ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HELIUM;

 


ΠΙνακας ΠεριεχομένωνΤο blockchain του Helium

Το Helium είναι ένα παγκόσμιο, κατανεμημένο δίκτυο από hotspots τα οποία δημιουργούν μια ασύρματη κάλυψη μεγάλης εμβέλειας για συσκευές IoT που έχουν την δυνατότητα του LoRaWAN. Τα hotspot παράγουν και ανταμοίβονται σε HNT, το εγγενές κρυπτονόμισμα του blockchain του Helium.

Το Helium blockchain είναι ένα νέο, open source, δημόσιο blockchain που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να δώσει κίνητρα προς την δημιουργία φυσικών, αποκεντρωμένων ασύρματων δικτύων. Σήμερα, το blockchain του Helium, και τα εκατοντάδες χιλιάδες hotspot του (κατά την στιγμή της γραφής – 28/10/2021 – υπάρχουν 259.542 hotspots), παρέχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο LoRaWAN στον κόσμο.

Το blockchain του Helium

Το Helium Blockchain βασίζεται σε έναν νέο, καινοτόμο αλγόριθμο εργασίας που ονομάζεται Proof of Coverage και ανταμείβει τους miners με το HNT, το εγγενές κρυπτονόμισμα του blockchain του Helium. Κυκλοφόρησε επίσημα στις 29 Ιουλίου 2019.

Παρακάτω είναι μερικές από τις σημαντικότερες έννοιες που πρέπει να γνωρίζετε όσον αφορά το blockchain του Helium.

Blocks

Τα blocks χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των πιο πρόσφατων συναλλαγών στο blockchain του Helium. Τα blocks γίνονται mined με βάση το χρόνο. Ο τρέχων χρόνος ενός block_time, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται ένα block για να γίνει mined είναι 60 δευτερόλεπτα.

Epochs (εποχές)

Μια εποχή είναι η χρονική περίοδος – στόχος για την οποία μια δεδομένη ομάδα από miners εκλέγεται για να λειτουργήσει ως ομάδα συναίνεσης. Ο χρόνος μιας εποχής είναι επί του παρόντος 30 blocks. Δηλαδή περίπου κάθε 30 blocks που εξορύσσονται σηματοδοτούν το πέρασμα μιας εποχής, μετά την οποία εκλέγεται μια νέα ομάδα από miners για να σχηματίσει την επόμενη ομάδα συναίνεσης. Οι ανταμοιβές του mining διανέμονται ανά εποχή (σε αντίθεση με ανά block στα περισσότερα άλλα blockchains). Στο τέλος κάθε εποχής, η ομάδα συναίνεσης θα διανέμει όλο το HNT που έχει παραχθεί σε αυτά τα blocks.

Συναλλαγές

Το blockchain του Helium έχει επί του παρόντος 20 τύπους συναλλαγών. Μερικές εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε block που εξορύσσεται ενώ άλλες δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά και δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά.

Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στην αλυσίδα και όλες οι συναλλαγές απαιτούν την υποβολή και την επιβεβαίωση τωνHelium Data Credits (θα πούμε για αυτά παρακάτω). Μπορείτε να βρείτε την λίστα αυτών των διαφορετικών συναλλαγών εδώ.

Μεταβλητές της αλυσίδας (Chain Variables)

Οι μεταβλητές της αλυσίδας, που συχνά αναφέρονται ως chain vars, είναι μια σειρά ρυθμίσεων που διαμορφώνουν το blockchain του Helium. Οι μεταβλητές της αλυσίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν πράγματα όπως ο χρόνος ενός block, ο χρόνος μιας εποχής, ο ελάχιστος αριθμός στόχων σε ένα POC Challenge και πολλά άλλα. Οι μεταβλητές της αλυσίδας μπορούν να τροποποιηθούν υποβάλλοντας μια συναλλαγή που περιέχει τη μεταβλητή της αλυσίδας που πρόκειται να αλλάξει, τη νέα της τιμή και μια υπογραφή του κύριου κλειδιού αυτής της μεταβλητής της αλυσίδας.

