ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΝΤΕΒΝΙΝΚ΄΄
Πως ο Μέγας Αλέξανδρος κατάντησε απλός αρχαίος ιππέας
Ιούλιος 3, 2010.
«Το μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, μετατρέπεται σε ένα μνημείο ενός άσημου καβαλάρη», αρχίζει χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο θέμα της η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ».
Υπάρχει μια τάση, σημειώνει η εφημερίδα, να αποφεύγεται η αναφορά του ονόματος του μεγάλου αρχαίου άνδρα. Πέρασαν τέσσερις μήνες, από την οπτική παρουσίαση του έργου «Σκόπια 2014», και αυτό το μνημείο παρουσιάζεται ως μια «Κρήνη» ενώ όλα τα άλλα μνημεία της πλατείας αναφέρονται ονομαστικά, εδώ αποφεύγεται –κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση- να αναφέρουν το όνομα του 'Αλέξανδρου του Μακεδόνα'.
Το αμφιλεγόμενο μνημείο, συνεχίζει η ‘Ντνέβικ’, το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μέσα στη χώρα αλλά έγινε και κύριο πρόβλημα στις Σκοπιανο-ελληνικές συνομιλίες για τη διαμάχη για το όνομα, τώρα τελευταία στη χώρα μας άρχισαν να το προσδιορίζουν ως ‘Αναβάτης’ και τίποτε παρά πέρα.
Οπωσδήποτε το μεγαλοπρεπές μνημείο συμπίπτει με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για λογαριασμό της χώρας μας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αναμφισβήτητα η εξαγγελία ολοκλήρωσης του έργου, είναι ένας βασικός άξονας της κυβέρνησης για την ‘αρχαιοποίησης’ της χώρας.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρονται περιπτώσεις στις οποίες ενώ είχαν αναγγελθεί ως έργα Φιλίππου του Β’, στη συνέχεια έπαψαν να αναφέρεται ως τέτοια έργα και αποκαλούνταν ως ‘έργα αρχαίων αναβατών’.
«Όταν το έργο ξεκίνησε τότε , από το σημερινό δήμαρχο των Σκοπίων, Trajanivski Kotze, που ήταν δήμαρχος τότε του Γαζίου Μπάμπα, ανακοίνωσε, μάλιστα, δημόσια ότι θα αναγείρει ένα μνημείο στο βασιλιά Φίλιππο, πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου. Οι δημοτικές αρχές, στη συνέχεια, σταμάτησαν να αποκαλούν το δημοτικό έργο ως του Φιλίππου, αλλά το αποκαλούσαν ως 'αρχαίο αναβάτη'.
Στο Μοναστήρι (Μπίτολα), εξάλλου, ακόμα περιμένουν το εντυπωσιακό μνημείο του βασιλιά Φιλίππου, στην κεντρική πλατεία. Ο δήμαρχος του Μοναστηριού παραδέχεται ανοιχτά ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τη διαμάχη του ονόματος»
Η σκοπιανή εφημερίδα η οποία με τις παραθέσεις των γεγονότων προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την πολιτική κατεύθυνση της πολιτικής του πρωθυπουργού της χώρας, δεν θα διστάσει να σημειώσει:
«Το Μάρτιο του 2007, η κυβέρνηση προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για ανέγερση μνημείων στο κέντρο των Σκοπίων με κυρίαρχο το μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα. Κατόπιν αναφέρθηκε ότι είχε συνάψει συμφωνίες με ιταλικό χυτήριο της Φλωρεντίας, αλλά το μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα δεν αναφέρονταν πουθενά. Η ακριβής διατύπωση ήταν «χύτευση γλυπτών και ανάγλυφων» και το κόστος τους ήταν της τάξης των 4,5 εκατ.ευρώ. Σε αντίθεσή, βέβαια , με τα άλλα μνημεία που προσδιορίζονταν ονομαστικά ως Γκότσε Ντέλτσεφ, Ντάμε Γκρούεφ και οι Λέοντες.
»Χθες, μάλιστα, στο Δήμο των Σκοπίων δεν αναφέρθηκε καμία ενέργεια για την ανέγερση του μνημείου του Αλέξανδρου του Μακεδόνα, όλες οι αναφερθείσες συμβάσεις ήταν για χάλκινα γλυπτά, για μνημείο των λεόντων αλλά πουθενά για τον Αλέξανδρο το Μακεδόνα.
Επιπρόσθετα, η δημοτική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα μνημεία επικοινώνησε με το ιταλικό χυτήριο και ανέφερε ότι ο Αλέξανδρος δηλώθηκε ως ‘ιππέας’, ενώ τα υπόλοιπα μνημεία του Γκότσε Ντέλτσεφ, Νίκολα Κάρεφ, Ντάμε Γκρούεφ είναι δηλωμένα με το όνομά τους»
Η «Ντνέβνικ» δυσπιστεί ανοικτά για τις προθέσεις του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι. Εντοπίζει μια υπαναχώρηση, μια οπισθοχώρηση και δεν διστάζει, για άλλη μια φορά, να επισημάνει:
«Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Νίκοα Γκρουέφσκι, και ο δήμαρχος του Κέντρου, Βλαντιμίρ Τοντόροβιτς, έχουν διαβεβαιώσει ανοικτά ότι το μνημείο θα είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο το Μακεδόνα. Ο Γκρουέφσκι ανέφερε σε συνέντευξή του πέρσι το Μάρτιο ότι «το μνημείο του Αλεξάνδρου της Μακεδονίας αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου των 17 μνημείων, ανθρώπων, που άφησαν το στίγμα τους στη ιστορία της χώρας»
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Σχόλια