50 όχι τόσο γνωστά πράγματα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε η πιο πολύνεκρη πολεμική σύρραξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, με πάνω από 60 εκατομμύρια θύματα. Ξέσπασε με την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία και την κήρυξη του πολέμου της Γαλλίας και της Βρετανίας στον Χίτλερ. Τα εμπλεκόμενα κράτη ξεπέρασαν τα 30. Από τη μια πλευρά ήταν οι Σύμμαχοι (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΣΣΔ) και από την άλλη οι δυνάμεις του Άξονα (ναζιστική Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία). Ο πόλεμος διήρκεσε από την 1 Σεπτεμβρίου 1939 έως τις 2 Σεπτεμβρίου 1945.
Η εμπλοκή της Ελλάδας ξεκίνησε επίσημα στις 28/10/1940 μετά την άρνηση της κυβέρνησης να υποκύψει στο Μουσολίνι. Παρά τις αρχικές επιτυχίες του ελληνικού στρατού, την απώθηση των Ιταλών και την προώθηση των ελληνικών δυνάμεων στη βόρεια Ήπειρο, τον Απρίλη του 1941 η γερμανική επίθεση ανάγκασε τη χώρα σε συνθηκολόγηση. Θα απελευθερωνόταν τον Οκτώβριο του 1944. Τα έξι χρόνια του πολέμου κρύβουν δεκάδες περίεργα και λιγότερο γνωστά γεγονότα. Συγκεντρώσαμε εδώ 50 από αυτά:
- Υπάρχει ένας λογαριασμός στο Twitter που κάνει update για τις εξελίξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε «πραγματικό χρόνο».
- Ο νεότερος στρατιώτης που έλαβε μέρος στον πόλεμο ήταν ο 12χρονος Αμερικανός Κάλβιν Γκρέιχαμ. Για να καταταγεί στο ναυτικό είπε ψέματα για την ηλικία του, η οποία αποκαλύφθηκε όταν τραυματίστηκε.
- Η Fanta αποτελεί γερμανική έμπνευση και δημιουργήθηκε εξαιτίας της δυσκολίας εισαγωγής σιροπιού Coca-Cola στη Γερμανία μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ. Το όνομα προέρχεται από τη γερμανική λέξη «Fantasie».
- Σε μία από τις τελευταίες μάχες, Αμερικανοί και Γερμανοί πολέμησαν πλάι πλάι εναντίον μίας μεραρχίας SS που προσπαθούσε να υπερασπιστεί ένα αυστριακό κάστρο.
- Εξαιτίας ελλείψεων σε μέταλλα κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα αγαλματάκια του Όσκαρ κατασκευάζονταν για τρία χρόνια από βαμμένο γύψο. Μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, οι νικητές επέστρεψαν τα γύψινα αγαλματίδια και παρέλαβαν μεταλλικά.
- Στον πόλεμο κάθε Βρετανός στρατιώτης έπαιρνε 3 κομμάτια χαρτιού υγείας την ημέρα. Κάθε Αμερικανός έπαιρνε 22.
- Έξι εκατομμύρια Εβραίοι εξοντώθηκαν, ανάμεσά τους 1,2 εκατομμύριο παιδιά. Ο Χίτλερ σχεδίαζε να φτιάξει μετά τον πόλεμο το «Μουσείο μίας Εξαφανισμένης Φυλής» με εβραϊκά κειμήλια και αντικείμενα που συγκέντρωνε. Συνολικά, το Ολοκαύτωμα κόστισε τη ζωή στο 30% του εβραϊκού πληθυσμού.
- Το σχέδιο του Χίτλερ για τη Μόσχα ήταν να σκοτώσει όλους τους κατοίκους και να την καλύψει με μια τεχνητή λίμνη.
- Το τζαμί του Παρισιού παρείχε σε Εβραίους έγγραφα που τους παρουσίαζαν ως μουσουλμάνους, σώζοντάς τους από βέβαιο θάνατο.
- Ένας Ιάπωνας διπλωμάτης στη Λιθουανία έσωσε 6.000 Εβραίους δίνοντάς τους βίζα, αψηφώντας την απαγόρευση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Η Ιαπωνία φιλοξένησε Εβραίους πρόσφυγες παρά τις διαμαρτυρίες των Γερμανών συμμάχων τους.
- Το Νταχάου, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, άνοιξε to 1933, έξι χρόνια πριν την έναρξη του πολέμου.
- Στο Άουσβιτς έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι από τις συνολικές απώλειες των Βρετανών και των Αμερικανών στον πόλεμο.
- Η βασίλισσα Ελισάβετ Β υπηρέτησε ως μηχανικός και οδηγός.