Επικυρωτές

Οι επικυρωτές παρουσιάστηκαν στο HIP25 και κυκλοφορησαν επίσημα στο δίκτυο στις 7 Ιουλίου του 2021. Είναι κόμβοι στο cloud που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία των blocks και τη διαχείριση της ομάδας συναίνεσης του blockchain. Σε αντάλλαγμα για την εξασφάλιση του blockchain, οι επικυρωτές κερδίζουν το 6% του HNT που διατίθεται για την ανταμοιβή της ομάδας συναίνεσης. Για να γίνει κάποιος ένας επικυρωτής, πρέπει να κάνει stake 10.000 HNT.

Mining & Ανταμοιβές

Αν και δεν υπάρχει ακριβής τύπος για τον υπολογισμό του ποσού του HNT που θα κερδίσετε σε μια δεδομένη περίοδο, υπάρχουν ορισμένες έννοιες υψηλότερου επιπέδου, στοιχεία σχεδίασης και κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψη σας που θα παρέχουν μια εξηγήση και θα σας βοηθήσουν να μπορείτε να υπολογίσετε καλύτερα τι θα κερδίσετε και γιατί. Αυτή η ενότητα καλύπτει αυτά, καθώς και ορισμένα βασικά στοιχεία της εξόρυξης (mining) και των ανταμοιβών.

Πως τα hotspots κερδίζουν HNT;

Το blockchain του Helium ανταμείβει τα hotspots για την παροχή της ασύρματης κάλυψης και την επαλήθευση του δικτύου του Helium. Τα hotspot ανταμείβονται στο Helium Token το οποίο ονομάζεται HNT.

Κάθε εποχή, η τρέχουσα ομάδα συναίνεσης εξορύσσει περίπου 30 blocks στο blockchain. Σε κάθε block, τα hotspots εκτελούν διάφορους τύπους εργασιών και κερδίζουν ανταμοιβές σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή:

Τύπος ΑνταμοιβήςΠεριγραφή
PoC ChallengerΑνταμοιβή σε οποιοδήποτε hotspot δημιουργεί ένα έγκυρο PoC Challenge και υποβάλλει την αντίστοιχη απόδειξη στο blockchain.
PoC ChallengeesΑνταμοιβή σε οποιοδήποτε Hotspot που μεταδίδει ένα πακέτο PoC αφού στοχευτεί από τον challenger.
WitnessesΔιανέμεται σε όλα τα hotspots που κάνουν witness ένα πακέτο beacon ως μέρος ενός PoC Challenge.
Consensus GroupΔιανέμεται εξίσου μεταξύ των επικυρωτών που αποτελούν μέρος της απερχόμενης ομάδας συναίνεσης, που είναι υπεύθυνη για το mining των blocks.
SecurityΔιανέμεται στο Helium, Inc και άλλους επενδυτές του δικτύου που κατέχουν security tokens.
Network Data TransferΔιανέμεται κάθε εποχή σε Hotspots που δρομολογούν δεδομένα των LongFi αισθητήρων προς τους αισθητήρες στο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Πρέπει να συμμετέχω ενεργά για να κερδίζω ανταμοιβές μόλις λειτουργήσει το hotspot μου;

Όχι. Μόλις το Hotspot σας λειτουργήσει και συγχρονιστεί πλήρως με το blockchain του Helium, εσείς ως κάτοχος δεν απαιτείται να κάνετε τίποτα άλλο για να κερδίσετε HNT. Το Hotspot σας θα εκτελεί όλες τις παραπάνω δραστηριότητες από μόνο του ενώ λειτουργεί.

Στόχος παραγωγής HNT ανά εποχή

Από την 1η Αυγούστου 2021 (το πιο πρόσφατο halving), ο στόχος παραγωγής για τα νέα HNT που παράγονται ανά μήνα είναι 2.500.000. Αυτό σημαίνει ότι, εάν το blockchain λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί, θα παράγει 2.500.000 HNT το μήνα.

