ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

flag-1

Επέτειοι:
    
.

Γεγονότα

1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, που τερματίζει τον Τριακονταετή Πόλεμο και επιφέρει αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα της Ελβετίας.
1857: Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ (Sheffield F.C.), που σήμερα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.
1909: Η Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ, αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του Γεώργιου Αβέρωφ.
1929: Μαύρη Πέμπτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones χάνει σε μία συνεδρίαση το 12,8% της αξίας του. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.
1945: Τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. (Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ)
1963: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

Γεννήσεις

1915: Μπομπ Κέιν, αμερικανός σκιτσογράφος, δημιουργός του Μπάτμαν. (Θαν. 3/11/1998)
1946: Καίτη Χωματά, ελληνίδα τραγουδίστρια του Νέου Κύματος. (Θαν. 24/10/2010)
1966: Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ρώσος δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της Τσέλσι.

Θάνατοι

1944: Λουί Ρενό, γάλλος μηχανικός και βιομήχανος, από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης και από τους ιδρυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. (Γεν. 12/2/1877)
1957: Κριστιάν Ντιορ, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Γεν. 21/1/1905)
2005: Ρόζα Παρκς, η μαύρη μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ. (Γεν. 4/2/1913)
.

flag-1

.
1071.—Αρχίζει η βασιλεία του αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ’ Δούκα Παραπινάκιου. Ο Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας ο Παραπινάκης, γιος του Κωνσταντίνου Ι΄ και της Ευδοκίας, αναγορεύεται μόνος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1798.—(ν. ημερ.) Η Ζάκυνθος καταλαμβάνεται από ρωσοτουρκικά πλοία.
1816.—Εορτάζεται η μνήμη του αγίου νεομάρτυρα Ιωάννη Τουρκολέκα, αδελφού του Νικηταρά του Τουρκοφάγου. Κάθε χρόνο το χωριό Τουρκολέκα του Δήμου Φαλαισίας, της επαρχίας Μεγαλουπόλεως, του Νομού Αρκαδίας, τιμά την μνήμη του οσίου, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στις 24 του Οκτώβρη του 1816 στην Μονεμβασιά, και του οποίου ναός υπάρχει στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
1822.—Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός καί ό Γεώργιος Μαυρομιχάλης μεταβαίνουν είς Ιταλίαν, ως αντιπρόσωποι τού Έθνους, διά νά ζητήσουν τήν υποστήριξιν τού Πάπα είς τόν αγώνα διά τήν αποτίναξιν τού τουρκικού ζυγού.
1825.—Εις το Νεόκαστρον Πυλίας έφθασαν 145 τουρκικά πλοία πλήρη στρατευμάτων και εφοδίων.
1826.—Οι Έλληνες φρουροί της Ακροπόλεως Αθηνών εξήλθον ξιφήρεις από τα τείχη και επετέθησαν εναντίον των Τούρκων προξενήσαντες εις αυτούς πολλές καταστροφές.
1862.—Ο Θεόδωρος Γρίβας, έκ τών πρωτεργατών τής Οκτωβριανής Επαναστάσεως, ερχόμενος είς Αθήνας, μετά την επικράτησίν της, επί κεφαλής πολυαρίθμων οπαδών, αποθνήσκει καθ’ οδόν έκ πνευμονίας. Ο Θ. Γρίβας είχε λάβει μέρος είς παλλάς μάχας κατά τήν Επανάστασιν, δυιεκρίνετο δέ διά τήν ορμήν καί τήν βιαιότητά του. Μετά τήν απελευθέρωσιν, ανεμίχθη ενεργώς είς τήν πολιτικήν καί έπαιξε πρωτεύοντα ρόλον είς τήν εκθρόνισιν τού Όθωνος.
1909.—Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ, τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Αβέρωφ.
1912.—Οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων εις τα Ανώγεια Ηπείρου και στο Σόροβιτς.
.—Τα στρατεύματα της Ηπείρου ενισχύει το 7ον τάγμα Ευζώνων και δια λυσσώδους επιθέσεως ανατρέπει τους Τούρκους.
.—Εις το Σόροβιτς η ελληνική 5η μεραρχία υποχωρεί κατόπιν πιέσεως και οι πυροβοληταί των κανονιών πίπτουν μέχρις ενός.
.—Την μεσημβρία ΑΒΕΡΩΦ, ΛΕΩΝ, ΘΥΕΛΛΑ και ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ αγκυροβολούν στον όρμο Τενέδου. Καλείται επί του ΑΒΕΡΩΦ ο Διοικητής της νήσου και ο αρχιερατικός επίτροπος ο οποίος γέρων σεβάσμιος γονατίζοντας και φιλώντας το κατάστρωμα ευχήθηκε: “Καλώς ωρίσατε”. Αμέσως μετά ο ναύαρχος Κουντουριώτης εξήλθε και δια του τηλεγραφικού καλωδίου της Τενέδου διαβίβασε το ακόλουθο τηλεγράφημα προς στον Ναύσταθμο Κωνσταντινούπολης:
