Ουκρανία: Η έκθεση «Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης» στο Κίεβο


Ουκρανία: Η έκθεση «Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης» στο Κίεβο
Η εντυπωσιακή φωτογραφική έκθεση «Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης», «ταξιδεύει» στο Κίεβο, όπου θα παρουσιαστεί στην Αγία Σοφία, από τις 26 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) της Οδησσού, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουκρανία.
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος του Ιδρύματος για την ανάδειξη των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Σήμερα, στον ιστό της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, σώζονται διάσπαρτα πολλά μνημεία που ανήκουν σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Η σημασία της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, που προέρχεται από την μακραίωνη περίοδο ακμής, που γνώρισε η Θεσσαλονίκη στους Βυζαντινούς χρόνους, είναι μεγάλη και οδήγησε το 1988 στην ένταξη των σωζόμενων παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών της μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, σε ψηφιακή μορφή και με επεξηγηματικά κείμενα, τα δεκαπέντε μνημεία που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της UNESCO και συγκεκριμένα: τα μνημεία της Παλαιοχριστιανικής Περιόδου (4ος – 6ος αιώνας-Ροτόντα, Παναγία Αχειροποίητος, Άγιος Δημήτριος, Μονή Λατόμου (Οσίου Δαβίδ), τα μνημεία των Σκοτεινών Αιώνων και της Μέσης Βυζαντινής περιόδου (7ος – 13ος αιώνας-Αγιά Σοφιά, Παναγία Χαλκέων, Βυζαντινό Λουτρό), όπως και τα μνημεία της Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου (1204 –1453-Άγιος Παντελεήμων, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Αγία Αικατερίνη, ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, Μονή Βλατάδων, Προφήτης Ηλίας, τα τείχη της πόλης).
Με την έκθεση αυτή το ΕΙΠ επιχειρεί να προβάλει την ιστορία της πόλης, να συμβάλει στην προώθηση του πολιτιστικού και προσκυνηματικού Τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία, αλλά και να διαδώσει την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται, ότι η έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη, με μεγάλη επιτυχία, στην Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη και την έχουν επισκεφτεί πάνω από 4.000 άνθρωποι.
Η έκθεση στο Κίεβο θα διαρκέσει έως τις 13 Αυγούστου.http://totalpress365.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»