Τι κρύβει η κίνηση της Κίνας με τα επιτόκια







Η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, κάνοντας την ηχηρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, καθώς βλέπει την ανάπτυξη να αποδυναμώνεται.


Είναι η πρώτη φορά όπου η Τράπεζα του Λαού της Κίνας μειώνει τα επιτόκια, από το 2008. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ελάχιστοι αναλυτές πίστευαν ότι το Πεκίνο θα μειώσει τα επιτόκια, καθώς πίστευαν ότι η Κίνα έχει τεθεί σε τροχιά ομαλής προσγείωσης.


Όμως, μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 8,1% κατά το α΄ τρίμηνο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία θα υποστεί βαθύτερη ύφεση.



«Με τη μείωση των επιτοκίων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ανησυχούν για πτωτικούς κινδύνους στην οικονομία» δήλωσε ο Ken Peng, οικονομολόγος της BNP Paribas στο Πεκίνο. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Wen Jiabao έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα δώσει ώθηση σε περισσότερα επενδυτικά έργα, αν και οι αξιωματούχοι παράλληλα έχουν διασκεδάσει τις προσδοκίες για οποιοδήποτε μέτρο στην κλίμακα του πακέτου-γίγας στήριξης του 2008. Η Κίνα θα δημοσιεύσει σειρά οικονομικών στατιστικών το Σαββατοκύριακο. Αρκετοί παρατηρητές πίστευαν ότι τα μεγέθη θα δείξουν ότι δρομολογείται ανάκαμψη, αλλά η απόφαση μείωσης των επιτοκίων δείχνουν ότι τα νούμερα ίσως είναι πολύ πιο αδύναμα απ’ όσο αναμένεται (το υπουργικό συμβούλιο, που λαμβάνει τις αποφάσεις για τα επιτόκια, έχει ήδη ενημερωθεί για τα μεγέθη).
Σε μια επίσης πολύ σημαντική κίνηση, η κεντρική τράεπζα ανακοίνωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να καθορίζουν το επιτόκιο καταθέσεων 10% υψηλότερα από το επιτόκιο αναφοράς και το επιτόκιο δανεισμού 20% χαμηλότερα από το επιτόκιο αναφοράς.


Είναι μια κίνηση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των επιτοκίων, που οι αναλυτές θεωρούν κρίσιμη για να μπει η οικονομία σε πιο σταθερή τροχιά ανάπτυξης, αφού εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα για τα νοικοκυριά που βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες και άρα τονώνει την κατανάλωση.


«Η απόφαση δεν σημαίνει μόνο στήριξη της οικονομίας. Σημαίνει και απελευθέρωση των επιτοκίων και δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική θέληση για χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση» σχολίασε ο κ. Peng.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!