BEΛΓΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Η βελγική προεδρία της ΕΕ προαναγγέλλει λύση του σκοπιανού

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός, κ. Ιβ Λετέρμ, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου της ΠΓΔΜ MIA στο Στρασβούργο, είπε ότι η αισιοδοξία του όσον αφορά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θεμελιώνεται σε ρεαλισμό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη η διακριτικότητα επ’ αυτού του ζητήματος και αποκαλύπτοντας ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με αμερικανική διαμεσολάβηση.

«Αυτό δεν είναι αισιοδοξία, είναι ρεαλισμός. Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζω ότι ως επί το πλείστον την ευθύνη φέρουν οι πολιτικοί ηγέτες, τόσο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όσο και της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά έχει ορισθεί και ένας Αμερικανός, ως εκπρόσωπος στο ζήτημα αυτό, ο οποίος θα πρέπει να διευκολύνει την εξεύρεση ενδεχόμενου συμβιβασμού. Είναι σαφές, όμως, ότι εάν αυτοί το ζητήσουν, η βελγική Προεδρία είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αποφέρουν γόνιμα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Λετέρμ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ ή της Ελλάδας, οι οποίες προϊδεάζουν ότι σύντομα θα υπάρξει λύση για το όνομα, ο Βέλγος Πρωθυπουργός απάντησε ότι «για να μην δυσχεράνει κανείς ακόμη περισσότερο τα πράγματα, πρέπει να συνεχίσει να είναι διακριτικός σχετικά με αυτό το ζήτημα».

«Απλώς ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος, δεν έχω, όμως, κάποια στοιχεία που θα μπορούσα να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Λετέρμ.

Σχετικά με το τί θα συμβεί εάν εξευρεθεί λύση για το όνομα και εάν η βελγική Προεδρία θα εξεύρει κάποιο νέο μοντέλο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Λετέρμ είπε ότι «αυτό θα συμβεί τη δεδομένη στιγμή. Όταν αξιολογηθεί η κατάσταση». Ωστόσο, επεσήμανε ο ίδιος, είναι σαφές ότι γίνεται λόγος για σημαντικό πολιτικό ζήτημα, δεδομένης της ανάγκης να υπάρξει ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»