TΣΑΝΑΚΑΛΕ-ΛΗΜΝΟΣ

ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΒΑΣΗ Παρθενικό ταξίδι μετ΄ εμποδίων Τσανάκαλε- Λήμνου με τουρκικό καταμαράν

Rate This
Quantcast

Στο αέρα θα τιναζόταν η όλη προσπάθεια, αν απαγορευόταν τελικά ο απόπλους του σκάφους σε αντιδιαστολή ενεργειών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» που έφθασε στην Λαδοξέρα…

Ενημερώθηκε το ΓΕΝ, το γραφείο του υφυπουργού Γ. Πεταλωτή και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, δόθηκε λύση μετά από 3 ώρες, ενώ οι 80 επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κι αυτοδιοικητικοί από την Τουρκία, νόμιζαν ότι είναι ανεπιθύμητοι και πλήρωναν κάτι άλλο

Αποστολή στην Τουρκία: Μελαχροινή Μαρτίδου


Ένα ταξίδι που είχε όλα τα εχέγγυα της επιτυχίας, κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα, όταν για άγνωστους λόγους το παρθενικό δρομολόγιο πλοίου της γραμμής που θα ενώνει σε καθημερινή βάση την Τουρκία (από το Τσανάκαλε) με την Λήμνο, δημιούργησε αγανάκτηση κι ένα άσχημο κλίμα στους πρώτους επιβάτες του, που αναμενόταν να ήταν και οι διαφημιστές και υπέρμαχοί του. Ενώ ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της υποδοχής και των ξεναγήσεων, το πλοίο έδεσε στο λιμάνι έγινε η επιβίβαση των επισκεπτών κι ενώ επίκειτο η αναχώρηση ανακοινώθηκε ότι λόγω πολλών μποφόρ δεν θα αποπλεύσει και θα μείνει στην Μύρινα.

Οι Τούρκοι υψηλόβαθμοι επισκέπτες έμειναν για πάνω από 3 ώρες μέσα στο σκάφος όμηροι μιας κατάστασης που δεν μπορούσε να εξηγηθεί, αφού καμιά μετεωρολογική υπηρεσία δεν έδινε αυξημένα καιρικά φαινόμενα, ενώ ο λιμενάρχης του νησιού που θα αποφάσιζε το απόπλου ήταν εξαφανισμένος. Άγνωστο ποιοι φαεινοί εγκέφαλοι αποφάσισαν κάτι τέτοιο ενώ ήταν κάλμα ο καιρός, όπως και τεράστιος ήταν ο αντίκτυπος αυτής της ασυνεννοησίας που έφερνε περίεργους συνειρμούς στους Τούρκους επισκέπτες, ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα.Ενημερώθηκε το ΓΕΝ, το γραφείο του υφυπουργού Γ. Πεταλωτή και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης και δόθηκε λύση μετά 3 ώρες, ενώ όλοι νόμιζαν ότι εκτός του ότι είναι ανεπιθύμητοι, πλήρωναν κάτι άλλο, ίσως σε αντιδιαστολή ενεργειών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» που έφθασε στην Λαδοξέρα…

Το «Τζονγκ Μπαγερί» ξεκινά από το λιμάνι του Κεπές στο Τσανάκαλε με πρώτους επιβάτες τοπικούς άρχοντες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους

Εντυπωσιακή διαφημιστική καμπάνια του δρομολογίου

Οι αφίσες με τον Παρθενώνα, τον δούρειο ίππο, αρχαία κτερίσματα και ευρήματα σε μια αλληλουχία αναγγέλλουν και πανηγυρίζουν το γεγονός. «Ενώσαμε το Αιγαίο, η πρώτη ακτοπλοϊκή σύνδεση Τσανάκαλε – Λήμνος είναι γεγονός», «ταξιδεύουμε στα διεθνή ύδατα» πανηγυρίζει και δικαιολογημένα η πλοιοκτήτρια εταιρία Γκεστάς – Gestas που αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο από την Τουρκία επιχειρηματικά έκανε το πρώτο βήμα.

Ναύλωσε ένα υπερσύγχρονο καταμαράν 280 θέσεων που πραγματοποιεί εβδομαδιαίως από Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο τρία διπλά δρομολόγια συνδέοντας ακτοπλοϊκά τα παράλια της Τουρκίας για πρώτη φορά με την ακριτική Λήμνο.

