O Τροχός της Άμαξας του Σύμπαντος στο «μικροσκόπιο» του James Webb (βίντεο)
Μία από τις νέες εντυπωσιακές εικόνες του γαλαξία Τροχού της Άμαξας και των γειτονικών του γαλαξιών από το James Webb.Τον εντυπωσιακό γαλαξία που είναι γνωστός ως «Τροχός της Άμαξας» στόχευσε με τα προηγμένα του όργανα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. O γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Γλύπτη και έχει ονομαστεί έτσι εξαιτίας της μορφής του που παραπέμπει όπως είναι ευνότηο σε τροχό άμαξας.
Ο γαλαξίας αυτός ανήκει σε ένα σπάνιο είδος γαλαξιών που διαθέτουν δακτύλιο. Στην προκειμένη περίπτωση οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν από περίπου 200 εκατ. έτη ένας μικρότερος γαλαξίας πέρασε ακριβώς από το κέντρο του Τροχού της Άμαξας δημιουργώντας ωστικά κύματα κοσμικής ύλης.
Κάποιο από αυτά τα κύματα σχημάτισαν ένα μόνιμο πυκνό δακτύλιο γύρω από τον γαλαξία. Συνήθως οι κοσμικές δομές που σχηματίζονται μετά από συγκρούσεις-συγχωνεύσεις γαλαξιών αποτελούν εργοστάσια μαζικής παραγωγής νέων άστρων. Το ίδιο συνέβη και με τον δακτύλιο που δημιουργήθηκε γύρω από τον γαλαξία Τροχού της Άμαξας. Ο γαλαξίας αυτός αποτελεί εξαιτίας της σπανιότητας αλλά και των διαφόρων κοσμικών μυστηρίων που τον περιβάλλουν ένα από τους σταθερούς στόχους των επιστημόνων.
Οι εικόνες του James Webb που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με το σχηματισμό άστρων και την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία.
Με τις εικόνες και τα νέα δεδομένα οι επιστήμονες μπορούν να διαπιστώσουν την εξέλιξη του γαλαξία σε βάθος μερικών δισ. ετών και τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε αυτόν.,
Παράλληλα στις εικόνες έχουν καταγραφεί και γειτονικοί γαλαξίες του Τροχού της Άμαξας για τους οποίους επίσης θα προκύψουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.
Σχόλια