Κλίμα έντασης με τους πρόσφυγες και μετανάστες - Αντιδράσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας


Κλίμα έντασης με τους πρόσφυγες και μετανάστες - Αντιδράσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Εκρηκτικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται καθώς μέρα με την ημέρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα αντιδρούν στις αποφάσεις της Ε.Ε. Στον Πειραιά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αρνούνται για ακόμη μία ημέρα να μετακινηθούν από το λιμάνι. Παρά το γεγονός ότι την Κυριακή έφθασαν τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, δεν επιβιβάσθηκε κανένας σε αυτά. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά. Επίσης πολλοί που μεταφέρονται στα κέντρα φιλοξενίας λίγες ημέρες αργότερα επιστρέφουν καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία. Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για αύριο έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί μέσω διαδικτύου προκαλώντας ανησυχία. Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του λιμενικού 4.629 άτομα.
Έκτακτη σύσκεψη για προσφυγικό στη Χίο


Στη Χίο, έκτακτη σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στο προσφυγικό συγκάλεσε για το βράδυ της Κυριακής η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, στα γραφεία της  αντιπεριφέρειας, μετά τα όσα συνέβησαν το Σάββατο, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφυγαν από το hotspot βρέθηκαν στην κεντρική ράμπα πρόσδεσης των πλοίων στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το όσα ανέφερε το Politischios.gr, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετείχαν Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό, η συντονίστρια του νησιού για το μεταναστευτικό Λ. Αρσενοπούλου αλλά και ο Κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης αποτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση ενώ πάρθηκε κοινά η απόφαση να αποκλειστεί ο λιμένας της Χίου τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί η δυτική πύλη του νησιού, δηλαδή το λιμάνι των Μεστών. Μάλιστα έχει ενημερωθεί και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ώστε να προγραμματίσει δρομολόγια για τα Μεστά μέχρι το άνοιγμα του κεντρικού λιμένα.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να αρχίζουν εκτός απροόπτου από τη Χίο τα δρομολόγια επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex. Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex και αναμένεται η άφιξη κι άλλων.

Διαμαρτυρίες στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Κλειστή, για δεύτερο δεύτερη ημέρα παραμένει για τα φορτηγά η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων. Οι πρόσφυγες που έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ η κίνηση των φορτηγών διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους. Ανάλογη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου. Οδηγός νταλίκας που έφτασε στο σημείο άρχισε να φωνάζει για να τον αφήσουν να περάσει, ενώ με την παρέμβαση των αστυνομικών ο διαπληκτισμός έληξε.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός πως το απόγευμα της Κυριακής ένας 17χρονος πρόσφυγας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 17χρονος περιλούστηκε με εύφλεκτο υλικό και απειλούσε ότι θα βάλει φωτιά στον εαυτό του για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που βρίσκονται οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα και την αδυναμία τους να περάσουν τα σύνορα. Ο νεαρός πρόσφυγας βρίσκεται στην Ελλάδα χωρίς την οικογένειά του, ενώ  σύμφωνα με πληροφορίες η γιαγιά του βρίσκεται στη Γερμανία. Ευτυχώς, οι παρευρισκόμενοι τον σταμάτησαν πριν προλάβει να κάνει πράξη την απειλή του.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στην Ειδομένη

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στην Ειδομένη, όπου για 16η ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδα – ΠΓΔΜ, παραμένει για υπό κατάληψη, από πρόσφυγες και μετανάστες, που αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το seleo.gr, την Κυριακή κατά τη ώρα του φαγητού, οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν έντονα όταν διαπίστωσαν πως υπήρχε μούχλα στην επιφάνεια των μερίδων. Όπως κατήγγειλαν, οι μερίδες του φαγητού που τους μοιράζονται καθημερινά είναι πολλές φορές σε κακή κατάσταση.

Τέλος, στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊα Κυριακού μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ένα προσφυγόπουλο 2 ετών, μετά από ατύχημα σε καζάνι με καυτό νερό που σημειώθηκε στις εγκατάστασεις του Ελληνικού. Άλλα δύο προσφυγόπουλα ηλικίας 2,5 και 5 ετών, διακομίστηκαν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και έχουν επιστρέψει στις εγκαταστάσεις. Το δίχρονο παιδί νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην Εντατική με εγκαύματα β' βαθμού στο πρόσωπο.
Δημιουργία 700 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων μέσα από συγκατοίκηση

Επτακόσιες θέσεις προσωρινής στέγασης προσφύγων σε σπίτια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημιουργεί η οργάνωση «Αλληλεγγύη-Solidarity Now», σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης ενοικίου 20.000 θέσεων. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Δύο δομές για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη - Σέρρες

Δύο δομές για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Οικονομική ενίσχυση σε Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω για το προσφυγικό

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 640.000 ευρώ χορηγεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σε τέσσερις δήμους ισάριθμων νησιών του Αιγαίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Διαβάστε εδώ πως θα κατανεμηθεί η ενίσχυση
Δείτε βίντεο με τη δυσαρέσκεια στο Δικέλι μετά την επαναπροώθηση προσφύγων                                                                                            
                                                                                 http://www.madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!