποτε βέτο θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες, κυρίως επειδή χρονικά θα έρθει λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για την οικοδόμηση της ένωσης τραπεζών.
Η κ. Μέρκελ έθεσε το θέμα την περασμένη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κάμερον, και συζητήθηκε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τους Michael Link και David Lidington, υπουργούς Εσωτερικών των δύο χωρών.
«Προσπαθούμε να δείξουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βρει σε μας έναν ειλικρινή συνεργάτη,» δήλωσε αξιωματούχος.
Ειδικότερα, η κ. Μέρκελ προσπάθησε να πείσει τον κ. Κάμερον ότι θα εμμείνει στον γερμανικό συμβιβασμό και δε θα τον χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης νέων διαπραγματεύσεων για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού περαιτέρω. Αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξη για την πιθανότητα επιτυχίας.
Η ίδια σχεδιάζει να συναντηθεί με τον κ. Κάμερον στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου, όπου οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό θα είναι το κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Αναμένεται να του διαμηνύσει δεν υπάρχει κανένας λόγος διεξαγωγής της συνόδου κορυφής, αν επιμένει στο βέτο.
Η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 και 23 Νοεμβρίου, για να ανοίξει το δρόμο για τον επόμενο μεγάλο γύρου διαπραγματεύσεων στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο. Ήδη διαμηνύει ότι η   αντιπαράθεση επί του προϋπολογισμού αποτελεί επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής από την κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η γερμανική συμβιβαστική πρόταση έχει την υποστήριξη τουλάχιστον έξι άλλων κρατών μελών της ΕΕ - Ολλανδία,  Σουηδία, Δανία,  Αυστρία,  Φινλανδία και Τσεχία, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου. Γαλλία και η Ιταλία είναι επίσης επίσημα μέλη της ομάδας, αν και η υποστήριξη τους είναι λιγότερο βέβαιη.
Μερικές ακόμα από τις 15 χώρες, γνωστές ως «ομάδα συνοχής», στηρίζουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την παροχή περισσότερων κεφάλαιων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης των φτωχότερων κρατών μελών.              http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!