Επεισόδιο μεταξύ Κάμερον και Κίρσνερ για τις Μαλβίνες (Φόκλαντς)


Επεισόδιο σημειώθηκε χθες μεταξύ της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τη διένεξη για τα νησιά Φόκλαντς, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.
Επεισόδιο σημειώθηκε χθες μεταξύ της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τη διένεξη για τα νησιά Φόκλαντς, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, όπως έγινε γνωστό από τις αντιπροσωπείες της Αργεντινής και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κάμερον πλησίασε την Κίρσνερ και της δήλωσε: «Δεν προτείνω μία ολοκληρωμένη συζήτηση τώρα για τα Φόκλαντς αλλά ελπίζω να έχετε υπ’όψιν σας ότι θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα και θα πρέπει να σεβαστείτε τις απόψεις τους. Πρέπει να έχουμε πίστη στην αυτοδιάθεση και να συμπεριφερόμαστε ως δημοκράτες εδώ στους G20».

Σύμφωνα με την αφήγηση του υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής Εκτορ Τίμερμαν, η πρόεδρος της Αργεντινής θέλησε τότε να δώσει στον Βρετανό πρωθυπουργό ένα φάκελο που περιείχε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα νησιά «στην περίπτωση που δεν τις είχε δει».
Ο Κάμερον «αρνήθηκε να πάρει τον φάκελο, γύρισε και έφυγε χωρίς να χαιρετήσει», σύμφωνα με τον Τίμερμαν. «Αφού συμπεριφέρονταν για χρόνια ως αποικιοκρατική δύναμη ξέχασαν ότι είναι υπεύθυνοι για την ύπαρξη της αποικιοκρατίας και είναι χώρες σαν την Αργεντινή που νίκησαν τα πιο πολλά αποικιοκρατικά σχέδια στον κόσμο», πρόσθεσε ο Τίμερμαν.
Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Κάμερον αρνήθηκε να πάρει τα έγγραφα που τού έδινε η Κίρσνερ.
Το 1982 η στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή είχε εισβάλει και καταλάβει τα νησιά. Η Βρετανία έστειλε ναυτική δύναμη για να ανακαταλάβει το έδαφος και ακολούθησε μία σύντομης διάρκειας πολεμική σύρραξη κατά την οποία σκοτώθηκαν 255 βρετανοί στρατιώτες και 650 Αργεντινοί.
Η Κίρσνερ ζήτησε πρόσφατα διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το μέλλον των νησιών. Οι Βρετανοί την κατηγορούν ότι υποκινεί τα εθνικιστικά πάθη για λόγους εσωτερικής πολιτικής και ο Κάμερον αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα αυτό.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!