Τσίπρας: Η είσοδος προσφύγων είναι η Τουρκία


Τσίπρας: Η είσοδος προσφύγων είναι η Τουρκία [εικόνες & βίντεο]
Μια επισήμανση και μια προειδοποίηση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας στην μίνι σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συγκάλεσε ο Ζαν Κλον Γιούνκερ για το προσφυγικό.
Η επισήμανση με νόημα ήταν ότι στην μίνι-σύνοδο δεν προσεκλήθη η Τουρκία. Αφού περιέγραψε ως μια «θετική πρωτοβουλία» την σύγκληση της μίνι Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε με νόημα: «Ωστόσο, ένας κρίσιμος εταίρος, η Τουρκία, δεν έχει προσκληθεί».
Η προειδοποίηση, ήταν ότι αν δεν υπάρξει κοινή κατάληξη στο ποια είναι η πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην Ε.Ε τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Μιλώντας για τον «διάδρομο» προσφυγικών ροών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όπως όλοι γνωρίζουν, στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει μια είσοδος. Ετσι λοιπόν, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο ποια είναι αυτή η είσοδος, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε ενώπιον μια τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης». Εξαπέλυσε πυρά κατά της στάσης ορισμένων εταίρων, οι οποίοι «αρκετές φορές υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα».
Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν κοινές πράξεις και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της η χώρα μας θα αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις. Αναρωτήθηκε ωστόσο τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. «Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο. θα υπάρχουν άλλα 4 hotspots. Το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots» σημείωσε.
Τα βασικά σημεία της δήλωσης Τσίπρα
  • Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα.
  • Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και άρα είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή λύση, μία ευρωπαϊκή λύση
  • Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη, όταν καθημερινά πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.
  • Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε λύση καθώς αρκετές χώρες υιοθέτησαν μία στάση ώστε να μην μετατεθεί το πρόβλημα σε εκείνες. Άρα πρέπει να έχουμε κοινή ευθύνη όλες οι ευρωπαικές χώρες και θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες.
  • Να σημειώσω ότι αυτή η συνάντηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Ωστόσο ένας κρίσιμος κρίκος η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί. Άρα σήμερα η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο δρόμο των μεταναστευτικών ροών.
  • Αν εμείς δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάποια λύση.
  • Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και φυσικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος».
  • Εως το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμα πέντε hot spots, στα νησιά, αλλά αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες που έχουν οι άλλες χώρες.
  • Αρα η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο και ως το τέλος Νοεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να έχουμε ακόμα 4 hot spots, στα υπόλοιπα νησιά,
  • Ομως το πρόβλημα δεν είναι τα hotspots, το πρόβλημα είναι όλη η διαδρομή και πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!