Ολάντ στη Βουλή: Αγνοήσατε όσους σας συμβούλευαν σε προσωρινό Grexit
- Ο γάλλος πρόεδρος στη Βουλή (Φωτογραφία: Intime )
Tην επιλογή των πολιτών να μείνουν στην Ευρωζώνη εξήρε ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στην Βουλή των Ελλήνων.
«Είναι μεγάλη τιμή που μιλάω στη Βουλή. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης» σημείωσε, λέγοντας μάλιστα τη λέξη «Βουλή» στα ελληνικά.
Ο Ολάντ αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Σαρλ Ντε Γκωλ το 1963, αλλά και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, το 1974, με το προεδρικό αεροσκάφος του τότε προέδρου Ντ' Εστέν.
«Χαιρετώ το δίδαγμα που μας δώσατε τους τελευταίους μήνες, την αξιοπρέπεια και το θάρρος να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες» συνέχισε.
Είπε ότι οι πολίτες πήραν το λόγο τρεις φορές το 2015 με τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα, «και η Ευρώπη σας κοιτούσε: Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο».
Αναφέρθηκε στα γεγονότα της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής και τις δραματικές ώρες: «Εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη.
» Τότε, ακόμα και εγώ ο ίδιος κοιτούσα τους συναδέλφους μου. Τους έβλεπα ανήσυχους για το αν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα όμως να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης».
O Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων, «δύσκολων μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει και η Γαλλία»- επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να επιστρέψει η ομαλότητα.
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο «μήνυμα» -όπως είπε- που έλαβε από την ελληνική πολιτική ηγεσία για το θέμα των πλειστηριασμών και την ανάγκη να προστευθεί η πρώτη κατοικία.
Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. «Αυτά μας ενώνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε αναφερόμενος στο μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: «Θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο δυνατή, να αφήσει πίσω της την έννοια της πειθαρχίας που τόσο πολύ μας έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια πολιτική δύναμη και να δώσει ελπίδα σε όσους την αμφισβητούν».
Επανήλθε στη συνέχεια στις δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας ότι θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Για το προσφυγικό, ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι πρέπει να προστατευθούν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
Στο σημείο αυτό υπήρξε αιχμηρός: «Κάποιοι που κάποτε αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη που ζητούσε η Ελλάδα, σήμερα ζητούν εκείνοι αλληλεγγύη και προστασία των συνόρων. Κάποιοι τώρα είδαν ότι στη γεωγραφία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο με νησιά να υποδέχονται τις ροές από την Τουρκία».
Καταλήγοντας, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία ενσαρκώνουν μια κοινή ιδέα για τον πολιτισμό.
«Μπορούμε να κομίσουμε ένα ευρωπαϊκό μήνυμα που θα θεσει στο περιθώριο τους φανατισμούς, θα δώσει ελπίδα στη νεολαία. Ήρθα στο λίκνο της Δημοκρατίας για να εκφράσω τη στήριξή μου στην προσπάθειά σας. Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε για να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον.
» Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας.»
Η προσφώνηση Βούτση και η βράβευση
Στη συνέχεια ο Νίκος Βούτσης απένειμε στον γάλλο πρόεδρο το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, όπου απεικονίζεται ο Περικλής.
Κατά την άφιξή του στο κτίριο του Κοινοβουλίου, τον γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής,.
Κατά την είσοδό του στην Ολομέλεια, τον υποδέχθηκαν όρθιοι οι βουλευτές.
Στη σύντομη ομιλία του ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη το πρωί.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ευρώπη και την ΕΕ «όσο απειλούνται με εκπλειστηριασμό τα σπίτια που μένουν οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους. Όσο οι ανάγκες ζωής διώχνουν τα παιδιά έξω από το σχολικό σύστημα και ταυτόχρονα διώχνουν τους επιστήμονες από τη χώρα. Όσο οι απόμαχοι, οι συνταξιούχοι βιώνουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».
» Όσο η Δημοκρατία παραμένει σε ομηρία μέσα στη μέγγενη των επιταγών της αγοράς και των απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων δογμάτων. Όσο εν τέλει η λαϊκή κυριαρχία αμφισβητείται, όταν δεν λοιδορείται και δεν απαξιώνεται από τα κέντρα της πολιτικής διαπλοκής.»
Συμπλήρωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων προσυπογράφει μέσα από την ποιότητα του δύσκολου νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου σε αυτή τη φάση τις αρχές της αλληλεγγύης αλλά και της υπευθυνότητας, της συνευθύνης. Τόσο για την τήρηση της πρόσφατης οικονομικής συμφωνίας με τους εταίρους, όσο και για την ταχεία και θετική υπέρβαση όσων αρνητικών κοινωνικών συνεπειών και ενδεχομένως υφεσιακών μέτρων αυτή περιλαμβάνει.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας και του περιορισμού των δικαιωμάτων και να δώσουν τη θέση τους σε μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, την ανάκτηση και την επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Για μια νέα άνοιξη της δημοκρατίας, της κοινωνικής και πολιτικής δημοκρατίας.
«Με αυτές τις σκέψεις και με την προσδοκία, την ελπίδα ή και τη βεβαιότητα, ότι θα υπερβούμε όλοι μαζί αυτά τα σημερινά αδιέξοδα, σας καλωσορίζουμε και σας καλούμε να μας κάνετε την τιμή να πάρετε το λόγο ενώπιον της Βουλής» κατέληξε.
Α.Ρ.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια