Πως η Ισπανία μπορεί να διασώσει τις ελληνικές καταθέσεις – Αν καμφθεί η Γερμανία και υπάρξει πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων θα ανακοπούν οι εκροές – ESM και EBA σε κεντρικό ρόλο – Στα 5 δισ οι εκροές τον Μάιο

Η Ισπανία μπορεί να διασώσει τις ελληνικές καταθέσεις;
Η κατάρρευση της Ισπανικής  Bankia και η ανάδειξη ενός σοβαρού κεφαλαιακού αλλά και ρευστότητας προβλήματος των ισπανικών τραπεζών με τις συνακόλουθες εκροές καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση στην Ευρώπη πρωτοβουλιών ώστε να βρεθεί μια λύση ώστε οι καταθέσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων να μην μεταφέρονται ενδοευρωπαικά αλλά να παραμένουν στις χώρες τους.

Ήδη Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Ιρλανδία έχουν εστιαστεί στο πρόβλημα καθώς διαγιγνώσκουν ότι το πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί βίαια σε τραπεζικό.
Η κρίση χρέους έχει ξεκάθαρα τραπεζικές προεκτάσεις αλλά πλέον απαιτείται να υπάρξει ένας μηχανισμός που να διασφαλίζει τις καταθέσεις στην χώρα προέλευση τους χωρίς να έχει εθνικά χαρακτηριστικά.

Με βάση όλες τις ενδείξεις στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας φαίνεται ότι υπάρξει πρόταση με 3 άξονες
1)Να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ESM σε κεντρικό επίπεδο πλέον που θα αναλάβει την κεφαλαιακή διάσωση των τραπεζών.
Το ΤΧΣ στην Ελλάδα δεν θα είναι τίποτε άλλο από θυγατρική ή παράρτημα του κεντρικού ESM.
Με βάση αυτό το σενάριο είναι πιο εύκολη η διασφάλιση των τραπεζών και η αποτροπή μαζικών εκροών καταθέσεων από πού ονομάζεται bank run δηλαδή μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.
2)Ο δεύτερος άξονας της πρότασης που τα θεσμικά όργανα της ΕΕ φαίνεται ότι επεξεργάζονται είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.
Αφορμή αποτέλεσαν και οι περιπτώσεις της Ελλάδος, Γαλλίας και Βελγίου αλλά κυρίως της Ισπανίας. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν χαθεί 90 δισ. ευρώ από γαλλικές τράπεζες, 30 δισ. ευρώ από ιταλικές και 120 δισ. ευρώ μόνον από δύο τράπεζες του Βελγίου.
Διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερος μέρος των εκροών της Ισπανίας κατέληξε στην Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ευρωπαϊκή ένωση.
Το βασικό ζήτημα που εξετάζεται είναι πως οι καταθέτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα διατηρούν τις καταθέσεις τους στην φυσική τους έδρα την χώρα προέλευσης τους χωρίς να τις μετακινούν;
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ξέχωρα από την πορεία της χώρας και εφόσον παραμένει στο ευρώ να υπάρχει ένας μηχανισμός υπερεθνικός πανευρωπαϊκός που να διασφαλίζει τις καταθέσεις.
Το ΤΕΚΕ στην Ελλάδα είναι αδύνατο να εγγυηθεί καταθέσεις  και τεχνικά ανήμπορο να καλύψει χρεοκοπία τράπεζας.
Η Γερμανία στο ζήτημα αυτό διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις.
Γιατί η Γερμανία να θέλει ένα μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων όταν η κρίση εντός ή εκτός εισαγωγικών την ευνοεί;
Η Γερμανία δεν δανείζεται με επιτόκιο 1,20% στην 10ετία; Στην Γερμανία δεν καταλήγουν καταθέσεις ευρωπαίων ως ασφάλεια;
Η Γερμανία είναι κερδισμένη ωστόσο όσο το τραπεζικό πρόβλημα γιγαντώνεται η Γερμανία δεν θα μπορεί να μένει περιχαρακωμένη.
Πρέπει να αποδειχθεί μια λύση που θα είναι ισχυρή δικλείδα ασφαλείας.
3)Ο τρίτος άξονας συνδέεται με τις περισσότερες και πιο αυξημένες εξουσίες της EBA της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής η οποία θα μπορεί να ελέγχει σε συνδυασμό με τις εποπτικές αρχές σε μεγαλύτερο βάθος τις τράπεζες.
Αν αυτοί οι 3 άξονες περάσουν θα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την ειδική τραπεζική ένωση της Ευρώπης.
Οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια και δεν θα χρειάζεται να μεταφέρουν καταθέσεις τους εκτός Ελλάδος, ή εκτός τραπεζών.


Στα 5 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων από τις 6/5


Στα 5 δις ευρώ έφθασαν οι εκροές καταθέσεων από την 6η Μαΐου έως τέλη Μαΐου  με βάση τραπεζικές πηγές.
Οι καταθέσεις πλέον διαμορφώνονται στα 160  δις ευρώ δηλαδή συνολικά από τις αρχές του 2010 που ήταν στα 237,5 δις ευρώ το ρεκόρ στην Ελλάδα έχουν χαθεί 77 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα το ELA ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας των τραπεζών αυξήθηκε τον Μάρτιο στα 45 δις, τον Απρίλιο έφθασε στα 50 δις και τον Μάιο κινείται μεταξύ 60-62 δις ευρώ.


Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων


Εν τω μεταξύ ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων φαίνεται ότι επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
Σύμφωνα με ελληνική πηγή που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις φαίνεται ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί δεν θα είναι μόνο συνέχεια του σχεδίου που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2009 για ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων αλλά ένα νέο σύστημα που θα παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους Ευρωπαίους καταθέτες και στους Έλληνες.
Το ζήτημα ενός ενιαίου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων επανήλθε δυναμικότερα κυρίως λόγω των εντονότατων ανησυχιών για bank run δηλαδή φυγή καταθέσεων από την ευρωπαϊκή περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρώπης.
Με βάση την Nomura από τον Μάρτιο έως σήμερα έφυγαν από την Ευρωπαϊκή περιφέρεια 35 δις και κατευθύνθηκαν στον πυρήνα της Ευρώπης ως τακτική ασφάλειας.
Οι εκτιμήσεις της Citigroup είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Εκτιμάει ότι αν η κατάσταση εκτραπεί οι εκροές ίσως φθάσουν μέχρι 300-340 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σε όλη την Ευρωπαϊκή περιφέρεια για τις τραπεζικές καταθέσεις ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων είναι επίκαιρο.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 9 συστήματα εγγύησης καταθέσεων με 40 υποκατηγορίες. Η ενοποίηση όλων αυτών των μηχανισμών θεωρείται επιβεβλημένη.
Το όριο των 100 χιλ ευρώ το οποίο εγγυάται το κράτος δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα αλλάξει.
Να σημειωθεί ότι προ του 2009 το 20% των συστημάτων εγγυήσεων καταθέσεων εγγυώνταν έως 50 χιλ ευρώ.
Είχαν υπάρξει και ακόμη υπάρχουν προτάσεις για απεριόριστη κάλυψη των καταθέσεων αλλά αυτό είναι ουτοπικό.
Με καταθέσεις  κοντά στα 10 τρις ευρώ  είναι ανέφικτο  να σχηματιστεί μηχανισμός που να εγγυάται όλες τις καταθέσεις.
Η λογική πρόταση που έχει υποβληθεί είναι να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό πέπλο προστασίας συστημάτων εγγύησης καταθέσεων – από την Ελλάδα θα συμμετάσχει το ΤΕΚΕ Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων – που να καλύπτει το 2-4% των καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη.
Το 4% των καταθέσεων σημαίνει 400 δις ευρώ δηλαδή 2,5 φορές τις καταθέσεις των ελλήνων που διαμορφώνονται στα 165 δις ευρώ όταν οι καθαρές καταθέσεις μόνο της BNP Paribas είναι 600 δις ευρώ.
Μια άλλη παράμετρος που θα εξεταστεί είναι ο χρόνος αποζημίωσης των καταθετών.
Με βάση την διεθνή εμπειρία σε ακραίες καταστάσεις απαιτούνται 4 με 6 εβδομάδες ώστε να αποζημιωθούν καταθέτες.
Στις ΗΠΑ οι αποζημιώσεις καταθέσεων δίδονται την 2η ημέρα.
Τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εξεταστεί και εφαρμόζονται στην πράξη είναι μεταφορά καταθέσεων από χρεοκοπημένη τράπεζα σε άλλη τράπεζα π.χ. η περίπτωση συνεταιριστικών τραπεζών και της Εθνικής τράπεζας.
Μια άλλη λύση είναι η πληρωμή έκτακτης ανάγκης για ποσά 10.000 ευρώ τα οποία θα καταβάλλονται σε 3 μέρες.
Όμως η λύση αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεμονωμένο γεγονός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα bank run.
Οι προτάσεις για την αποφυγή φαινομένου bank run είναι ακόμη θολές καθώς είναι αυτονόητο δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές αν το bank run η μαζική ανάληψη καταθέσεων αφορά μια ολόκληρη χώρα ή χώρες.
Μια άλλη παράμετρος που φαίνεται ότι θα εξεταστεί σε αυτή την φάση είναι τα πιστοποιητικά χρέους ένας διττός με πολλές ερμηνείες μηχανισμός.


Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα


Το ΤΕΚΕ ως μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων μπορεί να είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ΕΕ αλλά κεφαλαιακά είναι ανεπαρκής.
Στην Ελλάδα έχουν χαθεί 75 δις ευρώ καταθέσεις, bank run με την έννοια της μαζικότητας δεν έχει σημειωθεί αλλά bank run με την έννοια της παροδικότητας έχει καταγραφεί.
Το ΤΕΚΕ πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυ προστασίας εγγύησης καταθέσεων.
Το όριο των 100 χιλ ευρώ είναι επαρκές αφού πολλοί λογαριασμοί έχουν σπάσει σε ισόποσα των 100 χιλ αλλά σίγουρα το ΤΕΚΕ ως μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων δεν είναι επαρκής.
Προέχει η αξιοπιστία των τραπεζών που μπορούν να διασφαλίσουν και τις καταθέσεις αλλά και ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων που θα διασφαλίσει φυγή κεφαλαίων από τις προβληματικές χώρες προς τον πυρήνα της Ευρώπης.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!