Έχει πιθανότητες το ευρώ να βγάλει το καλοκαίρι;

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο ο Ρωσικός τύπος καλύπτει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Σε δημοσίευμα της με τίτλο: “Έχει πιθανότητες το ευρώ να βγάλει το καλοκαίρι;” η Φωνή της Ρωσίας αναφέρεται στο διάσημο κερδοσκόπο των αγορών Τζορτζ Σόρος, ο οποίος δήλωσε ότι στην Ευρώπη έμειναν λιγότερο από τρεις μήνες για αναζήτηση λύσης σχετικά με τη σωτηρία του ευρώ, οι αγορές κουράστηκαν από την αβεβαιότητα. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι ειδικοί είναι σύμφωνοι: η Ευρώπη κάθεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη, η οποία μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Αφορμή για την έκρηξη μπορεί να είναι η χειροτέρευση της κατάστασης στις προβληματικές χώρες της ΕΕ, είτε η από καιρό συζητούμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Όμως μέσα σε τρεις μήνες αυτό το κουβάρι δεν μπορεί να ξεμπλεχτεί, πολύ περισσότερο, που τα οικονομικά μέτρα έχουν από καιρό επιλεγεί, ενώ η επίλυση του προβλήματος χρέους έχει μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο. Η τύχη της ευρωζώνης και μαζί με αυτήν της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εκλογές στο ελληνικό Κοινοβούλιο στις 17 Ιουνίου.
Οι υστερήσεις, που σχετίζονται με την επίλυση της κρίσης χρέους, εδραίωσαν στην ελληνική κοινωνία θέσεις ακραία αριστερές ή ακραία δεξιές, οι υποστηρικτές των οποίων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό δεν είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα, εκτιμά ο ειδικός του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Σεργκέι Αφόνοφ:
Δεν βλέπω μεγάλη απειλή από την πλευρά των ακροδεξιών, διότι έχουν το δικό τους μικρό μερίδιο στο εκλογικό σώμα και δεν θα πηδήξουν πιο ψηλά από το κεφάλι τους. Υπάρχει όμως το ειδικό τμήμα του αριστερού φάσματος, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο ακριβώς συναντιέται με τους ακροδεξιούς. Αυτά τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές πήραν περίπου 15 %, δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα κατορθώσουν τώρα να το κρατήσουν. Εάν πάρουν 15-20 % θα είναι χωρίς σημασία.
Σε πολλούς στην ίδια την Ελλάδα έγινε κατανοητό: η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη δεν θα τη βγάλει από το αδιέξοδο, διότι στην οικονομία της δεν υπάρχουν αυτόνομες πηγές ανάπτυξης. Όπως υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών «Τρόικα Ντιαλόγκ» Γεβγκένι Γκαβριλένκοφ, η επιστροφή του εθνικού νομίσματος και η απότομη, κατά 60-70 % υποτίμησή του δεν θα δημιουργήσουν συνθήκες για την αποκατάσταση της βιομηχανίας:
Έχει συρρικνωθεί εκεί η βιομηχανία, π.χ. η ναυπηγική βιομηχανία. Η γεωργία επίσης έχει μειωθεί. Στη χώρα έχει διογκωθεί ο δημόσιος τομέας και ό,τι σχετίζεται με αυτόν: δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, όλα όσα σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία, τον τουρισμό. Και η βιομηχανία στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια ήταν το 8% του ΑΕΠ.
Είναι πολύ λίγο για να τραβήξει μπροστά την οικονομία της Ελλάδας. Ενώ την ίδια στιγμή οι πιθανές υστερήσεις από την έξοδο από την ευρωζώνη είναι ολοφάνερες: χρεοκοπία, άλμα των τιμών, κοινωνικές ταραχές...
Πιο σοβαρό πρόβλημα από την επιθυμία των ακροαριστερών και των ακροδεξιών να βγάλουν τη χώρα από την ευρωζώνη, κατά τη γνώμη του Σεργκέι Aφόντσεφ, είναι οι θέσεις των αριστερών κομμάτων, που έχουν ενωθεί στο συνασπισμό "ΣΥΡΙΖΑ".
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι υπόλοιποι αριστεροί δεν θέλουν να βγουν από τη ζώνη του ευρώ, θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα οφέλη της ζώνης του ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλουν να πληρώσουν την τιμή, που έχουν αυτά τα οφέλη. Με αυτούς είναι το κύριο πρόβλημα. Αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως οικονομικό πρόγραμμα, τίποτε καλό δεν έχουν. Εκεί υπάρχει απλώς μια διαπίστωση ότι δεν χρωστάμε τίποτε, όλοι μας εκμεταλλεύονταν και τώρα πρέπει να πληρώσουν, Όπως είναι φυσικό σε μια τέτοια θέση λίγα εποικοδομητικά πράγματα υπάρχουν.
Αυτή η θέση εξυπηρετεί εκείνους, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη ακόμη και παρά τη θέλησή της. Για ένα τέτοιο σενάριο επανειλημμένως έχουν μιλήσει υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν για τους Έλληνες η βέλτιστη λύση.
Μόνο που δεν είναι σαφές εάν η διαγραφή της Ελλάδας ωφελήσει την προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η αποχώρηση των Ελλήνων θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανευρωπαϊκή οικονομική κρίση.
Αλλά και η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και η εκπλήρωση από εκείνην όλων των υποδείξεων της ΕΕ επίσης δεν εγγυάται την έξοδο από την κρίση. Προς το παρόν λόγος γίνεται για την όσο γίνεται μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου παράταση αυτής της κατάστασης, ώστε να κερδηθεί χρόνος, εωσότου αποκατασταθεί η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είτε οι Αρχές της ΕΕ δεν βρουν άλλες αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα χρέους.http://www.greekfinanceforum.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»