Βγαίνουν οι σκελετοί από τη ντουλάπα για την Ισπανία

spain333
Με απρόσμενα ραγδαίους ρυθμούς επιδεινώνεται η χρηματοπιστωτική κρίση της Ισπανίας καθώς … παρά τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή διάσωση – μάλιστα θα λέγαμε εξαιτίας της – η διαφορά αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του ισπανικού δημοσίου εξακολουθεί να καλπάζει στην ανηφόρα αγγίζοντας το 7%.
Το μεγάλο χτύπημα έδωσε βεβαίως η υποβάθμιση αργά το βράδυ της Τετάρτης του ισπανικού αξιόχρεου από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και ακολούθησε χτες το πρωί η δημοσίευση των νέων πολύ αρνητικών στοιχείων για την φούσκα των ισπανικών ακινήτων που δείχνει ότι τα χειρότερα για την Ισπανία μόλις τώρα αρχίζουν αλλά και των εξίσου κακών νέων για την εξάρτηση των ισπανικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την Ισπανία κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες, σε Baa3 από A3, μόλις ένα επίπεδο πάνω από την κατηγορία των σκουπιδιών (junk), ενισχύοντας τις φημολογίες πως μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών ακολουθεί η διάσωση του ισπανικού δημοσίου.
Στην ανακοίνωσή του για την άκρως επιθετική αυτή υποβάθμιση (που μάλιστα συνοδεύεται με αρνητικές προοπτικές), ο οίκος αιτιολόγησε την απόφασή του παραπέμποντας στην ευρωπαϊκή διάσωση των ισπανικών τραπεζών – το δάνειο των 100 δις ευρώ που θα φορτωθεί το ισπανικό δημόσιο επιδεινώνοντας τη δανειακή θέση του κράτους. Σύμφωνα με τη Moody’s, με αυτά τα επίπεδα δανεισμού το ισπανικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται ως το 90% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας και η σταθεροποίησή του θα αποτελέσει κλειδί για τις ισπανικές αρχές και θα απαιτήσει χρόνια δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η Moody’s επικαλέστηκε ακόμη το δραστικό περιορισμό της πρόσβασης της Ισπανίας στις αγορές και την εξάρτηση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρούσα κατάσταση της Ισπανίας δεν είναι βιώσιμη. «Η απουσία θετικών εξελίξεων, όπως η ανάπτυξη και η γρήγορη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων που δεν δείχνουν πιθανές υπό τις παρούσες συνθήκες, δημιουργούν περιορισμούς στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχρηματοδοτήσει χρέος που ωριμάζει. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος το κόστος  δανεισμού της Ισπανίας να φτάσει σε μη υποφερτά επίπεδα αυξάνει και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να οδηγηθεί προς εύρεση άμεσης ενίσχυσης από EFSF - ESM διευρύνεται», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η Moody’s.
Κατόπιν τούτου, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών κρατικών ομολόγων άρχισαν να παίρνουν ξανά την ανηφόρα για τέταρτη συνεχόμενη μέρα φτάνοντας το 6.96%, που αποτελεί νέο υψηλό από την είσοδο της Ισπανίας στο ευρώ και ξεκάθαρο πια σημάδι ότι η ζήτηση για την ισπανική αγορά κρατικών ομολόγων έχει στεγνώσει. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό από τη στιγμή που η Ισπανία οφείλει να χρηματοδοτήσει ως το τέλος του χρόνου κρατικά ομόλογα ύψους 36 δις ευρώ; 
Η δεύτερη ομοβροντία κακών νέων προήλθε από τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας ΙΝΕ, που ανακοίνωσε χτες ότι η πτώση των τιμών κατοικιών αρχίζει πλέον να επιταχύνεται. Σύμφωνα με την ΙΝΕ, στο πρώτο τρίμηνο 2011 η πτώση των τιμών των ισπανικών ακινήτων άγγιξε το 12.6% έναντι 11.2% του τέταρτου τριμήνου 2011 και 7.4% του τρίτου τριμήνου 2011. Τα νούμερα αυτά υποδεικνύουν πως η φούσκα της Ισπανίας σπάει τώρα και αναμένεται να βαρύνει πολύ την οικονομία της και τις τράπεζες της μέσα στα επόμενα τρίμηνα. Με βάση τα στοιχεία της ΙΝΕ, οι τιμές των ισπανικών ακινήτων έχουν πέσει κατά 26% από την κορύφωση τους το τρίτο τρίμηνο του 2007, μόνο που η πραγματική διόρθωση ξεκίνησε μόλις στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς οι τράπεζες αρνούνταν μέχρι πρότινος να πουλήσουν σε πιεσμένες τιμές τις κατασχεθείσες ιδιοκτησίες αλλά υποχρεώθηκαν να το κάνουν από τη νέα νομοθεσία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Αν πιστέψουμε δε τους οικονομολόγους που θεωρούν ότι η ισπανική φούσκα ακινήτων ήταν ανάλογη της ιρλανδικής, όπου από την κορύφωση μέχρι τον πάτο της φούσκας οι τιμές έπεσαν κατά 50%, αυτό σημαίνει η πτώση των ισπανικών ακινήτων έχει ακόμη δρόμο μπροστά της και πως τα χειρότερα έρχονται.
Τέλος, μαύρα ήταν και τα στοιχεία της ισπανικής κεντρικής τράπεζας που έδειξαν ότι ο μέσος καθαρός δανεισμός των ισπανικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το μήνα Μάιο αυξήθηκε σε 287.3 δις ευρώ έναντι 263.54 δις ευρώ του Απριλίου – γεγονός που δείχνει τις όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες των ισπανικών τραπεζών να αντλήσουν  χρηματοδότηση στις διεθνείς χρηματαγορές και τον αποκλεισμό τους από αυτές – στα βήματα του ισπανικού δημοσίου.                  sofokleous 10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!