Το καράβι αγοράστηκε από την Κορέα και πήρε το όνομα «Τζογκ-Μπαγερί», εκτελεί το δρομολόγιο των 70 μιλίων σε 2 ώρες και ένα τέταρτο. Το εισιτήριο πάνε – έλα 80 ευρώ, ενώ θα ισχύουν μειωμένα για φοιτητές, μαθητές, ενώ τα παιδιά είναι δωρεάν.

Η κυρά Ελισάβετ Αναγνωστίδου μια ευγενική γιαγιά έσωσε το καλωσόρισμα αφού περίμενε τον δήμαρχο Μαδύτου Κεμάλ Ντοκούζ με κρασί, τοπικό τυρί και μέλι.

Οι φωτογραφίες μαζί του ήταν ό,τι καλύτερο όπως και ο σεβασμός μιας γενιάς που ξεριζώθηκε από εκείνα τα μέρη, αλλά ξέρει να λειτουργεί με βάση την λογική και το συναίσθημα

«Ο Χρόνος» ήταν προσκεκλημένος του πρώτου παρθενικού ταξιδιού που έγινε με κάθε επισημότητα από το Τσανάκαλε προς την Λήμνο. Ο Χουσεΐν Γιουρουκτσιού ο νεαρός μάνατζερ της κρατικής πλοιοκτήτριας εταιρίας ήταν αυτός που πίστεψε στην δυναμική του δρομολογίου που ανοίγει νέους ορίζοντες στην επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών και υλοποίησε το εγχείρημα. «Οι ώρες έλευσης και αναχώρησης αλλά και άλλες παράμετροι θα ληφθούν υπ’ όψη ώστε να γίνει όσο πιο λειτουργικό γίνεται» θα πει, ενώ φρόντισε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ώστε οι πρώτοι προσκεκλημένοι επιβάτες αυτοδιοικητικοί δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες να έχουν ένα άνετο ταξίδι υψηλών προδιαγραφών.

Ο υποδιευθυντής του τελωνείου του Κεπές κ. Εβρέν Μπετσερέν έχει την σχετική ετοιμότητα να δεχθεί τους πρώτους επιβάτες που είναι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και επιχειρηματίες του εμπορικού επιμελητηρίου Τσανάκαλε που θέλουν να γνωρίσουν την Λήμνο και να ‘ρθουν σ’ επαφή με Έλληνες. Όλοι τους πλήρωσαν την βίζα που απαιτείται και πήγαν με διερευνητική διάθεση για να δουν τα περιθώρια σχέσεων τουρισμού και εμπορίου που μπορούν να αναπτυχθούν.

Πηγαδάκι από Τούρκους επιχειρηματίες, οι Έλληνες φυλλομετρούν τον «Χρόνο» που έγραψε την είδηση του δρομολογίου

ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ «ΧΡΟΝΟ»

Μιλάμε με τον επιχειρηματία κατασκευών και παραγωγής τσιμέντου Χ. Τζαφέρ, με τον ιδιοκτήτη της πιο επώνυμης εταιρίας γαλακτοκομικών στην περιοχή Εζίν προς Αϊβαλί, Χουσεΐν Οστούρκ, με τους αδελφούς Ισμαήλ Σεσίζ και Ταασίν Σεσίζ που εμπορεύονται ηλεκτρονικά επωνύμων εταιριών. Είναι όλοι τους φιλικοί, θέλουν να αξιοποιηθεί προς όφελος και των δύο πλευρών το άνοιγμα του θαλάσσιου δρόμου. Προτείνουν πράγματα, θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ο Ερντάλ Καμάρ έχει οβελιστήριο, βλέπει πιο πρακτικά τα θέματα και μιλά σπαστά ελληνικά και κάνει το παν να μείνουμε ικανοποιημένοι