Κατελάβομεν Τένεδον. Αναμένομεν αντίπαλον στόλον. Εάν στόλος σας στερείται γαιάνθρακας,
είμαι προθυμώτατος παραχωρήσω” ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.
.—Οι ελληνικές ανταρτικές ομάδες μάχονται εναντίον των Τούρκων μεταξύ Ταραβίνας και Δελβινακίου. Απελευθερώνεται η Τένεδος από τον ελληνικό στόλο.
.—Επίτακτο ατμόπλοιο (Αρκαδία) φέρνει στην Θεσσαλονίκη τον πρώτο πολιτικό Διοικητή Μακεδονίας Κ. Ρακτιβάν.
1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καθαρίζει την περιοχήν που έχει
καταλάβει από τούρκικα στοιχεία.
1921.—Ολόκληρη η στρατιά των Ελλήνων στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.
1922.—Άγγλοι και Τούρκοι συμπλέκονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι Σύμμαχοι αποδεικνύονται ανίσχυροι να επιβληθούν. Παραβιάζεται εντελώς η συμφωνία των Μουδανιών. Οι Τούρκοι σφαγιάζουν Έλληνες αξιωματικούς αιχμαλώτους.
.—Πεθαίνει ο πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας.
1932.—Ξεκινούν οι εργασίες της νέας Βουλής και Γερουσίας.
1939.—Σύμφωνα με στοιχεία ,που δίνονται στη δημοσιότητα, ο πληθυσμός στην Ελλάδα στις 31/12/1938 είναι 7.107.472.
1942.—Οι ελληνικές δυνάμεις της Βρετανικής στρατιάς Αφρικής νικούν τας Ιταλογερμανικάς δυνάμεις στο Ελ-Αλαμέιν της Αιγύπτου.
.—Εκτελείται στην Καλτέριζα ό ιερέας Ανδρέας Βασιλείου (Παπανδρέας) από Τσάμηδες συνεργάτες των Ιταλογερμανών.
1945.—Το ναρκαλιευτικό Πηνειός II κατά τις επιχειρήσεις ναρκαλιείας για την εκκαθάριση του ναρκοπεδίου της Πρέβεζας προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε. 24 άνδρες του απωλέσθησαν.
.—Ήρχισεν η ισχύς του Χάρτου των Ηνωμ. Εθνών. Ημέρα του ΟΗΕ. Το 1963 τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ ήσαν 111.
1947.—Η υπερασπιστές του Εθνικού Στρατού εις Μέτσοβο, μετά από ημέρες πολιορκίας από τους συμμορίτας κομμουνιστάς, καταφέρνει να τους απωθήσει. Ήταν τόσο στενή η πολιορκία που ο στρατός ανεφοδιαζόταν από αέρος.
1950.—Παραδίδεται έν επισήμω τελετή υπό αντιπροσώπου τού Ο.Η.Ε. ή σημαία τού Οργανισμού είς τόν διοικητήν τής προοριζομένης διά τήν Κορέαν ταξιαρχίας αντισυνταγματάρχην Αρμπούζην.
1955.—Αί τουρκικαί αρχαί Σμύρνης αποδίδουν τιμάς είς τήν ελληνικήν σημαίαν, κατόπιν τών σημειωθέντων εκτρόπων είς βάρος αξιωματικών, υπηρετούντων είς τό εκεί Στρατηγείον τού Ν.Α.Τ.Ο. Τά έκτροπα ταύτα υπήρξαν συνέχεια τών ανθελληνικών εκδηλώσεων τών Τούρκων, έξ αφορμής τού ζητήματος τής Κύπρου. Διά τούτο, είχε διαταχθή ή αποχώρησις έκ τού στρατηγείου τού Ν.Α.Τ.Ο. τού Ελληνικού Κλιμακίου, τό οποίον επανήλθε μετά τήν παρασχεθείσαν ικανοποίησιν.
1960.—Πανηγυρικά εορτάζεται η εγγραφή του χιλιοστού πλοίου στα ελληνικά νηολόγια.
1968.—Μεταβαίνει στην Μαδρίτη προκειμένου να μετάσχει στο Διεθνές Τουρνουά Αθιγγάνων η ομάδα ποδοσφαίρου του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας.
1969.—Οξεία είναι η αντίδραση των εργαζομένων για τον ενιαίο φορέα ασφάλισης.
1970.—Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5,49 στο Καραϊσκάκη. Ταυτόχρονα γίνεται και ο πρώτος Βαλκάνιος αθλητής, που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ μεταπολεμικά. Το ρεκόρ θα αντέξει 22 χρόνια σαν πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ένας άλλος Χρήστος, ο Παλλάκης, με 5.52, σε άλλη μια σύμπτωση, όπου ο πήχης είχε ζητηθεί να τοποθετηθεί δύο πόντους πιο κάτω και το ύψος του ξαναμετριέται.
1982.—Ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
1987.—Συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Ζητείται η παραίτηση Τόμπρα.
1995.—Πεθαίνει ο Δημήτρης Μαρούδας, δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία 68 ετών, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια.
2000.—Ο Ευάγγελος Μπακόλας κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία (F33) με 7,89 στους Παραλυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Πρώτος ο Τσέχος Ρόμαν Μιούσιλ με 9.67 (παγκόσμιο ρεκόρ) και τρίτος ο Αχμάντ Μακχσιντ από το Κουβέιτ με 7,54.              http://eistorias.wordpress.com/
flag-1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!