ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Με γεια το (καταναγκαστικό) ισλαμικό κούρεμα...

Η κυβέρνηση του Ιράν εξέδωσε επίσημο κατάλογο με τα «πρέπει» και τα «μη» της ανδρικής κόμμωσης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ Τα μακριά μαλλιά και οι κοτσίδες για τους άνδρες δεν είναι «in» αυτό το καλοκαίρι στην Τεχεράνη. Λίγο τζελ επιτρέπεται αλλά ως εκεί, απεφάνθη η αστυνομία ηθικής του ισλαμικού καθεστώτος. Οσο για τη γενειάδα, δεν επιβάλλεται πλέον με απόλυτο τρόπο ως σύμβολο πολιτικής και θρησκευτικής ορθότητας. Ετσι φαίνεται τουλάχιστον από τον κατάλογο με τις φωτογραφίες με τα επιτρεπόμενα «ισλαμικά» κουρέματα ο οποίος θα δημοσιευθεί αυτόν τον μήνα στην Τεχεράνη.

Τα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης έδωσαν μια σκανδαλιστική πρώτη γεύση από τις κομμώσεις που επιτρέπονται από τις αρχές με φωτογραφίες από φρεσκοξυρισμένα αρσενικά μοντέλα που διαφημίζουν το κοντό κούρεμα.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εκδίδει επίσημο κατάλογο με τα «πρέπει» και τα «μη» όσον αφορά την ανδρική κόμμωση.

Οσοι νεαροί «αντιγράφουν» τα εξεζητημένα κουρέματα των ευρωπαίων σταρ του ποδοσφαίρου οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα, όπου οι αγαπημένες μπούκλες κόβονται αδέξια και με συνοπτικές διαδικασίες. Οι παραβάτες που έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο για πρώτη φορά τη γλιτώνουν με ένα όχι και τόσο κολακευτικό «σεμνό και ισλαμικό» κούρεμα.

Αλλά οι κατά συρροήν παραβάτες κινδυνεύουν με γερά πρόστιμα, ενώ τα «δυτικόφρονα» κουρεία έχουν βάλει λουκέτο. Η υπαγόρευση της δημόσιας συμπεριφοράς και η επιβολή αυστηρού κώδικα ένδυσης- ειδικά για τις γυναίκες- αποτελούν από καιρό τρόπο επίδειξης ισχύος της θεοκρατικής κυβέρνησης. Οι Αρχές αποκαλούν περιφρονητικά «μανεκέν» τις γυναίκες που αψηφούν τους κανόνες σπρώχνοντας προς τα πίσω τα μαντίλια που είναι υποχρεωμένες να φορούν στο κεφάλι, βάζοντας λίγο μέικαπ ή δείχνοντας ελαφρώς τον αστράγαλό τους. Εφέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά η αστυνομία εξοπλίστηκε με κάμερες για να καταγράψει απρεπώς ενδεδυμένες γυναίκες και να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το υλικό ως αδιαμφισβήτητο πειστήριο στο δικαστήριο. Αλλά και οι άνδρες νιώθουν το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο στο πλαίσιο της εκστρατείας «κατά της εξαχρείωσης» των ηθών. Η αυστηρότητα της αστυνομίας είναι τέτοια που ως και ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι «αντιτίθεται κατηγορηματικά» στους ελέγχους και στις συλλήψεις «ελλιπώς κεκαλυμμένων» γυναικών και αγάμων κοριτσιών που έχουν πολλαπλασιαστεί στην Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος εξεμάνη και κατά της πρακτικής να ερωτώνται τα νεαρά ζευγάρια στον δρόμο αν είναι παντρεμένα ή αν έχουν κάποιον δεσμό συγγένειας που να δικαιολογεί την εγγύτητά τους.

πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!