- Ο πρώτος Γερμανός που έχασε τη ζωή του στον πόλεμο ήταν από Γιαπωνέζους, ο πρώτος Αμερικανός από Ρώσους.
- Το 80% των θυμάτων του Β’ ΠΠ προέρχεται από τέσσερις χώρες: τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία και την Πολωνία. Το 20% των Πολωνών έχασε την ζωή του στον πόλεμο, το υψηλότερο ποσοστό από όλα τα άλλα έθνη. Το 80% των Σοβιετικών που γεννήθηκαν το 1923 δεν επέζησαν του πολέμου. Τα θύματα μεταξύ αμάχων ξεπερνά το 50% του συνολικού αριθμού νεκρών.
- Το 80% των Γερμανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο πέθαναν στο Ανατολικό Μέτωπο.
- Οι Ρώσοι σκότωσαν στη Μάχη του Στάλινγκραντ περισσότερους Γερμανούς από όσους οι Αμερικάνοι σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.
- Το 75% των Γερμανών που υπηρέτησαν σε υποβρύχια σκοτώθηκε (από 40.000 επέστρεψαν μόλις 10.000), ενώ από τα 859 υποβρύχια χάθηκαν τα 648.
- Το ποσοστό θνησιμότητας των αιχμαλώτων πολέμου στη Ρωσία ήταν 85%. Οι τελευταίοι Γερμανοί αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση το 1956.
- Δύο εκατομμύρια Γερμανίδες ηλικίας από 13 έως 70 ετών βιάστηκαν από τον Κόκκινο Στρατό.
O Ιάπωνας Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι γλίτωσε και από τις δύο ατομικές βόμβες που ισοπέδωσαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
- Η αμερικανική αεροπορία έριξε περισσότερα από 5 εκατ. φυλλάδια προειδοποιώντας τους Ιάπωνες για τους επικείμενους βομβαρδισμούς και ζητώντας τους να εκκενώσουν τις πόλεις τους.
- Ο Ιάπωνας στρατιώτης Χίρο Ονόντα δεν παραδόθηκε ποτέ και παρέμεινε κρυμμένος στα βουνά των Φιλιππίνων. Το 1974, 29 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο διοικητής του έπρεπε να ταξιδέψει ως εκεί προκειμένου να τον απαλλάξει από τα στρατιωτικά του καθήκοντα.
- Η επικοινωνία των Αμερικανών στρατιωτών με τους συγγενείς τους στις ΗΠΑ γινόταν συχνά μέσω του Victory Mail: για λόγους ασφαλείας και μείωσης του κόστους μεταφοράς, οι αμερικανικές αρχές ζητούσαν από τους πολίτες να γράψουν τα γράμματά τους σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί (17,8 εκ. επί 23,2 εκ), το οποίο αργότερα φωτογραφιζόταν και μεταφερόταν σε ένα αρνητικό μικροφίλμ, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνούσε τις διαστάσεις ενός νυχιού. Τα αρνητικά μεταφέρονταν στους στρατώνες, όπου και εκτυπώνονταν στο 60% του κανονικού μεγέθους τους (10,7 εκ. Χ 13,2 εκ). Για 150.000 γράμματα χρειάζονταν 37 σάκοι ταχυδρομείου που ζύγιζαν 1.170 κιλά., για τον ίδιο αριθμό V-mails χρειαζόταν ένας ταχυδρομικός φάκελος που ζύγιζε 20 κιλά.
- Το 1941 πάνω από 3 εκατ. αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ. Μόνο άλλα 139 κατασκευάστηκαν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.
- Ο πόλεμος του Κόλπου κόστισε σε κάθε Αμερικανό $306, του Βιετνάμ $2.204, της Κορέας $2.266. Ο Β’ ΠΠ κόστισε σε κάθε Αμερικανό πολίτη $20.388.
- Η Βραζιλία υπήρξε το μόνο ανεξάρτητο κράτος της Λατινικής Αμερικής που έστειλε πεζοναύτες (25.000) για να πολεμήσουν.
- Στη διάρκεια του πολέμου, οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία έκαναν 3.700 δοκιμές για «βόμβες τσουνάμι», με σκοπό να καταστρέψουν παραθαλάσσιες πόλεις του Άξονα.
- Ο Ισπανός Χουάν Πουγιόλ Γκαρσία υπήρξε ένας από τους περιβόητους διπλούς πράκτορες του πολέμου. Οι Γερμανοί τον τίμησαν με τον Σιδηρούν Σταυρό, την ώρα που οι Βρετανοί τον καθιστούσαν μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
- Οι Γερμανοί στρατιώτες έκαναν μαζικά χρήση μεγάλων ποσοτήτων μεταμφεταμίνης για να είναι σε εγρήγορση και να καταπολεμούν την κούραση.
