Μια πιθανή ανεξαρτησία της Σκωτίας από την Βρετανία

england
Η Σκωτία ζήτησε επίσημα νομικές συμβουλές για τη θέση της στην ΕΕ σε περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία στο δημοψήφισμα του 2014, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση ζήτησε επίσημα νομικές συμβουλές από το νομικό τμήμα μας αναφορικά με τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ, σε περίπτωση που αποφασιστεί ανεξαρτησία μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος», είπε στους Σκωτσέζους βουλευτές ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Nicola Sturgeon.

Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και ο σκωτσέζος ομόλογός του Alex Salmond υπέγραψαν συμφωνία στο Εδιμβούργο την περασμένη εβδομάδα περί διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που ίσως δώσει τέλος στην 300χρονη ένωση. Ωστόσο το εν λόγω δημοψήφισμα έχει εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ των 27 σε περίπτωση που αποφασιστεί να ανεξαρτητοποιηθεί από την Μεγάλη Βρετανία.
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι εάν η Σκωτία θα υποχρεωθεί να εισάγει το ευρώ ως νέο κράτος μέλος της ΕΕ. Όλα τα 12 κράτη που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004-2007 είχαν την υποχρέωση να ενταχθούν στο ευρώ σε περίπτωση που πληρούν τα κριτήρια. Η πλειοψηφία των Σκωτσέζων είναι υπέρ της διατήρησης της αγγλικής λίρα, ωστόσο παραμένει ασαφές υπό ποιους όρους κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό. Το Λονδίνο από την άλλη έχει εγείρει άλλα ζητήματα αναφορικά με μια πιθανή διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι μια ανεξαρτησία της Σκωτίας θα μπορούσε να απειλήσει την βρετανική ασφάλεια, με τους εχθρούς της Βρετανίας ίσως να θελήσουν να εκμεταλλευτούν την αστάθεια. Η Σκωτία φιλοξενεί τον βρετανικό στόλο πυρηνικών υποβρυχίων Trident, που θέλει να απομακρύνει ο Salmond. Ο τελευταίος είπε πρόσφατα ότι θέλει να παραμείνει η χώρα του στο ΝΑΤΟ, αλλά δεσμεύθηκε να καταστήσει παράνομα τα πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που κερδίσει η Σκωτία την ανεξαρτησία της από την Βρετανία.
Η ανακοίνωση του αιτήματος για νομικές συμβουλές έχει προκαλέσει πολιτική καταιγίδα στη Σκωτία, με τον Salmond να αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι είπε ψέματα τον Μάρτιο σε συνέντευξή του, ότι είχε ήδη λάβει νομικές συμβουλές από το νομικό τμήμα του κράτους αναφορικά με την ανεξαρτησία της χώρας.http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!