Σημάδια «ζωής» στα ελληνικά ομόλογα

bonds-1
Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να δίνουν τιμές για ασφάλιστρα των ελληνικών ομολόγων για πρώτη φορά μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το Μάρτιο, καθώς υπάρχουν ελπίδες ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην εξασφάλιση νέας ενίσχυσης.
Ενώ τα παράγωγα, τα οποία δρουν ως εγγύηση κατά της στάσης πληρωμών, δεν έχουν υπάρξει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από το Μάρτιο, ορισμένες τράπεζες άρχισαν πρόσφατα να δίνουν τιμές για αυτά και πάλι σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν την αγορά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Καθώς αναμένεται μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις διεθνείς αρχές που θα ανοίξει το δρόμο για τη χώρα να λάβει νέα βοήθεια, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα  έχουν αυξηθεί σε 32 σεντ έναντι του ευρώ από το χαμηλό των 14 σεντς στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την εταιρεία Markit.
«Όλοι είναι πιο ικανοποιημένοι που υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ευρώπη, αρκετή για να θέσει μια τιμή στα ελληνικά CDS», δήλωσε παράγοντας που έχει δει τα νέα CDS  να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά προειδοποίησαν ότι, προς το παρόν, κανείς δεν διαπραγματεύεται τα ελληνικά CDS, επειδή εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβά. Αυτή την εβδομάδα, οι πωλητές των ελληνικών CDS ζητούσαν 8 εκατομμύρια δολάρια μπροστά για την προστασία ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, συν 100.000 δολάρια σε ετήσιες πληρωμές. Η τιμή δείχνει ότι τα ομόλογα αποτιμώνται μόνο στο ισοδύναμο των 20 σεντ στο ευρώ.
Ένας άλλος λόγος που οι τράπεζες έχουν αρχίσει να δίνουν τιμές για ελληνικά CDS είναι νέοι κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, και θα περιορίσουν τις κινήσεις κατά της ευρωζώνης με τη χρήση των CDS χωρίς να υπάρχει μια αντίστοιχη επένδυση σε ομόλογα των σχετικών χωρών.
Οι τράπεζες που είναι διατεθειμένες να εμπλακούν στις αγορές ευρωπαϊκών κρατικών CDS αναμένεται να πάρουν εξαίρεση από τους κανόνες αυτούς, που σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες που αναζητούν να εκφράσουν μια πτωτική ή ανοδική άποψη σχετικά με το δημόσιο χρέος. Οι τράπεζες πιστεύουν ότι η προσφορά των τιμών των ελληνικών CDS τώρα θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει την εν λόγω απαλλαγή.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερες κινήσεις στην αγορά κρατικών CDS ή περιορισμούς στα στοιχήματα που μπαίνουν εκ των προτέρων εν αναμονή της αγοράς ή πώλησης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα μεγαλυτέρο κόστος προστασίας για τους  επενδυτές έναντι του κινδύνου πτώχευσης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές των ομολόγων.
«Η απαίτηση σταδιακής απαλλαγής (ανά επενδυτικό όχημα) και μια επίμονη παρουσία στην αγορά πιθανότατα θα αποθαρρύνει τους παίκτες από νέες κινήσεις στην αγορά ομολόγων» έγραψε JP Morgan την Τετάρτη.
Στα τέλη Μαρτίου, οι τράπεζες και άλλοι κατέβαλαν 2,89 δις. δολάρια σε CDS παλιών ελληνικών ομολόγων, με βάση το χρέος που εκτιμήθηκε στα 21,5 σεντ στον απόηχο της αναδιάρθρωσης.
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει ωφελήσει τους επενδυτές που συνηθίζουν να κινούνται στην αγορά ομολόγων με φθίνουσα πορεία, αλλά το ελληνικό χρέος παραμένει ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς επενδυτές.
«Ήταν αρκετά τολμηρή ως κίνηση λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας ακόμα δεν είναι βιώσιμα», δήλωσε ο Jamie Stuttard, επικεφαλής της διεθνούς διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ομολόγων στη Fidelity Investments, η οποία έχει 264 δις. δολάρια υπό διαχείριση. Δήλωσε ότι η αισιοδοξία για τα προγράμματα διάσωσης στην Ελλάδα «δεν μεταβάλλει τη μακροπρόθεσμη εικόνα: η Ελλάδα έχει υπερβολικό χρέος και όχι αρκετή ανάπτυξη.»                     www.sofokleous10.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!