Προσεγγίζουμε την μοναδική γυναίκα επιχειρηματία που μετέχει. Είναι η Σεβίλ Γκιοτσμέλ διευθυντικό στέλεχος τουρισμού της Wilusa travel. «Μεγάλωσα στην Γερμανία, σπούδασα γερμανική φιλολογία κι επέστρεψα στην Τουρκία όπου εργάστηκα ως ξεναγός. Το να βρεθώ στην διοίκηση ενός τουριστικού γραφείου που δημιούργησαν φίλοι μου, ήταν μια αναμενόμενη επιλογή. Πιστεύω στο δρομολόγιο ότι θα λειτουργήσει σαν μια γέφυρα φιλίας. Ανοίγουν τα μάτια μας, φεύγει η κουρτίνα που είχαμε μπροστά μας, ενώνεται στην πράξη η Ευρώπη με την Ασία. Βέβαια αν δεν σηκωθεί η βίζα δεν θα μπορούν πολλοί δικοί μας πολίτες να ταξιδέψουν στην Λήμνο», θα πει με πολύ καλή διάθεση, ενώ μας καλεί να μας γνωρίσει την περιοχή και να την ακολουθήσουμε στην δουλειά της.

Η Λήμνος χώρος θρησκευτικού τουρισμού των Αλεβιτών

Υπάρχει το μαυσωλείο του Νιαζή Μισρή που τάφηκε εκεί

Καταλυτικό ρόλο όμως την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος έπαιξε ο δραστήριος ομογενής μας από την Ίμβρο, ο Νίκος Δολδούρης. Μας περιγράφει το ιστορικό μιας προσπάθειας που πέρασε από χίλια κύματα προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια, αντιρρήσεις και να μπει το νερό στο αυλάκι. Για να επενδύσει η εταιρία των πλοίων έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον η προοπτική διασφάλισης των επιβατών, τόσο από πλευράς Ελλάδος, όσο και από την πλευρά της Τουρκίας. Το έναυσμα της υλοποίησης μιας τέτοιας προοπτικής ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας αποκαλύφθηκε στην πορεία των συζητήσεων. Όπως προκύπτει στην Λήμνο έζησε και υπάρχει το μαυσωλείο του Νιαζή Μισρί ενός σημαντικότατου οσίου των Αλεβιτών, τον οποίο έχουν διάθεση να προσκυνήσουν, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια πιστοί.

Η Σεβίλ Γκοετσμέλ διευθύντρια μεγάλου τουριστικού γραφείου αντιπροσωπεύει το σύγχρονο πρόσωπο της γυναίκας στην Τουρκία, είναι η μόνη γυναίκα σε τόσο υψηλή θέση

Εκεί διατηρείται ένας τουλμπές, σε ιδιόκτητο οικόπεδο που παλαιότερα υπήρχε τζαμί, καταστράφηκε και εκεί χτίστηκε εμπορικό κέντρο. Γίνονται προσπάθειες και συνεννοήσεις να αγοραστεί το οικόπεδο, να κατεδαφιστεί το κτίριο να το αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει χώρος προσκυνηματικού θρησκευτικού τουρισμού.

Ενδιαφέρον για όλη αυτή την ιστορία δείχνει ο δήμαρχος Μαλάτειας Τουρκίας από τα βάθη της Ανατολίας, που ήθελε να είναι σ’ αυτό το πρώτο παρθενικό ταξίδι, αλλά ήταν αδύνατον να παρευρεθεί. Ο λόγος ότι ξεκινά ένα μεγάλο φεστιβάλ βερίκοκου στην περιοχή του και είχε την οργανωτική ευθύνη και την υποχρέωση υποδοχής δεκάδων προσκεκλημένων, ως οικοδεσπότης. Πάντως προσκάλεσε στην Μαλάτεια στις 17-18-19 Ιουλίου τους δημάρχους Μύρινας, Αθανάσιο Σκαμάκη και Μάνδρου, Κώστα Αδαμίδη, για μια πρώτη γνωριμία με την περιοχή του και για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με το μαυσωλείο του Νιαζή Μισρί που για τους δημότες του κι όχι μόνο έχει τεράστια σημασία.

Ο δήμαρχος Τσανάκαλε Ολγκιούρ Γιοκάν με την Μελαχροινή Μαρτίδου και τον Νίκο Δολδούρη

