Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τον Ελπιδοφόρο: “Κάναμε σπουδαία δουλειά αφού εξοργίσαμε τόσο πολύ τους Έλληνες στη Νέα Υόρκη”…
Η ιστοσελίδα Habertürk δημοσιεύει άρθρο γνώμης (του Murat Bardakci) με τίτλο «Κάναμε σπουδαία δουλειά αφού εξοργίσαμε τόσο πολύ τους Έλληνες και την ελληνοκυπριακή πλευρά στη Νέα Υόρκη».
Όπως αναφέρεται:
«Η παρουσία του ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού στη Νέα Υόρκη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan), ξεσήκωσε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά.
“Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός των Ελληνοκυπρίων (sic) -εννοεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο, ο οποίος παρέστη στην τελετή με τον Πρόεδρο Erdoğan και μάλιστα έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων!
Ωστόσο ποιος πολιτικός του ορθόδοξου κόσμου θα τολμούσε να έχει απέναντι του έναν θρησκευτικό λειτουργό ο οποίος κατέχει αξίωμα στην εκκλησία;
Και οι δύο Πρωθυπουργοί δεν το κατάφεραν αυτό.
Την επόμενη ημέρα συναντήθηκαν δειλά με τον Ελπιδοφόρο. Πριν τη συνάντηση, ο Ελπιδοφόρος απέστειλε μήνυμα κατευνασμού στην ελληνική και στην ε/κ πλευρά, λέγοντας «εγώ πήγα στη συνάντηση για την ειρήνη» και με τα λόγια αυτά εξασφάλισε τη συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς που την προηγουμένη είχαν σπείρει την καταστροφή.
Όλοι πλην ενός είναι άνθρωποι από εδώ.
Υπήρξαν πολλά άρθρα στον Τύπο μας για τον Ελπιδοφόρο που παρέστη στα εγκαίνια στη Νέα Υόρκη και ήρθε στην επικαιρότητα πως ο Αρχιεπίσκοπος είναι Τούρκος πολίτης…
Δεν αναφέρεται ωστόσο ιδιαίτερα μια πολύ σημαντική πλευρά του ζητήματος: η ορθοδοξία αποτελεί θεσμό της «Ανατολίας» και συνεπώς ο ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν είναι Αμερικανός αλλά κάποιος από τα δικά μας εδάφη…
Ο Ελπιδοφόρος είναι ο όγδοος ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και πριν από αυτόν όλοι οι Αρχιεπίσκοποι -πλην ενός- έφυγαν για την Αμερική από εδώ…»
(…) Με την εξαίρεση ενός, όλοι γεννήθηκαν στην Τουρκία ή σε επαρχίες που ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Υπήρχε Αρχιεπίσκοπος με το όνομα Ιάκωβος…
Ο Τούρκος αρθρογράφος σημειώνει και τα εξής:
“Ανάμεσα στους Αρχιεπισκόπους Αμερικής υπήρξε ο Ιάκωβος που παρέμεινε στο αξίωμα για 37 έτη (1959-1996) και αναγκάστηκε να παραιτηθεί ως αποτέλεσμα πιέσεων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο Ιάκωβος η υπηκοότητα του οποίου αφαιρέθηκε επειδή μίλησε εναντίον της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό περιοδικό το 1959, έγινε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής το έτος αυτό με απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Συνέχισε να μιλά εναντίον της Τουρκίας και τα επόμενα έτη (αναφορά και σε δήλωση του το 1979 «”(..) καθώς πιστεύω στο θεό είμαι πεπεισμένος πως τα μέρη που κάποτε ανήκαν στην Ελλάδα θα επιστρέψουν ξανά σε αυτή. Όσο αναπνέω δεν θα σταματήσω να φωνάζω “ο θεός να ευλογεί την Αμερική, την Ελλάδα και το βυζαντινό όνειρο”).
O Ιάκωβος που κηρύχθηκε “persona non grata” και απελάθηκε ξανά όταν επέστρεψε το 1969, ενώ, με την άδεια που του έδωσε ο Πρωθυπουργός Turgut Özal, στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο του 1985».
Ο συντάκτης αφού αναφέρεται σε συνάντηση που είχε στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος απασχόλησε για χρόνια τον τουρκικό Τύπο, επισημαίνει πως «η βάση των συζητήσεων για τον Αρχιεπίσκοπο που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη είναι αυτή:
Η πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, σημαίνει πως κάναμε πολύ καλή δουλειά, καθώς εξόργισε την ελληνική και την ε/κ πλευρά, η εθνική πολιτική των οποίων βασίζεται στο να λένε το άσπρο μαύρο. Αυτό σημαίνει πως κάναμε πολύ καλή δουλειά!»
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδόφόρος στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας. Φωτογραφία via Facebook, Archbishop Elpidophoros of America
ΠΗΓΗ: Habertürk
https://www.anixneuseis.gr
Σχόλια