Έξι μήνες πολέμου διέλυσαν μύθους και αντιλήψεις για τη στρατιωτική ισχύ και την οικονομία της Ρωσίας
Έξι μήνες έχουν περάσει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και ο πόλεμος αυτός που αποφάσισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ανατρέψει μύθους και αντιλήψεις τόσο για την στρατιωτική ισχύ των Ρώσων όσο όμως και για την οικονομία τους. Η δεύτερη αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από όσο οι περισσότεροι περίμεναν. Η πρώτη αμφισβητείται πια εντόνως, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία αξιωματούχοι και αναλυτές σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη υπέθεταν πως ο πολύ μεγαλύτερος και καλύτερα εξοπλισμένος στρατός της Ρωσίας θα μπορούσε ταχύτατα να επιβληθεί επί των ουκρανικών δυνάμεων. Το ίδιο πίστευε ακράδαντα και ο Ρώσος πρόεδρος, έχοντας μάλλον εσφαλμένες πληροφορίες από τις μυστικές δυνάμεις της χώρας του. Οι Δυτικοί πίστευαν επίσης πως ο Πούτιν θα «λυγίσει» τελικά υπό την ασφυκτική πίεση που θα ασκούσαν οι κυρώσεις στην οικονομία. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη.
Ειδικοί των ενόπλων δυνάμεων στις ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως το Κίεβο «θα μπροούσε να πέσει μέσα σε 72 ώρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής». Ο πρέοδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε πως θα μετατρέψει το ρούβλι σε «συντρίμμια» (κάνοντας λογοπαίγνιο με τις λέξεις ruble και rubble). Στο Κρεμλίνο την ίδια ώρα ο Πούτιν και οι πιο στενοί σύμβουλοί του έβλεπαν την Ουκρανία έως ένα διχασμένο έθνος με ανίκανη ηγεσία και χωρίς βούληση να πολεμήσει. Όλα αυτά διαψεύστηκαν κατηγορηματικά.
Ύστερα από έξι μήνες πολέμου είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία αντί να επιβεβαιώσει την εικόνα της παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης, όπως ο Πούτιν ήλπιζε, με την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία έκανε τους πάντες να αναθεωρήσουν την αντίληψη που είχαν για τις συμβατικές ικανότητες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης. Παράλληλα πυροδότησε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τις έως τώρα ουδέτερες Σουηδία και Φινλανδία να εντάσσονται στη βορειοατλαντική συμμαχία.
«Η Ρωσία δεν έχει ανάλογη δύναμη με τις ΗΠΑ ή ακόμη και με μικρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ» λέει στο Bloomberg ο Φίλιπ Ο Μπράιαν, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπστήμιο Σέιντ Άντριους στη Σκωτία. «Ο πόλεμος κατέδειξε πως δεν έχει την ικανότητα για περίπλοκες επιχειρήσεις, όπως έχουν για παράδειγμα οι βρετανικές, γαλλικές ή και ισραηλινές δυνάμεις» πρόσθεσε.
Η Ουκρανία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και πόλεις και μετράει μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αλλά αντιστέκεται ακόμη. Και ο πρόεδρός της Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε σήμερα πως η χώρα «θα πολεμήσει έως τέλους», ενώ πρόσφατα τόνισε πως στόχος είναι πια και η ανάκτηση του ελέγχου της Κριμαίας. Εξακολουθεί δε να δέχεται οικονομική βοήθεια και αμυντικό εξοπλισμό από ΗΠΑ και Ευρώπη, όσο και εάν ο πόλεμος έχει προκαλέσει κόπωση στους Δυτικούς.
Οι προβλέψεις για οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας όμως έχουν αποδειχθεί εξίσου εσφαλμένες. Το ΑΕΠ της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι προβλέψεων ότι θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση. Η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη ακόμη και από την επίσημη εκτίμηση των Ρώσων για συρρίκνωση κατά 12%. Και το ρούβλι όχι μόνο δεν υποτιμήθηκε ραγδαία, αλλά επιδόθηκε σε ένα ξέφρενο ράλι.
Όσο για τα ρωσικά κρατικά ταμεία, γέμισαν από τις πωλήσεις ενέργειας, αφού ο πόλεμος εκτίναξε στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων καυσίμων.
Η Ευρώπη θέλει βεβαίως να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν. Και ενώ επιταχύνει τον βηματισμό της στην αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών, παραδέχεται ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και προετοιμάζεται για «5 έως 10 δύσκολους χειμώνες».
Σχόλια