- Ένας Aμερικανός πιλότος επέζησε πέφτοντας στην οροφή ενός σιδηροδρομικού σταθμού από τα 20.000 πόδια.
- Παρά το ρατσιστικό παροξυσμό εναντίον τους, 25.000 αυτόχθονες Αμερικανοί κατετάγησαν στον στρατό. Ένας από αυτούς ήταν ο Χόρας Πούλαου από τη φυλή Καϊόουα, που υπηρέτησε στην αεροφωτογραφία απαθανατίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή των Ινδιάνων στον πόλεμο.
- Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου σκότωσαν όλα τα δηλητηριώδη ζώα φοβούμενοι μήπως απελευθερωθούν σε κάποιο βομβαρδισμό .
- Ο αξιωματικός των SS που συνέλαβε την οικογένεια της Άννα Φρανκ έγινε αργότερα μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας. Αγόρασε τα απομνημονεύματά της για να δει αν αναφερόταν το όνομά του.
- Στον πολωνικό στρατό υπηρέτησε και μια αρκούδα. Μετέφερε οβίδες στο μέτωπο και είχε μάθει να χαιρετάει στρατιωτικά.
- Μία γάτα επιβίωσε από τρία ναυάγια. Της έδωσαν το παρατσούκλι «Αβύθιστος Σαμ».
- Το σλόγκαν «Keep Calm And Carry On» δημιουργήθηκε για να τονωθεί το ηθικό των Βρετανών σε μία πιθανή ναζιστική εισβολή.
- Το Λονδίνο ξεπέρασε τον πληθυσμό που είχε προπολεμικά μόλις τον Ιανουάριο του 2015.
- Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Συμμαχικές Δυνάμεις βύθισαν κατά λάθος τρία γερμανικά πλοία με επιζώντες από στρατόπεδα συγκέντρωσης, σκοτώνοντας 10.000 ανθρώπους.
- Πρωταθλήτρια σε εθελοντές αναδείχθηκε η Ινδία, με 2,5 εκατομμύρια Ινδούς να κατατάσσονται για να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις.
- Περισσότερες από 800.000 γυναίκες υπηρέτησαν στον σοβιετικό στρατό.
- Η ελεύθερη σκοπεύτρια Λιουντμίλα Παβλιτσένκο σκότωσε 309 στρατιώτες, από τους οποίους 36 ήταν ελεύθεροι σκοπευτές.
- Τουλάχιστον 1.500 Γερμανοί επιστήμονες έλαβαν αμνηστεία από τις ΗΠΑ υπό τον όρο να εργαστούν για την αμερικανική κυβέρνηση.
- Ο Ιάπωνας Φατζίμι Φούτζι ζήτησε να καταταγεί στον στρατό ως καμικάζι. Του το αρνήθηκαν καθώς ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά. Τότε η γυναίκα του έπνιξε τα παιδιά, τριών και ενός ετών, και αυτοκτόνησε για να μπορέσει να καταταγεί ο σύζυγος της. Πάντως, μόνο ένας στους εννέα καμικάζι κατάφερε να πετύχει τον στόχο του.
- Το 1942, τέσσερις τρόφιμοι του Άουσβιτς απέδρασαν κλέβοντας στολές των SS και περνώντας την κεντρική πύλη με γερμανικό αυτοκίνητο.
- Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, οι Ναζί εξαπέλυσαν πόλεμο για την κατάκτηση έργων τέχνης από χώρες υπό την κατοχή τους. Το ναζιστικό κόμμα είχε ιδρύσει υπηρεσίες, που ήδη από το 1933 είχαν ως αποστολή την συγκέντρωση έργων, από πίνακες και βιβλία έως εκκλησιαστικά και οικογενειακά κειμήλια –μόνο το Ινστιτούτο Κατεχόμενων Εδαφών Ρόζενμπεργκ συγκέντρωσε 22.000 έργα από κατεχόμενα εδάφη. Παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμών των έργων τέχνης που εκλάπησαν, ωστόσο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000, ανάμεσά τους το Πορτρέτο νεαρού άνδρα του Ραφαήλ, δεν έχουν επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
- Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με τη Μαφία για να προστατέψουν τα λιμάνια της χώρας.
- Ο ανιψιός του Χίτλερ, Ουίλιαμ, υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό.
- Ο γάμος του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν διήρκεσε λιγότερο από 40 ώρες.
- Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Χένρι Φορντ ήταν φίλοι και συνεργάτες. Ο ένας είχε φωτογραφία του άλλου πάνω στο γραφείο του.
Σχόλια