Αναδίπλωση του Σέρβου Προέδρου για τα Σκόπια



Σε προηγούμενη ανάρτηση (http://ethnologic.blogspot.gr/2012/10/blog-post_21.html) είχαμε αναφερθεί στις προκλητικές δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου Τομισλάβ Νίκολιτς υπέρ των Σκοπίων. Φαίνεται ότι το διπλωματικό διάβημα της Ελλάδος έπιασε τόπο και ο Νίκολιτς επιχείρησε να τα "μαζέψει", αλλά οι δηλώσεις του έχουν καταγραφεί. Φυσικά, εάν η χώρα μας είχε σοβαρές κυβερνήσεις "σεβαστές στους φίλους και επίφοβες στους εχθρούς" αυτές οι γελοιότητες δεν θα συνέβαιναν ποτέ. Τώρα μας δουλεύουν όλοι...
ΔΕΕ

Συνάντηση Γκιόργκι Ιβάνοφ
με Τόμισλαβ Νίκολιτς

Σε μερική αναδίπλωση επί των πρόσφατων αναφορών του για το θέμα του ονόματος, οι οποίες προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, προχώρησε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο κ.Νίκολιτς δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον κ.Ιβάνοφ, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ είναι φιλικές χώρες της Σερβίας και επισήμανε ότι όπως νοιάζεται για τη χώρα του να καταστεί μέλος της ΕΕ, έτσι νοιάζεται και για την ΠΓΔΜ.«Βλέπω την υπερηφάνεια της Μακεδονίας, η οποία επιμένει στο όνομα, αλλά και την υπερηφάνεια της Ελλάδας, η οποία επίσης επιμένει για το όνομα. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες διότι χωρίς συνομιλίες δεν μπορεί να λυθεί τίποτα», πρόσθεσε ο κ.Νίκολιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος από σήμερα πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, σε προ ημερών συνέντευξη του σε εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων είχε αναφέρει για την ΠΓΔΜ:

«Η Σερβία σας γνωρίζει ως Μακεδονία. Δεν σας γνωρίζουμε ως ΠΓΔΜ, όπως σας ζητάει ο κόσμος, και όπως, κατά κάποιο τρόπο, έπρεπε να αποδεχτεί η Μακεδονία για να συνεχίσει να ζει και να παλεύει. Γνωρίζω ότι έως ότου το όνομα, τα σύμβολα και η σημαία σας αποτελούν πρόβλημα για τη γειτονική Ελλάδα, η Μακεδονία δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένταξη της στην ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, στην ίδια συνέντευξη, είχε προχωρήσει και σε ένα συσχετισμό, σημειώνοντας ότι η ΠΓΔΜ, εξ αιτίας του ζητήματος της ονομασίας, αντιμετωπίζει προβλήματα αναφορικά με την ευρωπαϊκή της πορεία, ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζει η Σερβία επειδή «αρνείται» να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Στη δική σας περίπτωση (σ.σ της ΠΓΔΜ) απειλείται η υπερηφάνεια σας και όχι η εδαφική σας ακεραιότητα. Παρ' όλα αυτά αρνείστε να αποδεχτείτε κάτι που σας έχει επιβληθεί. Στη δική μας περίπτωση γίνεται λόγος για υφαρπαγή εδαφών, κάτι που ασφαλώς είναι πολύ πιο επώδυνο θέμα», είχε σημειώσει ο κ.Νίκολιτς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την κατανόηση του για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ σχετικά με την ονομασία της, στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημείωσε, χθες, ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη του προέδρου της Σερβίας σε καμία περίπτωση δε συνάδει με το υψηλό επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τη Σερβία και τη σταθερή, διαχρονική στήριξη που έχει προσφέρει η Ελλάδα στη Σερβία σε δύσκολες περιόδους, ούτε αντιστοιχεί στα παραδοσιακά αισθήματα φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς.

Ο κ.Δελαβέκουρας είχε αναφέρει ότι κατ' εντολή του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών μετέφερε στον πρέσβη της Σερβίας τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τις δηλώσεις του κ.Νίκολιτς.

Ο κ.Νίκολιτς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ιβάνοφ, μετά τη σημερινή συνάντηση τους, ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που είχε εκφράσει την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση πως όταν θα καταστεί πρόεδρος της Σερβίας θα αλλάξει την επίσημη στάση της χώρας σχετικά με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, απάντησε πως επρόκειτο για μια συναισθηματική δήλωση του η οποία έγινε όταν η ΠΓΔΜ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου και υπογράμμισε πως η Σερβία δεν θα αλλάξει τη στάση της αναφορικά με την αναγνώριση του λεγόμενου συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ.

«Δεν είμαι πλέον στην αντιπολίτευση. Σήμερα, είμαι πρόεδρος κράτους και για πολλά πράγματα πρέπει να σκέφτομαι τι αντίκτυπο θα έχουν στο μέλλον του κράτους και του λαού. Ήταν συναισθηματική αντίδραση τότε που η Μακεδονία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ωστόσο, τότε που η Σερβία απέλασε τον πρέσβη της Μακεδονίας στο Βελιγράδι, υποστήριξα ότι αυτό είναι ντροπή και μάλιστα είχα πει ότι βρήκαμε μια μικρότερη από εμάς χώρα για να την τιμωρήσουμε», πρόθεσε ο κ. Νίκολιτς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι τόσο η Σερβία όσο και η χώρα του αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την πορεία της ευρωπαϊκής τους ενσωμάτωσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και πως μόνο μέσω του διαλόγου μπορεί να προκύψει λύση. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ιβάνοβ δήλωσε: «Είναι προς το συμφέρον της Μακεδονίας να έχει εντατικές συνομιλίες με τον νότιο γείτονα, ο οποίος αποτελεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας μας προς την ΕΕ. Ελπίζω πως θα εξευρεθεί λύση εάν υπάρχει επιθυμία γι' αυτό».

Οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, στη σημερινή συνάντησή τους, συζήτησαν και για το μακροχρόνιο πρόβλημα μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών των δύο χωρών, για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ΠΓΔΜ-Σερβίας, καθώς και για ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας.

ΑΠΕ,http://ethnologic.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!