COVID-19: Ένας εχθρός της καρδιάς
Η COVID-19 και η long COVID έχουν πολλούς «άσσους» ακόμα στα μανίκια τους με τους επιστήμονες Υγείας να προσπαθούν να τις αποκωδικοποιήσουν τα όλο και αυξανόμενα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα καρδιολογικά…
Την εβδομάδα 25 Ιουλίου με 31 Ιουλίου καταγράφηκαν στην Ελλάδα 122.230 κρούσματα COVID-19 εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 20%.Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία την εβδομάδα αυτή ήταν 2.558,ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας ήταν 138 (65.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 69 έτη και το 92.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Και βέβαια καταγράφηκαν 355 θάνατοι ασθενών COVID-19 με το 95,8% να είναι άτομα με υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και τη διάμεση ηλικία των θανόντων να είναι τα 80 έτη.
Η συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης παραγόντων κινδύνου ή προϋπάρχουσας καρδιαγγειακής νόσου με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θνητότητας σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 είναι δυστυχώς διαπιστωμένη ήδη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Εξάλλου, οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού δημιουργούν σοβαρότερες επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιδεινώνουν την υποκείμενη νοσολογική οντότητα.
Ειδικότερα στην περίπτωση της λοίμωξης COVID-19, έχει παρατηρηθεί ένα ευρύ φάσμα καρδιακών επιπλοκών που εκτείνεται από την ασυμπτωματική αύξηση ειδικών μυοκαρδιακών ενζύμων, έως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και την επιδείνωση ή ανάπτυξη νέας καρδιακής ανεπάρκειας.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει σημαντικά το κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και άλλων σοβαρών άμεσων επιπλοκών της λοίμωξης COVID-19, αλλά μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για την επίδραση των εμβολίων στον μακροπρόθεσμο καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά από λοίμωξη COVID-19. Πρόσφατα, μία μελέτη δημοσιευμένη στο έγκριτο περιοδικό Journal of American Medical Association ανέδειξε σημαντικές πτυχές του μακροπρόθεσμου οφέλους του εμβολιασμού, όχι στην πρόληψη βαριάς νόσησης, αλλά στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα μετά τη νόσηση.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Μπριασούλης (επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας), Κίμων Σταματελόπουλος (καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) επιβεβαιώνουν τη σημαντική επιδημιολογική επίδραση του εμβολιασμού έναντι του SARS- CoV-2, όχι μόνο ως προς της αναπνευστικές επιπλοκές, αλλά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού.
Στη μελέτη, οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς εμφάνισαν άνω του 50% μείωση στον κίνδυνο οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου καθώς και εγκεφαλικού επεισοδίου εντός τριών μηνών μετά τη λοίμωξη.
Αναφέρουν οι καθηγητές: «Συμπερασματικά, η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να προκαλέσει συχνές και αυξημένης βαρύτητας επιπλοκές, ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η χορήγηση του εμβολίου οδηγεί αποδεδειγμένα σε βελτιωμένα αποτελέσματα μεταξύ ευπαθών ασθενών με ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων, τόσο μέσω προστασίας από βαριά λοίμωξη, αλλά και από απώτερες καρδιαγγειακές επιπλοκές μετά τη λοίμωξη».
Αντίστοιχα συμπεράσματα βγάζει κι άλλη μελέτη: Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS Nexus, αναδεικνύεται ότι ο βασικός εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις δεν προστατεύουν μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά βοηθούν επίσης στον έλεγχο της μετάδοσης της COVID-19 σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.
Όπως επισημαίνει και ο ΔρJeffreyTownsend, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Βιοστατιστικής και Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Yale, «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, καθώς κάνουν τη διαφορά».
Και συνεχίζει: «Όταν ένα άτομο είναι προσφάτως εμβολιασμένο, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να μολυνθεί με τον κορονοϊό. Όταν μολυνθεί, ο πρόσφατος εμβολιασμός δεν αλλάζει τόσο πολύ τη μεταδοτικότητα.
Ωστόσο, εάν ο πληθυσμός στον οποίο βρίσκεται αυτό το μολυσμένο άτομο είναι πλήρως εμβολιασμένος, τότε μετά την καραντίνα εξακολουθώντας να είναι μολυσμένο, πολύ λιγότεροι άνθρωποι ενδεχομένως θα προσβληθούν από τη λοίμωξη COVID-19». Επομένως, σε κοινότητες όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά του κύριου εμβολιασμού και των ενισχυτικών δόσεων, ενδέχεται να απαιτούνται καραντίνες μικρότερης διάρκειας και να πραγματοποιείται λιγότερο testing.
Κωνσταντίνος Τούτουζας για long COVID
Όπως σημείωσε μιλώντας στο iEidiseis ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, δίνοντας ακόμα μία οπτική στα καρδιολογικά προβλήματα που προκαλεί ο SARS-CoV-2 «μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι συσχετίζονται άμεσα τα καρδιακά συμπτώματα με το longCOVID.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε χειρότερη πρόγνωση σε ασθένειες με ήδη υπάρχοντες καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (πχ υπέρταση, υπερλιπιδαιμίας και σακχαρώδη διαβήτη ). Επίσης είχαν περισσότερες καρδιακές επιπλοκές. Ακόμα πάνω από το 40% των ασθενών με COVID-19 ανέφεραν συμπτώματα από το καρδιαγγειακό σύστημα και κυρίως αίσθημα παλμών και ταχυκαρδίες. Επίσης στο 27% παρουσιάστηκαν νέοι παράγοντες κινδύνου».
Είναι σαφές λοιπόν ότι η πανδημία δεν είναι παρά ένα παγόβουνο του οποίου έχουμε δει την φοβερή κορυφή αγνοώντας το μέγεθος της βάσης… Οι επιπτώσεις έχουν μόλις αρχίσει να αναδεικνύονται και η Ιατρική έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν ανακαλύψει όλα τα όπλα για να νικήσουμε τον πρωτόγνωρο εχθρό.
https://www.ieidiseis.gr
Σχόλια