Πιθανόν η θετικότερη είδηση των τελευταίων δύο ετών για την κρίση χρέους …. Ανοιχτή η Μέρκελ στην αγορά ομολόγων από τον EFSF - ESM..

Αν δεν πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια της Γερμανίας να κερδίσει χρόνο, πιθανόν ως η θετικότερη είδηση των τελευταίων δύο ετών θα μπορούσε να θεωρηθεί η δήλωση της Α. Μέρκελ ότι οι μηχανισμοί ESM -EFSF θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά ανάλογα με τις συνθήκες, τονίζοντας βέβαια πως για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για κάτι τέτοιο. 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολύ πιθανή θεωρείται πλέον η έγκριση της Γερμανίας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF να προβεί σε αγορές κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπως μεταδίδουν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Guardian, η Άγγελα Μέρκελ αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις, και από τη G20, καθώς οι αγορές έχουν εκτινάξει τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων σε μη βιώσιμα επίπεδα, υψηλότερα και από εκείνα που είχαν αναγκάσει την Ελλάδα να βγει εκτός αγορών και να προσφύγει στην τρόικα.
Η συγκεκριμένη πρόταση για την απευθείας αγοράς κρατικού χρέους, - και από EFSF αλλά και τον ESM - συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του G20, στο Los Cabos του Μεξικό, που ολοκληρώθηκε χθες. Αξιωματούχοι του G20 ανέφεραν ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ενδέχεται να προβούν σε σχετική ανακοίνωση τις επόμενες μέρες, αλλά τόνισαν ότι δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς θα γίνει και ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενο.
Τέλος, θυμίζουμε ότι ως μια πρώτη αντίδραση, χθες, η Γερμανία είχε διαψεύσει την είδηση, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!