Συμφωνία αρχηγών στο παρά 5' του eurogroup



 Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τα 625 εκατ. ευρώ που ζητούσε η τρόικα για να κλείσει το πακέτο της συμφωνίας μετά την εμπλοκή που υπήρξε αναφορικά με το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθεί από το υπουργείο Αμυνας (300 εκατ. ευρώ) και από μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες, όμως, περιορίζονται στα 325 εκατ. ευρώ.


Η ανακοίνωση του Λ. Παπαδήμου
"Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών.

Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ."
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία επετεύχθη μετά από τηλεφωνικές επαφές του Λ. Παπαδήμου με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Παπανδρέου υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων στις Βρυξέλλες.

Με δεδομένη την αδυναμία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε συμφωνία, το κλίμα που βρήκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις Βρυξέλλες ήταν παραπάνω από βαρύ, καθώς προσέρχονταν στο eurogroup χωρίς να έχει στα χέρια του συμφωνία με την τρόικα, ούτε βέβαια τις υπογραφές των αρχηγών
Ηδη από το πρωί οι Γερμανοί διέρρεαν ότι σήμερα δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, ενώ οι FT μετέφεραν πληροφορίες ότι ξαναγράφεται η έκθεση για το χρέος, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λήψη αποφάσεων σήμερα.

Ταυτόχρονα ο κ. Αλταφάζ δήλωνε άγνοια για το αν συμφωνήθηκε 15νθήμερη παράταση, ενώ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων άφηνε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της διενέργειας του Eurogroup. Σχετική αιχμή άφησε και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε το πρωί ότι αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί το Eurogroup και να ληφθεί απόφαση.

Αν υπάρξει η συμφωνία και ικανοποιεί τους υπουργούς Οικονομικών, οι τελευταίοι καλούνται να ανάψουν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του PSI, προκειμένου να κατατεθεί στη βουλή τη Δευτέρα το σχετικό νομοθέτημα.

Ηδη άλλωστε στην Ευρώπη έχει γίνει σημαντική προεργασία. Η γαλλογερμανική πρόταση για τμηματική κατάθεση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα σε ειδικό ταμείο, το οποίο θα αναλάβει την εξυπηρέτηση των τόκων και της αποπληρωμές λήξεων προσφέρει επιπλέον επιλογές στους υπουργούς οικονομικών.

Ο χρόνος για την υπογραφή και τη δημόσια αναγγελία του PSI τρέχει ήδη αντίστροφα καθώς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει η κυβέρνηση να γνωστοποιήσει στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων τη δημόσια προσφορά της Ελλάδος. Γι' αυτό τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως τη Δευτέρα.

Η θυελλώδης συνεδρίαση στο Μαξίμου
Το κώλυμα στην υπογραφή της συμφωνίας προέκυψε από την εμμονή Σαμαρά να μην υπάρξει καμία περικοπή σε επικουρικές συντάξεις κάτω των 300 ευρώ, θέση με την οποία συντάχθηκε και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το εναλλακτικό σενάριο μείωσης στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να προκύψει κενό 625 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καλυφθεί μέσω περικοπών δαπανών από άλλους τομείς.

Ο πρωθυπουργός αρχηγοί και Τρόικα συμφώνησαν τα 325 εκατ. ευρώ να εξευρεθούν από πρόσθετες περικοπές κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας έμειναν όμως 300 εκατ. ευρώ για τα οποία οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τους επικεφαλής της Τρόικας.

Στο μέγαρο Μαξίμου υπήρξε ένταση όπως φαίνεται και από διάλογο μεταξύ Βενιζέλου – Σαμαρά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να είπε στον Σαμαρά ότι «Με τις εμμονές σου στις συντάξεις βάζεις την χώρα στην χρεοκοπία», για να πάρει την απάντηση από τον αρχηγό της Ν.Δ. «Ποιος είσαι εσύ που μιλάς; Με την διαπραγμάτευση που κάνεις δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Είδαμε τι έχεις κάνει. Τί είναι αυτά που κάνεις;».

«Μυρίζει» αποχώρηση Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση
Ανοικτό πάντως είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εμφανείς αποστάσεις που πήρε χθες ο κ. Γ. Καρατζαφέρης από την διαπραγμάτευση για το προμνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στις δηλώσεις του μετά την μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του σημειώνοντας ότι έμεινε στην σύσκεψη για να συμπαρασταθεί στον αγώνα που έδινε ο κ. Σαμαράς για τις επικουρικές συντάξεις.

Φρόντισε δε να τονίσει τη διαφωνία του για την ακολοθούμενη διαδικασία, σημειώνοντας πως δεν μπορούσε μέσα σε μια ώρα να αποφασίσει για τα επόμενα 40χρόνια της χώρας. Είχε προηγηθεί το αίτημα του να υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις από Τράπεζα της Ελλάδος, Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και από ευρωπαικούς θεσμούς ότι το παρόν πρόγραμμα εξασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η αποστασιοποίηση Καρατζαφέρη έγινε εμφανής με την αποστροφή του «θα σταθώ δίπλα στους πολιτικούς αρχηγούς, σε όποιες σωστές προτάσεις λάβουν».

Κύκλοι του ΛΑΟΣ σημειώνουν εμφαντικά την διαφοροποίηση Κατατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις από Τράπεζα της Ελλάδος και Ελεγκτικό Συνέδριο ότι το παρόν πρόγραμμα μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση. Η προαναγγελλόμενη αποχώρηση Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση αποτυπώνεται και στην δήλωσή του «δεν μπορώ να αποφασίσω σε μια ώρα για τα επόμενα 40 χρόνια της χώρας».

Στην αυριανή συνέντευξη τύπου ο κ. Καρατζαφέρης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του αν και πλέον οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι το ΛΑΟΣ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, θα συνεχίζει όμως να τη στηρίζει κοινοβουλευτικά, υπό το βάρος και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.     ΠΗΓΗ:Euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!