ΑΛΒΑΝΙΑ
Η Αλβανία μέρος της ελληνικής τραγωδίας;
Ιούλιος 6, 2010.
«Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον – και σε ποιο βαθμό- η Αλβανία θα επηρεαστεί από την οικονομική κρίση της γειτονική Ελλάδας», γράφει ο Γκεντς Κόντι, αρθρογράφος της αλβανικής εφημερίδας «Γκαζέτα Σκιπτάρε».
Είναι δυνατό να οδηγηθούμε, γράφει ο αλβανός συντάκτης, σε μια χρόνια υποτονική οικονομική συναλλαγή με έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Αλβανίας, όπως είναι η Ελλάδα.
Οι επιρροές
Σύμφωνα με το αυστριακό ινστιτούτο, η κρίση μπορεί να μεταδοθεί και να επηρεάσει τους κλάδους: εμπορίου, εμβασμάτων και ξένων επενδύσεων καθώς και το τραπεζικό σύστημα.
Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εταίρος της Αλβανίας, όσον αφορά τον εξαγωγικό τομέα (μετά την Ιταλία). Είναι πολύ πιθανόν η μείωση της ελληνικής ζήτησης για αλβανικά προϊόντα να προκαλέσει μείωση των εξαγωγών της Αλβανίας.
Μια άλλη σημαντική πλευρά είναι το μισό εκατομμύριο Αλβανών πολιτών, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, μια χώρα από τους αγαπημένους προορισμούς των Αλβανών μεταναστών, οι οποίοι συμπληρώνουν το εργατικό δυναμικό της γειτονικής χώρας.
Η οικονομική ύφεση που πλήττει την Ελλάδα είναι γεγονός ότι θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση των εμβασμάτων που αποστέλλονται στην Αλβανία.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η σημαντικότερη πηγή ξένων επενδύσεων στην Αλβανία. Μια επιβράδυνση της εισροής άμεσων επενδύσεων είναι δυνατόν να σημειωθεί λόγω της πίεσης που δέχονται ο τομέας αυτός.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή οικονομική θέση στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα. Οι μητρικές τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ίσως, στο άμεσο μέλλον θεωρήσουν ότι ένας δανεισμός προς το ελληνικό κράτος να είναι προς το συμφέρον τους, από την επέκτασή τους στην Αλβανία και να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από τη χώρα.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Βιέννης, οι οικονομικές προοπτικές στην Αλβανία για το 2010 είναι αρκετά μέτριες, με μεγάλη πιθανότητα να αναδυθούν αρνητικά φαινόμενα από την ελληνική οικονομία που η έκταση τους δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.
Ωστόσο ο εμπειρογνώμονας Holzner, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, προβλέπει μια αύξηση στα οικονομικά μεγέθη της Αλβανίας κατά 1% το 2010.
Το τοπικό νόμισμα υποτιμήθηκε για να στηρίξει τον τομέα των εξαγωγών στα δύο τουλάχιστον επόμενα χρόνια, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.
Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα συμπαρασύρει στην κρίση και την γειτονική Αλβανία.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Σχόλια