Κρίσιμη εβδομάδα για τις καταθέσεις – Οι τελευταίες κινήσεις πριν τις εκλογές – Τι προτιμούν όσοι θέλουν να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός - Στα 5,5 δισ η εκροή από τον Μάιο

μμε, προγραμμα, ευρωπαικη, τραπεζες
«Καμπανάκι» εν όψει των εκλογών της Κυριακής έχουν χτυπήσει στις μεγαλύτερες τράπεζες, καθώς προετοιμάζονται για σημαντικές εκροές κεφαλαίων λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, ήδη από τις τελευταίες εβδομάδες είχαν «σπάσει τα τηλέφωνα» από πελάτες που ζητούσαν πληροφορίες για μεταφορές χρημάτων εκτός Ελλάδος, και πλέον, λίγο πριν την «ημέρα της κρίσεως», πολλοί αναμένεται να κάνουν την κίνησή τους.
Πέρα από τους φόβους για μαζικές αναλήψεις (για παν ενδεχόμενο) που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν από τα ATM και τον τραπεζικό γκισέ την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αρκετοί είναι εκείνοι που θα «πατήσουν το κουμπί», ώστε να στείλουν χρήματα εκτός Ελλάδος, έστω και την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες, αλλά και στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, ως προς τις διαδρομές που αναμένεται να ακολουθήσουν τα χρήματα των Ελλήνων,  στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται οι εκδόσεις ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα Γερμανικά ομόλογα.
Και παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των εν λόγω ομολόγων είναι συμβολικές, μηδενικές, ακόμη και αρνητικές, αρκετοί είναι εκείνοι που τα προτιμούν, λόγω της ασφάλεια που προσφέρουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη,  στην περίπτωση αυτή, τα ομόλογα λειτουργούν ως ασφάλιστρο έναντι στα όσα μπορούν να συμβούν στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες και οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για υψηλές αποδόσεις, αλλά αρκούνται στο να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους από τις κακοτοπιές.
Μια άλλη μερίδα επενδυτών πάλι πιστεύει ότι το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη και έτσι προκύπτει  ενδιαφέρον  για νορβηγικά ομόλογα, ή εκδόσεις άλλων χωρών εκτός Ευρωζώνης. Παράλληλα, ορισμένοι τολμηροί επιλέγουν  τοποθέτηση σε εκδόσεις ακόμη και της… Νέας Ζηλανδίας ή της Αυστραλίας, χώρες οι οποίες απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τη φλεγόμενη Ευρωζώνη.
Είτε πρόκειται για εκδόσεις εντός είτε για εκτός της Ευρωζώνης πάντως, στην πλειονότητά τους τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη ζήτηση  λήγουν σε έξι μήνες έως έναν χρόνο από σήμερα, καθώς οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα έχει λήξει η αναταραχή που επικρατεί στη ζώνη του ευρώ. Για παράδειγμα, υπάρχουν τραπεζικά στελέχη που προτείνουν τοποθέτηση χρημάτων σε έκδοση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία λήγει το Νοέμβριο του 2012, προσφέροντας όμως συμβολικό επιτόκιο.


Πώς γίνεται η επένδυση


Η τοποθέτηση των χρημάτων σε αυτές τις κατηγορίες επενδύσεων δεν είναι καθόλου δύσκολη. Αρκεί κανείς να ζητήσει από την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζεται να αγοράσει για λογαριασμό του ένα γερμανικό ομόλογο ή έναν τίτλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή όποιας άλλης χώρα θέλει. Αν και η ελληνική τράπεζα θα χάσει ρευστότητα από την κίνηση αυτή, πολύ δύσκολα θα πει όχι, αφενός γιατί ο πελάτης της μπορεί να βρει την ίδια υπηρεσία από αλλού. Και αφετέρου διότι, ως θεματοφύλακας της επένδυσης μπορεί να εισπράξει μια μικρή προμήθεια και ευελπιστεί ότι στο μέλλον τα χρήματα θα τοποθετηθούν ξανά σε κάποιο προϊόν της τράπεζας.
Εναλλακτικά, για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια μπορεί κανείς να αγοράσει τα εν λόγω ομόλογα απευθείας από τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού βορά, ώστε να έχει θεματοφύλακα το εκεί χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Επίσης μπορεί, αφού τα αγοράσει στην Ελλάδα, να ζητήσει τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του σε κάποιο θεματοφύλακα με έδρα τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα της επιλογής του.


Δημήτρης Πεφάνης
www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!