Ποια είναι τα στοιχεία - κλειδιά που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης - Καταλύτης η νέα κυβέρνηση - Τι ρόλο παίζουν οίκοι αξιολόγησης, Μέρκελ και τρόικα

██ Ευρωζώνη(Προσθήκη  χάρτη) ██ Κράτη της ΕΕ που είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν το ευρώ ██ Δημοψηφίσματα που αφορούν το ευρώ πρόκειται να πραγματοποιηθούν (Δανία) ██ Κράτη της ΕΕ που έχουν αποσύρει τη συμμετοχή τους απο την Ευρωζώνη (Ηνωμένο Βασίλειο) ██ Περιοχές εκτός ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ με ειδική συμφωνία (Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Βατικανό) ██ Περιοχές εκτός ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ χωρίς ειδική συμφωνία (Μαυροβούνιο, Κόσοβο)
Η Ελλάδα έχει μεν νέα κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία - κλειδιά που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές εξελίξεις.
Ειδικότερα:


- Ελλάδα
Ο κόσμος περίμενε με κομμένη την ανάσα τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με ανακούφιση. Ωστόσο, τα προβλήματα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση τώρα αρχίζουν και οι χειρισμοί της χώρας στις Βρυξέλλες σήμερα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εκ νέου απειλές για έξοδο από την ευρωζώνη. Αναλόγως της στάσης που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι - και ειδικά η Γερμανία - στις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης έστω του χρόνου προσαρμογής του Μνημονίου θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας - ωστόσο, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες - μέλη. Και πλέον είναι πολλές.


- Ισπανικές τράπεζες

Ο καταλύτης των ισπανικών τραπεζών. Η επιτυχημένη ή όχι διάσωση τους, η μη εμπλοκή του ΔΝΤ και το προηγούμενο που θα θέσει για την υπόλοιπη ευρωζώνη, θέτουν τα θεμέλια για τη μορφή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, η φημολογία για πλήρες πακέτο διάσωσης για την ισπανική οικονομία καλά κρατεί, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης. Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ''δώρον άδωρον'' μια τραπεζική μόνον διάσωση σε μια τόσο προβληματική οικονομία.

- Εξτρεμιστικά κόμματα

Από τη Μαρί Λεπέν στη Γαλλία και το κόμμα των Πειρατών στη Γερμανία, μέχρι τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πολίτες στρέφονται απογοητευμένοι στα άκρα - είτε αριστερά είτε δεξιά. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις είναι πολύ πιο ασταθείς ενώ η ξενοφοβία απειλεί να στερήσει τα φθηνά εργατικά χέρια των μεταναστών, στα οποία έχουν τόσο στηριχθεί μέχρι σήμερα οι μεγάλες οικονομίες. Επί του θέματος μάλιστα, υπάρχουν πολύ συχνά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, με τους οικονομολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο εμπόδιο στην δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση που προωθείται στη ζώνη του ευρώ.


- 'Ανγκελα Μέρκελ
Η σιδηρά κυρία της Ευρώπης απομονώνεται όλο και περισσότερο. Η καγκελάριος οπαδός της επώδυνης λιτότητας κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να αναλάβει τα ηνία της ευρωζώνης και στη συνέχεια να απειλήσει με ύφεση όλη την ένωση, με αποτέλεσμα η δημοτικότητα της ακόμα και στην ίδια της τη χώρα να έχει πληγεί σημαντικά, τη στιγμή που η εκλογή Ολάντ στη Γαλλία της έχει κοστίσει σημαντικούς πολιτικούς συμμάχους, ενώ την υποχρεώνει να προσαρμοστεί σε μια πιο αναπτυξιακή προσέγγιση. Μπορεί επιφανειακά να τηρεί αδιάλλακτη στάση, αλλά ήδη τα ''έχει βρει'' με Ολάντ στο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ κοινά σημειά αναζητούνται και στα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Σχετικά με την Ελλάδα, η στάση της καγκελαρίας παραμένει άκαμπτη, αλλά στο Eurogroup θα φανεί πόσο πίσω είναι διατεθειμένη να κάνει, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα και συμπαρασύρει την Ευρωζώνη.


- Οίκοι αξιολόγησης
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν αντιμετωπίσει με ιδιαίτερα σκληρή στάση τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Κάθε φορά που οι Ευρωπαίοι ανακοινώνουν μέτρα διαχείρισης της κρίσης ή μηχανισμούς για τείχος προστασίας, οι οίκοι τραβούν την κουρτίνα και αποκαλύπτουν ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για 'στάχτη στα μάτια' των αγορών.
Επιπλέον, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χαλαρώσουν τη στάση τους, αλλά αντίθετα έτοιμοι να δώσουν το τελικό χτύπημα στην ετοιμόρροπη ευρωζώνη.


- Τρόικα
Η πανίσχυρη μέχρι σήμερα τρόικα, βρίσκεται υπό πρωτοφανή πίεση. Μπορεί να προέκυψε ανακούφιση από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, αλλά οι εντάσεις μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν είναι έντονες γύρω από ένα ζήτημα: ποιος πληρώνει.Τι; Στην περίπτωση της Ελλάδας, ποιος θα ζημιωθεί περισσότερο, εφόσον θεωρείται σχεδόν αδύνατον για τη χώρα να αποπληρώσει τόσο μεγάλο χρέος, παρόλες τις εντονότατες πιέσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Εφόσον όμως, ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν διασφαλίσει την αποπληρωμή τους, το βάρος πέφτει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκαλώντας ανάλογους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Ισπανία και -αμέσως μετά- Ιταλία καταρρέουν, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν ακόμη ανάγκη για βοήθεια, ενώ ακόμη και η Γαλλία αναμένεται να μπει στο μάτι του κυκλώνα.


Το σημερινό Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου θα καθορίσουν το μέλλον και τη μορφή της Ευρωζώνης, και κατ' επέκταση της Ελλάδας...


www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»