Άνοιξε η πόρτα της αλλαγής του Μνημονίου




O εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμεντέου Αλταφάζ
Μετά τους ηγέτες της G-20, σειρά παίρνουν τώρα και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι ξεκάθαρα πλέον ζητούν κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα αναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου. Εξαιρετικά σημαντική, αν και συγκρατημένη ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, Αμ. Αλταφάζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για να αποφασιστούν τα επόμενα κοινά βήματα. Φυσικά ο Αμ. Αλταφάζ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέου Μνημονίου για την Ελλάδα και επισημαίνει ότι το μόνο που επιδιώκει είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Είναι σημαντικό, τόνισε, η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στον σωστό δρόμο.»
Την ίδια στιγμή πάντως, πηγές της Κομισιόν μιλούσαν ανοικτά για αλλαγή των όρων του Μνημονίου, βάζοντας, ωστόσο, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο την οποία άλλωστε ανέδειξε και η Wall Street Journal. Δηλαδή ότι επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των νέων μέτρων θα γίνει αλλά θα αφορά μέτρα άνω των 14 δισ. ευρώ καθώς η Ελλάδα έχασε περίπου 2,5 δισ. λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρμόδιες πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ, τόνισαν σήμερα ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου», καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές, εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος.
Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχει ληφθεί απόφαση στην Αθήνα ο νέος τσάρος της Οικονομίας να συνοδεύεται από τον απελθόντα, Γ. Ζανιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι «σκληροί» Αυστριακοί. Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, δήλωσαν την πρόθεση να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και μια επιμήκυνσή του, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τους όρους. Όπως ανέφερε ο καγκελάριος Φάιμαν, εφόσον οι Έλληνες συνεχίσουν να τηρούν τους όρους, από την πλευρά της η ΕΕ θα συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και, ανάλογα, θα δοθεί παράτασή του, είτε πρόκειται για μήνες είτε για χρόνια. Αυτή η συζήτηση θα γίνει με τους Έλληνες, ωστόσο, νωρίτερα, θα πρέπει να συζητηθεί η τήρηση των όρων, τόνισε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως δεν είναι σκόπιμο να συζητείται τώρα αν η παράταση θα είναι ενός ή δύο χρόνων ή κάποιων μηνών και είπε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί, αφού γίνουν γνωστές οι προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, ο πρόεδρος της ομάδας Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, «κατεδάφισε» τα δύο μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα λέγοντας ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν υποβοηθητικά
στην επίλυση της κρίσης. Σε δηλώσεις στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια, τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής των μέτρων, διότι, όπως τόνισε, «ήταν όλα λάθος». Πολλά από τα μέτρα για την Ελλάδα συνέβαλαν, είπε, στην επιδείνωση της οικονομικής
κατάστασης. Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι η τρόικα, όπως την έχουμε αντιληφθεί και όπως λειτουργεί, πολύ συχνά δεν ήταν βοηθητική, σημείωσε.http://www.antinews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!