Βασικές γεωπολιτικές παράμετροι και Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης


του Φώτη Πλιάτσικα

Στο προηγούμενο άρθρο της στήλης διατυπώθηκαν ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις σχετικώς με τον ανταγωνισμό των ισχυρών κρατών για τον έλεγχο των πετρελαίων. Η Ελλάδα αποτελεί με ή χωρίς την θέλησή της μέρος του παιχνιδιού.
Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα έχουν ήδη διαπιστώσει ότι στην περίπτωση των ΗΠΑ και της Κίνας η αναμέτρηση για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων έχει ήδη «αναβαθμισθεί». Η Κίνα αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Γεγονός πρωτόγνωρο με εξαιρετικές συνέπειες. Οι ναυτικές δυνάμεις έχουν κυρίως εξωστρεφή και όχι αμυντικό εσωστρεφή χαρακτήρα.
Η Κίνα μπορεί πλέον να δράσει μακριά από τα σύνορά της εάν χρειασθεί να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο οπότε γίνεται αμέσως αντιληπτό το ενδιαφέρον της Κίνας για την Μέση Ανατολή αλλά και αντιστρόφως: το ενδιαφέρον της Μέσης Ανατολής για την Κίνα! Οι Κινέζοι «συλλέγουν» με χαρακτηριστική ευκολία τα χαρτονομίσματα που τυπώνουν οι Δυτικοί και με αυτά αγοράζουν πετρέλαιο από την Μέση Ανατολή.
Πριν από λίγες ημέρες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Βόρεια Κορέα. Την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στην Συρία, όπου διατηρεί ναυτική βάση η Ρωσία, η Κίνα εξοπλίζει την Βόρεια Κορέα. Στην ουσία το μήνυμα απευθύνεται στις ΗΠΑ προκειμένου οι τελευταίες να μην δοκιμάσουν να κάνουν στην Βόρεια Κορέα όσα κάνουν στην Συρία, όπου οι Ρώσοι έχουν ναυτική βάση.
Η Ρωσία εμπλέκεται στην σχετική διαμάχη, αλλά οι δυνάμεις της δεν της επιτρέπουν να «σκεφθεί» να αλλάξει τους βασικούς διεθνείς συσχετισμούς. Ασκεί βέτο σχετικώς με την επέμβαση ξένων δυνάμεων στην Συρία, προστατεύει το Ιράν, δίνει δάνειο στην Κύπρο (με υψηλό όμως επιτόκιο, ώστε να μην αποτελεί εναλλακτική λύση κύριου δανειστή). Δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται το γεγονός ότι η Ρωσία τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Η Ευρώπη εξαρτάται έως ένα βαθμό από την Ρωσία, γεγονός που φυσικά δεν αρέσει καθόλου στις ΗΠΑ.
Το «παζλ» της Μέσης Ανατολής συμπληρώνεται από την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, υπό την προστασία των ΗΠΑ. Στο υπό σύσταση κράτος βρίσκονται τα πλούσια κοιτάσματα του Κιρκούκ και της Μοσούλης. Το ζήτημα αυτό δυσχεραίνει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Η Τουρκία, με σημαντικούς πληθυσμούς Κούρδων στην επικράτειά της, δεν επιθυμεί την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και αυτό την έφερε σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τελευταία προσπαθεί να «βελτιώσει» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας ρόλο στα γεγονότα της Συρίας. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία για κάθε υπηρεσία της ζητά ανταλλάγματα οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Διότι τα ανταλλάγματα συνήθως αφορούν εμάς...
Υπό αυτήν την έννοια η Ελλάδα ακόμη και εάν ήθελε να μείνει έξω από τον ανταγωνισμό για τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής δεν μπορεί να το κάνει. Εμπλεκόμαστε εκ των πραγμάτων και αργά ή γρήγορα θα αναγκασθούμε να πάρουμε την μόνη θέση που μπορούμε να λάβουμε. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να αποκομίσουμε τα ανταλλάγματα που μπορούμε, αλλά και που χρειαζόμαστε! Αλλά για να ζητήσουμε ανταλλάγματα, χρειαζόμαστε σχέδιο!  http://www.e-grammes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!