Translate

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Χαμός άνευ προηγουμένου με Τσίπρα και Μεϊμαράκη: Τι κουνάς το κεφάλι για το χρέος – Δεν έκανα εγώ εκλογές για να λύσω το πρόβλημα με τον Λαφαζάνη


MEIMAROTSIPRASSEP– Σκληρή επίθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Αλέξη Τσίπρα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς
– “Θα πετύχουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, είτε τη στηρίξετε είτε όχι “, του είπε ο Πρωθυπουργός
– Ο κ. Μεϊμαράκης επέρριψε ευθύνη στον κ. Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί τη συναίνεση, λέγοντας πως “δεν είδα να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”
– Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αναμένεται η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Την τρίτη και τελευταία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων, «άναψαν τα αίματα» για τα καλά στη Βουλή, με τον άγριο καβγά του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος με τη σημερινή ομιλία του εμφάνισε το αρχηγικό του προφίλ, εν όψει και των εκλογών προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε πιο σκληρός απέναντι στον Πρωθυπουργό, κρατώντας υψηλούς τόνους και χρησιμοποιώντας βαρύττους χαρακτηρισμούς. «Εγώ δεν έκανα εκλογές για να λύσω το πρόβλημα με τον Λαφαζάνη, εσείς το κάνατε», είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση που αναιρεί τη δυνατότητα για αναδιάρθρωσή του, αντίθετα με όσα δημοσίως διακηρύσσει. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχωρά στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και στην αύξηση των φόρων, τονίζοντας «χωρίς την ψήφο της ΝΔ, μόνο των ΑΝΕΛ».

Τον προκάλεσε να κατονομάσει τους ολιγάρχες και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, να φέρει το νόμο.»Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και ξέρουμε όλοι ποιοι κάνουν παρέα με ποιον και ποιος στηρίζει ποιον» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι «προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βρώμικο πόλεμο και πέταξε λάσπη όταν υπαινισσόταν συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε σκάνδαλα».

Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνει παντού απροετοίμαστος και ότι «δεν έχει διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν οι υπουργοί του».

«Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ακολούθως διάβασε το σχετικό εδάφιο της συμφωνίας με τους δανειστές όπου αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στην Παιδεία καλώντας την κυβέρνηση να ξεφύγει από τις ιδεοληψίες της. «Δεν μπορεί να ξεκινά η σχολική χρονιά με δεκάδες σχολεία κλειστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΝΔ: «Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους».

Κλείνοντας είπε ο κ Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Απάντηση Τσίπρα: Χάσατε στις εκλογές πανηγυρικά