Έτσι, εάν το δίκτυο επιτύχει τον στόχο όσον αφορά τους χρόνους για τα blocks και τις εποχές (δηλαδή 60 δευτερόλεπτα το block και 30 blocks ανά εποχή). Ανά εποχή, αυτό ισοδυναμεί περίπου με 1712.704154343 HNT.

Διανομή HNT ανά εποχή

Όπως υπολογίστηκε παραπάνω, τα HNT ανά εποχή είναι περίπου 1736,1111. Η επόμενη λογική ερώτηση είναι, “Πού πάνε όλα αυτά τα HNT;”. Αυτό θα αναλύσουμε εδώ.

Για κάθε πλήρη εποχή, που χαρακτηρίζεται από την εκλογή μιας νέας ομάδας συναίνεσης, όλα τα HNT που παράγονται διανέμονται στους ακόλουθους τύπους ανταμοιβής:

Τύπος ΑνταμοιβήςΠοσοστόHNT ανά τύπο αμοιβής
PoC Challenger0.90%15.6250
PoC Challengees5.02%87.1527
Witnesses
20.08%

348.6111
Consensus Group6%104.1666
Security33%572.9166
Network Data TransferΜέχρι 35%Μέχρι 607.6389

Οι ανταμοιβές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου

Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να δείτε τις μέγιστες χορηγούμενες ανταμοιβές ανά τύπο ανταμοιβής σύμφωνα με το HIP 10 (περιγράφεται παρακάτω). Η επόμενη αλλαγή αυτών των ανταμοιβών έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για την 1η Αυγούστου 2022.

Proof of Coverage

Το blockchain του Helium χρησιμοποιεί έναν νέο αλγόριθμο εργασίας που ονομάζεται “Proof of Coverage” (PoC) για να επαληθεύσει ότι τα Hotspots βρίσκονται εκεί όπου ισχυρίζονται. Με άλλα λόγια, το PoC προσπαθεί να επαληθεύει, σε συνεχή βάση, ότι τα Hotspots αντιπροσωπεύουν ειλικρινά την τοποθεσία τους και την κάλυψη ασύρματου δικτύου που δημιουργούν από αυτήν την τοποθεσία.

Γιατί Proof of Coverage;

Το δίκτυο του Helium είναι ένα φυσικό ασύρματο δίκτυο που πετυχαίνει βάση της αξιόπιστης κάλυψης που μπορεί να δημιουργήσει για τους χρήστες που συνδέουν συσκευές σε αυτό. Ως εκ τούτου, απαιτούσε έναν αλγόριθμο εργασίας που δημιουργήθηκε για αυτήν την περίπτωση χρήσης. Το Proof of Coverage εκμεταλλεύεται τις μοναδικές, αναμφισβήτητες ιδιότητες της ραδιοσυχνότητας (RF) για να παράγει αποδείξεις που έχουν νόημα για το δίκτυο και τους συμμετέχοντες του. Συγκεκριμένα, το PoC βασίζεται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Οι RF έχουν περιορισμένη φυσική διάδοση και, επομένως, απόσταση.
  • Η ισχύς ενός λαμβανόμενου σήματος RF είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από τον πομπό, και
  • Οι RF ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός χωρίς (ουσιαστικά) να υπάρχει καθυστέρηση.

    Χρησιμοποιώντας αυτές τις ιδιότητες, το blockchain διερευνά συνεχώς τα Hotspots χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό γνωστό ως “PoC Challenge”. Η απόλυτη δύναμη του Proof of Coverage έγκειται στο γεγονός ότι τα δεδομένα που παράγονται από τις συνεχείς αποδείξεις και αποθηκεύονται στο blockchain του Helium είναι η οριστική επαλήθευση της ασύρματης κάλυψης που παρέχεται από τα hotspots στο δίκτυο.

Proof of Coverage Challenges

Το «challenge» είναι η διακριτή μονάδα εργασίας για το Proof of Coverage. Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί και διεκπεραιωθεί δεκάδες εκατομμύρια challenges από το blockchain του Helium. Με κάθε νέο challenge, το blockchain καταγράφει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του δικτύου. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς συμβαίνουν πραγματικά τα challenges.

