Το μετέωρο βήμα των εκλογών


eklogessssssssssssssss                                                                   
Και μετά τις εκλογές τι; Mε την αυτοδυναμία μάλλον απίθανη, οι διερευνητικές εντολές θα έχουν πάλι την τιμητική τους, με αμφίβολο για άλλη μια φορά αποτέλεσμα. Και αν προκύψει κυβέρνηση θα μπορεί άραγε να κυβερνήσει;
Καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να βρουν τα αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα. Πολίτες σε απόγνωση που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους για να προστατευτούν από το κοινό έγκλημα. Λουκέτα παντού και ανεργία που σκοτώνει τη νέα γενιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι άνεργοι προσεγγίζουν τα 1,1 εκατομμύρια, ενώ μεταξύ των νέων το ποσοστό αγγίζει το 52,8%. Μείωση 6,5% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι της αρχικής εκτίμησης για μείωση 6,2%. Υποχώρησε κατά 2,2% η βιομηχανική παραγωγή Απριλίου. Και τα έσοδα στον τουρισμό αναμένονται μειωμένα κατά 10% φέτος το καλοκαίρι.

Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λεφτά για να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες, να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και του συστήματος υγείας, να ελέγξει την εγκληματικότητα, να παρέμβει στις περιοχές που εξαθλιώνονται λόγω της υπερσυγκέντρωσης παράνομων μεταναστών και να βρει έναν τρόπο για να κινηθεί η οικονομία. Όλα αυτά προϋποθέτουν στοιχειώδη κοινωνική ηρεμία και εποικοδομητική συνεργασία με τους εταίρους. Καμία από τις δύο συνθήκες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και κανείς δεν ξέρει αν και πώς μπορεί να υπάρξουν.
Ο Αντώνης Σαμαράς προτάσσει το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» και θα επιχειρήσει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες να απευθυνθεί στους «νοικοκυραίους» παίζοντας με το πρόβλημα της ασφάλειας και το μεταναστευτικό. Ο εκφοβισμός του μέσου πολίτη είναι το τελευταίο όπλο της ΝΔ, που προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων, ακόμη περισσότερο όσων επέλεξαν την αποχή στις 6 Μαΐου. Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει καλά ότι αν δεν κόψει πρώτος το νήμα, το ίδιο βράδυ θα αρχίσουν τα όργανα στο κόμμα του και οι μέρες του στην ηγεσία θα είναι μετρημένες. Ντιμπέιτ δεν θα γίνει, το σποτ με τα όμορφα παιδάκια που ρωτούν το δάσκαλο «γιατί η Ελλάδα δεν είναι στο ευρώ» μάλλον δεν φέρνει τη γαλάζια άνοιξη και την τελευταία προεκλογική εβδομάδα το πολιτικό παιχνίδι θα εξελιχθεί σε ανοιχτές συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις.
Ο κ. Σαμαράς, εφόσον πάρει πρώτος τη διερευνητική εντολή, θα πρέπει να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας συμμετοχή στην κυβέρνηση, να πείσει τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη να συνεργαστεί και να ανοιχτεί ακόμη και στους Ανεξάρτητους  Έλληνες, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μέτωπο με ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο μιας ευρείας στήριξης σε κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τη ΝΔ, το γεγονός ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση θα βρίσκεται ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση του κυβερνητικού έργου, πόσο μάλλον όταν η εξουθενωμένη ελληνική κοινωνία περιμένει άμεσα λύσεις που θα κάνουν τη ζωή της καλύτερη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο το κυβερνητικό σχήμα και αισιοδοξεί ότι η δυναμική που καταγράφεται υπέρ του θα φέρει τελικά την πρωθυπουργία στον Αλέξη Τσίπρα. Παρόλο που η Κουμουνδούρου έχει διευκρινίσει ότι δεν θέλει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται τελικά να τη δεχτεί, εφόσον το επιδιώξει και η Δημοκρατική Αριστερά, που θα ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις για να απλώσει το χέρι της. Η στάση του κ. Κουβέλη εναντίον της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης και της μονομερούς κατάργησης του μνημονίου είναι ένα σοβαρό επιχείρημα ή πρόσχημα για να υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, ώστε να πάει στη σύνοδο κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου με ατζέντα ουσιαστικής αλλαγής του μνημονίου, τόσο ως προς το όνομα όσο και ως προς το περιεχόμενο. Ο πρώτος νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά –όπως όλα δείχνουν– την κατάργηση της μετενέργειας.
Από το βράδυ της 17ης Ιουνίου θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση ή την επανίδρυση του –μικρού πλέον– ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος φιλοδοξεί να κάνει πρώτος την αρχή, για να προλάβει κινήσεις άλλων κορυφαίων στελεχών, που οργανώνονται και βρίσκονται σε πολιτική και προσωπική αναζήτηση. Η Ιπποκράτους θα ήθελε να ξεκινήσει από μηδενική βάση η ανασύνταξη του χώρου της κεντροαριστεράς και προς την κατεύθυνση αυτή θα ζητηθεί η συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ωστόσο, οι προσωπικές στρατηγικές και οι προσωπικοί εγωισμοί δεν αναμένεται να αφήσουν χώρο για μια δημιουργική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ. Ήδη είναι πολλοί αυτοί που έχουν ενοχληθεί από το tweet του κ. Βενιζέλου με το οποίο τους ενημέρωσε ότι είναι η ώρα των 30άρηδων. Τακτικό συνέδριο με θέμα ηγεσίας έχει ήδη ζητήσει δημόσια ο Θόδωρος Πάγκαλος, ενώ και άλλοι πρώην υπουργοί κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί αν η επίδοση είναι κατώτερη ακόμη και από το 13% της 6ης Μαΐου, είναι βέβαιο ότι μόλις κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν πράγματα και θαύματα στο πράσινο στρατόπεδο.
Το ισπανικό πρόβλημα επιταχύνει τις διεργασίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει κάτι καλό για την ελληνική υπόθεση. Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από παντού είναι ότι η χρηματοδότηση δεν πρόκειται να συνεχιστεί εάν δεν υπάρξει προσήλωση στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, ανεξάρτητα από την όποια αναπτυξιακή πρωτοβουλία εκδηλωθεί, πέρα από κάθε ελάφρυνση που μπορεί να αποφασιστεί, όπως είναι η επιμήκυνση στο χρόνο εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων.                        sofokleous  10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!