Κολοσσιαίος όμιλος κρατικών συμφερόντων η ναυτιλιακή εταιρία Γκεστάς

Για την εταιρία Γκεστάς και το όλο εγχείρημα μας ενημερώνει ο κ. Ν. Δολδούρης: «Η εταιρία της Γκεστάς, ο γενικός διευθυντής τον οποίο γνώρισα εδώ και μερικούς μήνες πριν, που είχα πάρει τον Χασάν Γιουρουκτσού και τον δήμαρχο της Ίμβρου τον Γιουτζέλ Αταλάι και κάναμε μια περιοδεία, αρχίσαμε από Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, με την ελπίδα να κάνουμε κάτι και με Σαμοθράκη, πήγαμε στην Καμαριώτισσα, μετά έπρεπε να περάσουμε στην Λήμνο όπου εκεί υπήρχε ένα πρόβλημα. Για να πας στην Λήμνο έπρεπε να πας μέσω Γιοχάνεσμπουργκ… Για να γλυτώσω τα προσχήματα, νοικιάσαμε ένα ψαροκάικο και πήγαμε από Καμαριώτισσα στην Πλάκα της Λήμνου, περίπου μετά από τέσσερις ώρες, αλλιώς έπρεπε να κάνουμε τον γύρο του κόσμου. Έγιναν εκεί οι συνομιλίες με τους τοπικούς παράγοντες, όλοι ήταν χαρούμενοι για αυτό το θέμα, αναχωρήσαμε από την Μύρινα ξημερώματα και πήγαμε στην Μυτιλήνη. Θυμάμαι έβρεχε καταρρακτωδώς, μας περίμενε ο νομάρχης στο λιμάνι ο Παύλος Βογιατζής που μας πίεσε να μείνουμε στην Μυτιλήνη, αλλά είχαμε δουλειά παραπέρα και έπρεπε να φύγουμε, κακώς που δεν μείναμε γιατί μείναμε στο Τσανάκαλε δύο μερόνυχτα λόγω του αέρα, είχε 9 μποφόρ και αλλά τελικά οι συνομιλίες απέδωσαν κι έτσι γεννήθηκε αυτό το «μωρό».

Με ελληνικές και τουρκικές σημαίες οι Τούρκοι επιχειρηματίες δίνουν χρώμα στο λιμάνι της Μύρινας κατά την άφιξή τους. Η υποδοχή φτωχή και άχρωμη.

Πιστεύετε ότι προοδευτικά θα έχει ανταπόκριση αυτό το δρομολόγιο;

-Φυσικά. Το καταμαράν παίρνει 280 άτομα με 300 περίπου, φυσικά δεν θα γεμίσει από τις πρώτες ημέρες, θέλει υπομονή και μεθόδευση, διαφήμιση, να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, η προοπτική να λειτουργήσει αυτό το καράβι είναι μεγάλη και επίσης το όφελος που θα έχει η Λήμνος από αυτή την υπόθεση θα είναι τεράστιο,

Ποια είναι η προσωπική σας ευχή;

-Η προσωπική μου ευχή είναι πάντα να ανοίξει τελωνείο στην Ίμβρο, υπάρχουν κάποιοι ή κάποια αγκάθια τα οποία δεν ανοίγουν το τελωνείο, πιστεύω ότι οι φωνές που αντιδρούν θα λογικευτούν και κάποια στιγμή με λίγη υπομονή θα ανοίξει ούτως ή άλλως.

Αλλάζουν οι εποχές..

-Βέβαια και αλλάζουν οι εποχές».

Τα συμμαχικά νεκροταφεία Λήμνου τουριστικός πόλος βετεράνων

Στην Λήμνο επίσης υπάρχουν συμμαχικά νεκροταφεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως και στο Τσανάκαλε, όπου καταφθάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες Αντζάκ, βετεράνοι πολέμου από Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Αγγλία προκειμένου ν’ αποτίσουν φόρο τιμής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνδυαστεί από τώρα και στο εξής με την επίσκεψη και στην Λήμνο, όπου τα συμμαχικά νεκροταφεία είναι εντυπωσιακά και η επίσκεψη της αποστολής εκεί έδειξε το ενδιαφέρον των Τούρκων να τα δουν.

Η προοπτική ν’ ανοίξει τελωνείο στην Ίμβρο ώστε ακτοπλοϊκά το νέο καταμαράν να συνδέει και το νησί αυτό των θρακικών Σποράδων με απώτερο στόχο να φθάνει και στην Καμαριώτισσα στην Σαμοθράκη είναι ο δεύτερο στόχος που τίθεται στην δύσκολη αυτή προσπάθεια που ενεργοποιεί πολιτικές ηγεσίες και συγκρούεται με γραφειοκρατικές νοοτροπίες.

ΠΗΓΗ

| "Greek National Pride" blog,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»