Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αντίθετες στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου
Αντίθετες εμφανίζονται μαζί με την Ελλάδα και οι Ισπανία - Πορτογαλία στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο.
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων: "Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην υπάρξει διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η κυβέρνηση δε συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στο φυσικό αέριο…Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και στις προτάσεις αυτές θα επιμείνουμε…".
Η Πορτογαλία και αυτή από τη μεριά της είναι "εντελώς αντίθετη" στην πρόταση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο, επειδή κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Joao Galamba, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν συνέστησε στα κράτη μέλη την Τετάρτη να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ρωσικές προμήθειες που αποστέλλονται μέσω του μεγαλύτερου αγωγού στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω και ίσως ακόμη και να σταματήσουν.
Ο Galamba δήλωσε στην εφημερίδα Expresso ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν αντιμετωπίζει τις ειδικές ανάγκες υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες λόγω της τρέχουσας ξηρασίας αναγκάστηκαν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέσω σταθμών φυσικού αερίου.
Είπε ακόμη ότι η πρόταση είναι "μη βιώσιμη", επειδή η υλοποίησή της θα οδηγούσε σε διακοπές ρεύματος.
"Η Πορτογαλία είναι απολύτως αντίθετη με την πρόταση της Κομισιόν, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των χωρών. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για την Πορτογαλία", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στα τέλη Ιουνίου, πριν από το πρόσφατο κύμα καύσωνα, η ηπειρωτική Πορτογαλία είχε ήδη το 96% της επικράτειάς της σε σοβαρή ή ακραία ξηρασία, σύμφωνα με το εθνικό μετρολογικό ινστιτούτο IPMA, και τα φράγματα σημείωσαν μεγάλη πτώση στην αποθήκευση νερού, γεγονός που βλάπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο μεταξύ, χθες βράδυ, και η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκην ούτε "δίκαιο" ούτε "αποτελεσματικό".
"Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.
"Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί", δήλωσε.
Για την Τερέζα Ριμπέρα, το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι απαραίτητα το πιο "αποτελεσματικό ούτε το πιο δίκαιο". "Οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους" και "η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας", υποσχέθηκε.
Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός δηλώνει ότι θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα άλλα μέλη της ΕΕ. "Γνωρίζουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι περνούν μια δύσκολη περίοδο και βλέπουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα με μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε, θέτοντας όλες μας τις υποδομές", στην υπηρεσία της ΕΕ, δήλωσε
Σχόλια