Η Ευρώπη «επιδιαιτητής» στην κόντρα Αθήνας-ΔΝΤ

 Η Ευρώπη «επιδιαιτητής» στην κόντρα Αθήνας-ΔΝΤ
Απάντηση Αθήνας στην Λαγκαρντ. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν: Δεν ζητάμε απομάκρυνση Τόμσεν, αλλά να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου χωρίς τροποποίηση της περσινής συμφωνίας. Εκτακτη σύγκληση Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλία Τσίπρα. Κρίσιμα τηλεφωνήματα και συναντήσεις στο Βερολίνο. 


«H στρατηγική κωλυσιεργίας της διαπραγμάτευσης προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας (σ.σ. στη χώρα) πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, είναι πράγματι μεγάλη ανοησία την οποία όλοι πρέπει να αποτρέψουμε».
Με αυτή την φράση η κυβέρνηση – με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου – σχολιάζει την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ προτάσσει το αίτημα: να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα, δηλαδή πέραν όσων ορίζει η συμφωνία του περσινού Ιουλίου.
Στην ίδια ανακοίνωση δεν μένει ασχολίαστο το «καρφί» της κ. Λαγκάρντ για τη πηγή της διαρροής στο Wikileaks: «η Ελλάδα είναι χώρα απολύτως ασφαλής, πολύ περισσότερο μάλιστα από χώρες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών στο Wikileaks»…

Το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους

Αναλυτικότερα θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, την οποία συγκαλεί εκτάκτως απόψε (7.30 μμ) με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μια συνολική και εφ όλης της ύλης αναφορά στο ρόλο του ΔΝΤ στα προηγούμενα μνημόνια, με έμφαση στα «λάθη» που επέτειναν την ύφεση και τα οποία παραδέχτηκε το ίδιο το Ταμείο αλλά και στο πώς επιδιώκει να περάσει μέτρα που υπερβαίνουν τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.
Nωρίτερα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η παραδοχή της κ. Λαγκάρντ ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση» στη διαπραγμάτευση προκειμένου να συμφωνήσει το ΔΝΤ, οδηγεί στο συμπέρασμα πως το κλείσιμο της αξιολόγησης εναπόκειται, πλέον, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Διευκρίνιζαν δε ότι η κυβέρνηση:
* Πρώτον, δεν θέτει θέμα παραμονής ή όχι του Πολ Τόμσεν στις συζητήσεις αλλά κατάληξης των συζητήσεων, διότι «το ποια στελέχη θα ορίσει το Ταμείο είναι δική του δουλειά, όχι δική μας».
* Δεύτερον, αυτό που ζητά είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου.
* Τρίτον, (να κλείσει) χωρίς να τροποποιηθεί η συμφωνία του περσινού Ιουλίου «όπως ζητά το ΔΝΤ».
Το «επιθετικό στυλ» της απάντησης Λαγκάρντ όμως δεν πέρασε απαρατήρητο από το Μαξίμου, όπως και η επιλογή της να την αναρτήσει στην επίσημη σελίδα του Ταμείου «χάριν της διαφάνειας». Η κίνηση αυτή, όπως και το «αίτημά» της να διασφαλίσει η κυβέρνηση την ιδιωτικότητα των συζητήσεων στο κουαρτέτο, εκλαμβάνονται ως «καρφιά» ότι η Αθήνα βρίσκεται πίσω από τη διαρροή στο Wikileaks.

«Να κλείσει» αλλά πώς;

Aπό τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού, συνεργάτες του προβάλλουν τη διαβεβαίωση της Αγκελα Μέρκελ ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός του Απριλίου». Την σχετική αισιοδοξία του ως προς αυτό εξέφρασε σήμερα και ο εκπρόσωπός της.
Το «πώς» δεν γίνεται καθαρό καθώς δεν υπάρχει αναφορά στο εάν η καγκελάριος ζήτησε συμφωνία και με το ΔΝΤ και, κυρίως, εάν εκτιμά ότι η ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Αθήνα έχουν συμφωνήσει στα μείζονα θέματα της αξιολόγησης – δηλαδή ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.
Εμείς δεχόμαστε δυο σενάρια για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απορρίπτουμε δυο άλλα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εκδοχές: να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ ή να κλείσει με το ΔΝΤ αλλά με τη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους (σε αυτή την εκδοχή τα μέτρα θα είναι τα ανεκτά που προβλέπει η συμφωνία).
Τα σενάρια που απορρίπτει η κυβέρνηση είναι να κλείσει η αξιολόγηση με περισσότερα μέτρα (πάντα σε σχέση με τη συμφωνία) ή να κλείσει «τμηματικά».

«Σύγκλιση» με ερωτηματικά

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αυτή η σύγκλιση (Ευρωπαίων-Αθηνας) υπάρχει. «Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, στη συνέχεια η διαπραγμάτευση περιορίσθηκε μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ», αναφέρει.
Προσθέτει δε, ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που πρότεινε η Κομισιόν, αν και δέχεται ότι κόκκινα δάνεια και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων παραμένουν «ανοικτά».
Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα δια του εκπροσώπου της ότι επιθυμεί πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο κ. Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Εκκρεμούν οι επαφές του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Τα φώτα, πάντως, παραμένουν στραμμένα στις αυριανές συναντήσεις που θα έχουν στο Βερολίνο οι αξιωματούχοι-κλειδιά της υπόθεσης: η κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκαρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ – και πιθανότατα με τον Πόλ Τόμσεν ο οποίος θα βρίσκεται επίσης αύριο στην γερμανική πρωτεύουσα.                                                                                                   http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!