Ρόλοι των hotspots

Τα POC Challenges περιλαμβάνουν τρεις διακριτούς ρόλους:

  1. Challenger – Το Hotspot που κατασκευάζει και εκδίδει το POC Challenge. Τα hotspot εκδίδουν challenges περίπου μία φορά ανά 240 blocks. (ο στόχος είναι να μειωθεί στα 200 blocks ή και λιγότερα)
  2. Πομπός/Transmitter – Μερικές φορές ονομάζεται “Challengee”. Αυτό το Hotspot είναι ο στόχος του POC Challenge και είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση (ή “beaconing”) των πακέτων του challenge που ενδέχεται να γίνουν witnessed από κοντινά Hotspot.
  3. Witness – Hotspots που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στον πομπό και αναφέρουν την ύπαρξη του πακέτου του challenge μετά τη μετάδοσή του.

Witnesses

Από το HIP 15, το Proof of Coverage βασίζεται εξ ολοκλήρου στο beaconing. Ένα beacon είναι μια μετάδοση που γίνεται witnessed από οποιοδήποτε Hotspot.

Αφού ένας πομπός λάβει το challenge, θα το κάνει beacon. Δεν υπάρχει προβλεπόμενος παραλήπτης αυτού του πακέτου και οποιοδήποτε Hotspot που βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στον πομπό είναι κατάλληλο να το παρακολουθήσει (να το κάνει witness δηλαδή) και να υποβάλει την αναφορά του πίσω στο blockchain. Αφού ένα Hotspot κάνει witness ένα beacon από έναν πομπό, θα το υποβάλει ως μέρος της απόδειξης του POC Challenge που συναρμολογείται και υποβάλλεται στο blockchain από τον POC Challenger.

Το Helium Token

Το Helium Token είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του blockchain του Helium. Το σύμβολό του είναι HNT. Πριν από την κυκλοφορία του blockchain του Helium, δεν υπήρχε premine του HNT. Το πρώτο HNT κατασκευάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019 ως μέρος του block 93.

Χρήση του HNT

Το HNT έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δύο βασικών μερών στο οικοσύστημα του blockchain του Helium:

  1. Hotspot Hosts και χειριστές δικτύου. Φιλοξενεί την εξόρυξη HNT ενώ αναπτύσσει και διατηρεί κάλυψη δικτύου.
  2. Επιχειρήσεις και προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το δίκτυο του Helium για τη σύνδεση συσκευών και τη δημιουργία εφαρμογών IoT. Τα Data Credits, τα οποία είναι utility tokens συνδεδεμένα με το δολάριο και προέρχονται από το HNT με μία συναλλαγή burn, χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των τελών συναλλαγής για τις ασύρματες μεταδόσεις δεδομένων στο δίκτυο.

Data Credits και Burn-and-Mint

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα Data Credits (DC) είναι ένα utility token συνδεδεμένο με το δολάριο, προέρχεται από το HNT σε μια συναλλαγή burn και χρησιμοποιείται για την πληρωμή όλων των τελών συναλλαγής στο δίκτυο του Helium. Ένα Data Credit θα κοστίζει πάντα 0,00001$. Όμως, όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα Data Credits παράγονται με την καταστροφή των HNT (burn). Και η τιμή του HNT φυσικά θα παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Αυτή η σχέση HNT προς DC βασίζεται σε ένα σχέδιο που συνήθως ονομάζεται burn and mint equilibrium και προορίζεται να επιτρέψει στο supply του HNT να ανταποκρίνεται στις τάσεις χρήσης του δικτύου έτσι ώστε, όταν βρεθεί η ισορροπία (το equilibrium), η ποσότητα του HNT που υπάρχει να παραμένει στατική κάθε μήνα. Το ποσό των Data Credits που παράγονται από την καταστροφή του HNT θα κινηθεί προς τα πάνω και προς τα κάτω με βάση την τιμή του HNT σε USD όπως αναφέρεται από τα HNT Oracles.


Πηγή: Helium Docs

https://greepto.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»