"Ξεπαγώνει" ο φάκελος της Κύπρου

 


Βγαίνει από το ψυγείο ο φάκελος της Κύπρου με την έκδοση του 9ου τόμου, που αναμένεται να δημοσιευτεί νωρίς το φθινόπωρο. Αυτό απορρέει από τις τοποθετήσεις που έκανε στον "Φ" η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Το εγχείρημα του κοινοβουλευτικού σώματος της Κύπρου και της Βουλής των Ελλήνων, για να πέσει άπλετο φως στις πτυχές της σύγχρονης ιστορίας και στα τραγικά γεγονότα του 1974, μπήκε στον πάγο από το 2019. Τον Σεπτέμβριο του συγκεκριμένου έτους είχε εκδοθεί ο 8ος τόμος και από τότε η προσπάθεια έμεινε στάσιμη. Μάλιστα, ο "Φ" έγινε αποδέκτης σχετικών προβληματισμών. 

Ωστόσο, η κ. Δημητρίου, όταν θέσαμε υπ' όψιν της τα πιο πάνω, διαβεβαίωσε ότι η εν λόγω αξιόλογη προσπάθεια θα συνεχιστεί, βάσει των όσων είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Απέδωσε τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε, σε διαφοροποίηση της μεθοδολογίας σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόσθεσε ότι για το θέμα μίλησε και η ίδια με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, και το ζήτημα έχει διευθετηθεί. Μας ενημέρωσε, μάλιστα, ότι "αυτή τη στιγμή ο 9ος τόμος είναι στο τυπογραφείο και ότι η δημοσίευσή του αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου".

Αν και η κ. Δημητρίου δεν επεκτάθηκε, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο 9ος τόμος θα καλύπτει τους φακέλους 24-28 των πρακτικών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων. Θα έχει ως αντικείμενο καταθέσεις που έδωσαν στο κοινοβουλευτικό σώμα μάρτυρες των τραγικών γεγονότων του 1974, μεταξύ των ημερομηνιών 30/10/1986 και 13/11/1986.

Ανάμεσα σ’ άλλα θα περιλαμβάνει τα όσα κατέθεσαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο γνωστά πρόσωπα για όσους ασχολούνται εις βάθος με τα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου. Ο λόγος για τους Άγγελο Βλάχο, Παπαδάκη, Ταυλαρίδη, Παναγιωτόπουλο, Παλαΐνη και Ζιωτόπουλο.

Πάντως, εκτιμάται ότι συνολικά αναμένεται να εκδοθούν 30 τόμοι, που θα καλύψουν ολόκληρο το εξεταστικό έργο της Βουλής των Ελλήνων.

Μαρτυρία Σημαιοφορίδη

Ο προηγούμενος τόμος κάλυπτε της συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων στις 22 και 23 Οκτωβρίου του 1986 (φάκελοι 22-23). Μια από τις καταθέσεις που προκάλεσαν αίσθηση ήταν αυτή του Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη. Όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή είχε τον βαθμό του υπολοχαγού. Ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Κερύνεια από τον Φεβρουάριο του 1968 μέχρι και τον Ιούλιο του 1974.

Με βάση τη μαρτυρία του στην εξεταστική επιτροπή τον Οκτώβριο του 1986, οι πληροφορίες που είχε η δική μας πλευρά σε σχέση με τις προθέσεις των Τούρκων και τις κινήσεις των στρατευμάτων τους, ήταν ακριβείς και αποκαλυπτικές. Έδωσε την εικόνα ότι πολύ πριν τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία, τουρκικές μονάδες προετοιμάζονταν για την εισβολή.

Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής, έκανε λόγο για "αποβίβαση των Τούρκων" και όχι "απόβαση". Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, από δικής μας πλευράς δεν υπήρχε καμία αξιοποίηση των πληροφοριών, αλλά ούτε και οργανωμένη προσπάθεια ανατροπής των σχεδιασμών για εισβολή. Αν και –σύμφωνα με την εκτίμησή του– κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα.

Η εν λόγω μαρτυρία είναι και ενδεικτική των στοιχείων και της αξίας που έχει το όλο εγχείρημα για να αποκρυσταλλωθεί το τοπίο σε σχέση με τη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού της Κύπρου.

Πώς άνοιξε ο δρόμος

Το 2015 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, επανέφερε το πάγιο αίτημα για πρόσβαση στον Φάκελο της Κύπρου στην τότε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τον επόμενο χρόνο ο νέος Πρόεδρος Νίκος Βούτσης ανταποκρίθηκε θετικά. Την 21η Ιανουαρίου του 2016 οι Βούτσης και Ομήρου υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την πρόσβαση στο υλικό του Φακέλου της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, με εντολή του κ. Βούτση εντοπίστηκε το σύνολο των τεκμηρίων που συνιστούσαν τα αποτελέσματα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της περιόδου 1986­1988.

Το σύνολο των πρακτικών των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής (1986­-1988) παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δ. Συλλούρη στις 14/7/2017.

Πηγή: Philenews.com

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»