Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η χώρα!

Ειρωνικά σχόλια σε εξωτερικό και εσωτερικό, προκαλεί πλέον το «σίριαλ» των αναβολών στην συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς που εμφανίστηκε και πάλι ανέτοιμη για την πιο σημαντική διαπραγμάτευση στην νεότερη ιστορία της χώρας.

Στο μεταξύ, το νέο πακέτο μέτρων που προωθείται, βρίσκει κάθετα αντίθετη την κοινή γνώμη, με δημοσκόπηση της Public Ιssue που μεταδόθηκε χθες από τον Skai, να εμφανίζει για πρώτη φορά την πλειονότητα (54%) ως έχουσα αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αντίθεση στο Μνημόνιο βρίσκεται στο 91%.
Την ίδια στιγμή βέβαια
το 70% των ερωτηθέντων κρίνει ως αρνητική εξέλιξη ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, με μόλις 15% να θεωρεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα αν η χώρα γυρίσει σε εθνικό νόμισμα.

Η αντίφαση αποτυπώνει, σύμφωνα με αναλυτές, την σύγχυση και την απογοήτευση της κοινής γνώμης από τα φθηνά πολιτικά τρικ, τους ταπεινωτικούς εκβιασμούς και την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να χειρισθεί αποτελεσματικά τις διαπραγματεύσεις.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει πρόθεση ψήφου 31%, το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται στο… 8%, δεύτερο κόμμα εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5% και 12%. Το ΛΑΟΣ να χάνει μισή μονάδα (5%) και η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται για πρώτη φορά με ποσοστό 3%Οι τάσεις αυτές, αλλά και το «αντάρτικο» στους συνδικαλιστικούς χώρους (και όχι μόνο) του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενδέχεται κατά την άποψη πολιτικών αναλυτών, να εγκυμονούν εκπλήξεις στο πολιτικό σκηνικό, πιθανώς και άμεσα. Μεταξύ άλλων δε, θέτουν σε αμφισβήτηση και τη δυνατότητα της συγκυβέρνησης να περάσει την όποια συμφωνία από τη Βουλή, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα «απείθειας», ενδεχομένως και στα τρία κόμματα

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση συζητά με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για την θέσπιση των μέτρων του προμνημονίου να αποτελείται μόνο από ένα άρθρο. Πρόκειται για κίνηση, που εφόσον γίνει, επιδιώκει να περιορίσει στο ελάχιστο τις διαρροές από βουλευτές, ιδιαίτερα, αν όπως ακούγεται, τεθεί και θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται πλέον η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους χειρισμούς του κ. Παπαδήμου προσωπικά. Ακόμη, σε συντριπτικά επίπεδα (91%), βρίσκεται η άποψη ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ η πλειονότητα ζητά εκλογές. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης-σοκ
Στο εξωτερικό, πληθαίνουν ολοένα οι αναφορές στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας (και ενδεχομένως εξόδου της από το ευρώ), με πολιτικά πρόσωπα, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη, να δηλώνουν ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας, δεν θα αποτελέσει τόσο αρνητικό γεγονός για την Ευρωζώνη, όσο είχε αρχικά θεωρηθεί. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της Ευρωπαίας επίτροπου Neelie Kroes ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, η ευρωζώνη δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Αλλά και οι αγορές αρχίζουν να αμφισβητούν όλο και περισσότερο την δυνατότητα της χώρας να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Η Citi ανέβασε στο 50% την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ από 25%-30% προηγουμένως.

Αναζητούνται μέτρα για να κλείσει «κενό» 500 εκατ. ευρώ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η χθεσινή αναβολή του ραντεβού των πολιτικών αρχηγών αποδίδεται στη
αδυναμία να καταλήξουν τα κόμματα σε οριστική απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις, ένα θέμα που κρατά ψηλά στην ατζέντα της η Ν.Δ. Με δεδομένη την αδυναμία να υπάρξει προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα τελικά, οι πληροφορίες λένε, πως αποφασίστηκε να κατατεθούν εναλλακτικά σενάρια ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ποιο θα επιλέξουν.

Μεταξύ των σεναρίων περιλαμβάνεται η μείωση των κύριων συντάξεων προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλο μαχαίρι στις επικουρικές. Αυτό γιατί θεωρείται βέβαιο ότι μετά τη μείωση των βασικών μισθών και λόγο της ανεργίας, τα έσοδα των ταμείων θα υποστούν καθίζηση κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Ετσι εξετάζεται η μείωση κατά 10% των κύριων συντάξεων (πάνω από ένα όριο 1.000-1.200 ευρώ) και 5% των επικουρικών, η μείωση μόνο των επικουρικών κατά 15% ή το ψαλίδισμα των κύριων συντάξεων κατά 5% και των επικουρικών κατά 10%.

Oυσιαστικά στο στόχαστρο είναι οι συντάξεις σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) οι οποίες ως επί το πλείστον είναι υψηλότερες από το παραπάνω όριο.

Μετά και τις χθεσινές διαβουλεύσεις έχει γίνει σαφές ότι μεταξύ τρόικα και Ελλάδας υπάρχει διαφορά της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Ηδη προκειμένου να καλυφθεί το ποσό του 1,5% του ΑΕΠ (περί τα 3,2 δισ. ευρώ) που έχει ζητήσει ως μέτρα (περιορισμός δαπανών) η τρόικα, αποφασίστηκε να υπάρξουν περικοπές στην υγεία 1,1 δισ., μειώσεις στον προϋπολογισμό του υπουργείο Αμυνας κατά 300 εκατ. ευρώ, ψαλίδι στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ, μείωση επιδομάτων (πολυτεκνικών κ.ά.) κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ και περιορισμός του ΠΔΕ κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το συνεχές παζάρι 
Το παζάρι για τις συντάξεις στις επικουρικές εξελίσσεται με άξονα την «διάσωση» όσων λαμβάνουν κάτω από 150 ευρώ. Η τρόικα υιοθέτησε σκληρή γραμμή, ζητώντας να μειωθούν κατά 35% και η κυβέρνηση αντέτεινε την μείωση κατά 20% σε βάθος τριετίας.

Στο βασικό μισθό αναμένεται ψαλίδι κατά περίπου 20%, σε επίπεδα μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ φαίνεται πως τελικά θα διατηρηθεί η μετενέργεια στις κλαδικές συμβάσεις, διατηρώντας ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις κλαδικές συμβάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτή οι υπόλοιπες αμοιβές. Στην ουσία, όμως, οι εργοδότες αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να απολύουν υφιστάμενο προσωπικό, προσλαμβάνοντας νέο με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό.

Αναμένεται επίσης να προωθηθεί μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%, με δέσμευση όμως των επιχειρήσεων για χρήση μέσων που εξασφαλίζουν τη συνεπή απόδοση των εισφορών.

Από την άλλη πλευρά, δεν αναμένεται να αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές.ΠΗΓΗ:  Euro2day

Σχόλια

Ο χρήστης internet marketing είπε…
Έτσι ακριβώς...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!