Βουλγαρικό Αφιέρωμα : Αντώνης Σαμαράς- το Συντηρητικό Γεράκι


Αντώνης Σαμαράς- Το συντηρητικό γεράκι, έχει ως τίτλο το βουλγαρικό 'Φόκους' και αναλύει την προσωπικότητα του νέου πρωθυπουργού 
Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, είναι ο ανένδοτος πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την «επώδυνη» συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να απαλλάξει τη χώρα από τους παράνομους μετανάστες.

Ο 61χρονος ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας», ο οποίος κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές την Κυριακή μέσα σε ένα στενό περιθώριο για την προσαρμογή των μέτρων της λιτότητας κατά του ΣΥΡΙΖΑ,  ήταν ένας από τους νεότερους πολιτικούς που έχουν εκλεγεί ποτέ στη Βουλή των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να μην φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας αλλά και να απαλύνει τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ- μια υπόσχεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση με τους ξένους πιστωτές.

Ο Σαμαράς πιέζονταν από τους Έλληνες πολίτες που έχουν κουραστεί από τη διάσωση των δύο τελευταίων ετών  και η πλειονότητα των ψηφοφόρων ψήφισαν ‘Νέα Δημοκρατία’ μόνο για την αποφυγή καταστροφικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, αλλά, δεν επιθυμούσαν  έναν νέο πρωθυπουργό.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει λάβει μια ελιτίστικη εκπαίδευση και εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου σε ηλικία 26 ετών. Η καριέρα του άρχισε γρήγορα, ωστόσο παραιτήθηκε από τη θέση του στην κρίση με την Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατία (Σκόπια), στη δεκαετία του  ’90 του περασμένου αιώνα.
Ο Σαμαράς ίδρυσε στη συνέχεια το δικό του κόμμα – την «Πολιτική Άνοιξη» και εξαφανίζεται από την ελληνική πολιτική σκηνή για σχεδόν μια δεκαετία.

Επιστρέφει στη «Νέα Δημοκρατία» και κερδίζει την κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την Ντόρα Μπακογιάννη και έγινε αρχηγός του κόμματος το 2009.

Ο Σαμαράς είναι γόνος μιας διάσημης ελληνικής οικογένειας. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού και Επιχειρήσεων Amherst College και του Harvard.

Στο Amherst ο Σαμαράς ήταν φίλος με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.
Αργότερα, έγινε πολιτικός του αντίπαλος, δίνοντας την ευκαιρία  να διασκεδάσουν το γεγονός τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο ηγέτης της ‘Νέας Δημοκρατίας’ εστιάζει στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ο Σαμαράς υποσχέθηκε να καταργήσει το νόμο που ψηφίστηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει τους μετανάστες δεύτερης γενιάς να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Υποσχέθηκε, επίσης, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Οι επικριτές λένε ειρωνικά ότι ο Σαμαράς στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι αλάθητος. Υποδεικνύουν ότι ως Υπουργός Εξωτερικών ο Σαμαράς συνέβαλε στο πρώτο κύμα της παράνομης μετανάστευσης αφήνοντας ανοικτά τα σύνορα για τους ομογενείς από τη γειτονική Αλβανία.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι γνωστό  ότι δεν φοβάται την αντιπαράθεση και επιβάλλει τις απόψεις του.
Πριν από 20 χρόνια ως υπουργός ο ίδιος δεν δίστασε να ανατρέψει ολόκληρη κυβέρνηση σε μια διαμάχη για την εξωτερική πολιτική με τον τότε πρωθυπουργό.
 Ο Σαμαράς σχεδιάζει τώρα να χρησιμοποιήσει τους πολιτικούς δεσμούς τους με τους βασικούς ηγέτες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και το Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ αναλαμβάνοντας επικίνδυνη διπλωματία πρωτοβουλία για την παράλυτη ελληνική οικονομία.
Ο ι Συντηρητικοί θέλουν να μειώσουν το φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και να κινητοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια για έργα υποδομής, να βγάλουν την οικονομία από την ύφεση που χτυπά την Ελλάδα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια που άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους.

Το 2010, η ηγέτης των Συντηρητικών, αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία διάσωσης, με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά από εβδομάδες στάσης έδωσε την συγκατάθεσή του υπό όρους για το δεύτερο πακέτο των 130 δις ευρώ.

Σε σχέση με τη γειτονική πΓΔΜ, επέλεξε να λάβει μια σαφή θέση ενάντια στο νέο κράτος μετά την ανεξαρτησία του το 1991. Ο Σαμαράς ήρθε σε σύγκρουση για το θέμα με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και προτίμησε να παραιτηθεί, ανατρέποντας ολόκληρη κυβέρνηση.

Ο Σαμαράς είναι πατέρας δύο παιδιών και είναι ο διάδοχος μιας από τις κορυφαίες οικογένειες στην Ελλάδα.

Οι πρόγονοί του ήταν πλούσιοι ομογενείς- έμποροι από την αιγυπτιακή πόλη της Αλεξάνδρειας- η οποία ίδρυσαν το μουσείο «Μπενάκη»- ένα από τα κορυφαία, πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Η προ-γιαγιά του Σαμαρά – η Πηνελόπη Δέλτα- ήταν μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς στην Ελλάδα.
--
Агенция "Фокус"
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»