«Θα πετύχουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, είτε τη στηρίξετε είτε όχι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την επικείμενη μάχη της κυβέρνησης με στόχο την απομείωση του χρέους, απαντώντας απόψε στη Βουλή στην παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαπίστωσα ότι έκανε μια εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Όμως, κύριε Μεϊμαράκη, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι εκλογές έγιναν στις 20 Σεπτέμβρη και ο ελληνικός λαός απεφάνθη. Και χάσατε με 7,5 μονάδες διαφορά. Χάσατε πανηγυρικά! Μπορεί να είσαστε σε προεκλογική περίοδο. Άκουσα και εσάς και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Μητσοτάκη. Πράγματι αυτό σας αναγκάζει να έχετε μια προεκλογική ρητορική. Όμως ο τόπος έχει ανάγκη από σχέδιο όραμα και αποφάσεις και όχι προεκλογικές ρητορείες κύριε Μεϊμαράκη. Και θέλω να σας επισημάνω ότι για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο γίνανε εκλογές, όχι πριν από μια δύσκολη συμφωνία, με άλλα να λέμε στα μπαλκόνια και άλλα να υπογράφουμε μετά. Γίνανε εκλογές μετά. Με τον ελληνικό λαό να τα γνωρίζει όλα και να επιλέγει με ανοιχτά χαρτιά ποιον θα στηρίξει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη. Το είπατε προεκλογικά το ίδιο λέτε και τώρα. Με ανοιχτά χαρτιά, με όλες τις δεσμεύσεις με όλα τα μέτωπα ανοιχτά με τη συμφωνία ψηφισμένη και από εσάς, σας το θυμίζω και με ανοιχτή την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκη.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ατόπημα την αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στο χρέος. «Είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι δεν κέρδισε κάτι η χώρα και ότι είμαστε και σε χειρότερη θέση από αυτή που ήμασταν πριν την 12η του Ιούλη. Και για κακή σας τύχη κύριε πρόεδρε αυτή η τοποθέτησή σας εδώ στο κοινοβούλιο έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από μια ιστορική ομιλία του προέδρου Ολάντ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπου αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει με ποιους είναι σε αυτήν εθνική μάχη. «Είστε με τις δυνάμεις τις συντηρητικές της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Που θέλουν να μην ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους;», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «εμείς έχουμε πάρει θέση, για τον τόπο, την κοινωνία, για τις κοινωνικές δυνάμεις αυτού του τόπου που εκπροσωπούμε και ανοίξαμε ρωγμές και αυτές θα τις διευρύνουμε και θα την πετύχουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Είτε τη στηρίξετε είτε όχι κύριε Μεϊμαράκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σχόλιο του κ. Μεϊμαράκη ότι απόψε ο πρωθυπουργός επιχείρησε παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση παρέμβασης αλλά η τοποθέτησή του ήταν πολιτική και αφορούσε στο χρέος για το οποίο υπάρχει εθνική στρατηγική».

«Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά σας εγώ είμαι της άποψης ότι στα κόμματα πρέπει να υπάρχει δημοκρατία εσωκομματική και μπράβο σας και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Και μπράβο σας που έχετε εσωτερικές διαδικασίες και εκλογές. Κακώς το εκλάβατε ως ανάμειξη», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε δε ότι «ανεξαρτήτως προσώπων, αυτό που η χρειάζεται η χώρα είναι η εποικοδομητική κριτική και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Και όχι κριτική στείρα και αδιέξοδη».

Σε ότι αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι για το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα, υπάρχει η στρατηγική που λέει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να υπάρχει μείωση του χρέους και η άλλη που λέει ότι αυτά τεράστια πλεονάσματα είναι το άλλο πρόσωπο μιας σκληρής λιτότητας που καταστρέφει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. Γι’ αυτό και όπως τόνισε, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με στόχο να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα να ανοίξουμε τη μεγάλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. «Άρα σε αυτή τη στρατηγική, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να μην υπερασπίζεστε αυτή την αδιέξοδη στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων και να έρθετε σε αυτή την εθνική προσπάθεια ώστε να φύγει αυτός ο βραχνάς από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Νέες βολές Μεϊμαράκη

«Όποιος κι αν είναι αρχηγός, η ΝΔ θα είναι συγκροτημένη» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας στη σύντομη παρέμβαση του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε ότι παρεμβαίνει στα εσωκομματικά της ΝΔ.

Για το χρέος είπε: «Εγώ δεν είπα να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, αλλά αντίθετα να ανοίξει, εσείς το αυξήσατε». Απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα ζητώντας του να ξεκαθαρίσει αν θέλει συνεργασία με τη ΝΔ ή όχι, γιατί, όπως ανέφερε, δεν «δεν σας φθάνουν τα μαξιλαράκια που έχετε».

Χαίρομαι που επιβεβαιώνετε την αύξηση του χρέους, σημείωσε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και του καταλόγισε ότι συγχέει την αύξηση του ΑΕΠ με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Συμφώνησε πάντως ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας ότι «με την ύφεση που έχετε προκαλέσει και τα ελλείμματα πρέπει να το δούμε το χρέος».

Επέρριψε πάντως ευθύνη στον κ. Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί τη συναίνεση, λέγοντας πως «δεν είδα να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Κλείνοντας ανέφερε: «Εμείς συμπεριφερόμαστε σαν υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, λέμε «ναι» στα θετικά, λέμε «όχι» στα αρνητικά και στους φόρους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,http://national-pride.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: