Le Figaro: Γιατί ο Πάπας διάλεξε να πάρει 12 μουσουλμάνους από τη Λέσβο -Πώς το εξήγησε ο ίδιος
«Πρωτοβουλία χωρίς προηγούμενο» αποκαλεί ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας που συνόδευσε τον Πάπα στη Λέσβο, την απόφασή του να πάρει μαζί του 12 μουσουλμάνους πρόσφυγες από το νησί.
Ο Πάπας μίλησε με τους δημοσιογράφους που τον ακολουθούσαν μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στη Ρώμη, μετά την ολιγόωρη, ιστορική του επίσκεψη στους καταυλισμούς των προσφύγων στη Λέσβο.
«Πίσω από την κουρτίσνα που χωρίζει τις θέσεις όπου κάθεται ο Πάπας στο αεροπλάνο, ακούγονταν παιδικές φωνές», γράφει κατάπληκτος ο δημοσιογράφος. Τα παιδιά έπαιζαν και έδειχναν πολύ χαρούμενα. Είναι μέλη τριών οικογενειών Σύρων μουσουλμάνων που ο Πάπας αποφάσισε να οδηγήσει ο ίδιος στην Ευρώπη από την Λέσβο, όπου είχαν φθάσει περνώντας από την Τουρκία.
Όταν το αεροπλάνο του Πάπα έφθασε στο αεροδρόμιο της Ρώμης, ο Φραγκίσκος κατέβηκε πρώτος τα σκαλιά για να υποδεχθεί εκείνος συμβολικά τις οικογένειες στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Μέσα στο αεροπλάνο, ο Πάπας Φραγκίσκος εξήγησε το παρασκήνιο αυτής της πρωτοφανούς πρωτοβουλίας. «Δεν επέλεξα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς. Αυτές οι τρεις οικογένειες είχαν έτοιμα τα χαρτιά τους. Σε μια πρώτη λίστα που μου έδωσαν υπήρχαν δύο οικογένειες χριστιανών αλλά δεν είχαν νομιμοποιήσει τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται λοιπόν για χάρη. Και αυτοί οι 12 είναι παιδιά του Θεού και εγώ κάνω χάρη σε παιδιά του Θεού» είπε ο Πάπας.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, το Βατικανό θα πληρώσει τα έξοδα των τριών οικογενειών αλλά η «Ενωση Sant Egidio» η οποία είχε την πρωτοβουλία θα αναλάβει την επίβλεψή τους.
«Δεν υπάρχει καμία πολιτική αιχμή» πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, εξήγησε ο Πάπας στους δημοσιογράφους. Αυτό το ταξίδι είναι μια ανθρωπιστική παρέμβαση. Η ιδέα να πάρει μαζί του στην Ευρώπη πρόσφυγες κρατήθηκε μυστική από το Βατικανό ώσπου να ανέβουν οι οικογένειες στο αεροπλάνο.
«Η ιδέα μου υποβλήθηκε από τους συνεργάτες μου την περασμένη εβδομάδα και την δέχτηκα αμέσως γιατί κατάλαβα ότι προερχόταν από το Αγιο Πνεύμα» είπε ο Πάπας.
«Όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανονισμούς. Οι τρεις κυβερνήσεις, το Βατικανό, η Ιταλία και η Ελλάδα συμφώνησαν και έδωσαν βίζα» πρόσθεσε ο Πάπας.
Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ο Φραγκίσκος απάντησε:
«Κάποιοι τρομοκράτες που έκαναν δολοφονικές πράξεις είναι γιοί και ανιψιοί ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ευρώπη. Τι συνέβη; Πιστεύω ότι η πολιτική ενσωμάτωσης είναι θεμελιώδης. Και σήμερα η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί αυτή την ικανότητα που είχε πάντοτε να ενσωματώνει. Πάντα έρχονταν πρόσφυγες στην Ευρώπη, αυτό εμπλουτίζει τον πολιτισμό».
Όταν τον ρώτησαν τι πιστεύει για το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη ο Φραγκίσκος δήλωσε:
«Κατανοώ ότι οι λαοί και οι κυβερνήσεις έχουν κάποιο φόβο. Τους καταλαβαίνω. Πρέπει, εξάλλου, να είμαστε πολύ υπεύθυνοι όταν δεχόμαστε ανθρώπους. Και αυτή η υπευθυνότητα έχει να κάνει με το πώς ενσωματώνονται αυτοί οι άνθρωποι». Και πρόσθεσε:
«Πάντοτε έλεγα ότι το να υψώνουμε τείχη δεν είναι λύση. Είδαμε πτώση τοίχους τον περασμένο αιώνα. Δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε γέφυρες. Αλλά οι γέφυρες χτίζονται με έξυπνο τρόπο. Γίνονται με διάλογο και ενσωμάτωση. Καταλαβαίνω το φόβο, αλλά το να κλείνουμε τα σύνορα δεν επιλύει τίποτα. Σε βάθος χρόνου μπορεί να κάνει κακό στον ίδιο το λαό».
Και κατέληξε με μια έκκληση προς την Ευρώπη:
«Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει πολιτικές φιλοξενίας, ενσωμάτωσης, ανάπτυξης, εργασίας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα στοιχεία είναι οι γέφυρες που θα μας οδηγήσουν να μην υψώνουμε τείχη. Αλλά επαναλαμβάνω, ότι κατανοώ απόλυτα τον φόβο».
Σχόλια