Τα 10 παλαιότερα κτίρια του κόσμου!
Αν είσαι λάτρης του National Geographic σίγουρα θα έχεις δει πολλά παλιά κτήρια από όλο τον κόσμο, τα οποία υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά δημιουργήθηκαν την Νεολιθική εποχή και ως επί το πλείστον είναι κατασκευασμένα από πέτρα και βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές οι οποίες είναι κοντά στη θάλασσα.
Βέβαια, ανάμεσα τους υπάρχουν και κάποια παλιά σπίτια και κτίρια, όπως ναοί, τα οποία αμφισβήτησαν τις συμβατικές απόψεις που είχαν σχετικά με τον πρώιμο πολιτισμό.
Ποια είναι όμως τα παλαιότερα κτίρια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα;
10. La Hougue Bie, Τζέρσεϊ – 3500 π.Χ.
To La Hougue Bie είναι ένα νεκροταφείο το οποίο βρίσκεται στο νησί Jersey, στις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία και αποτελείται από μεγάλες πέτρες τις οποίες τότε πολύ πιθανόν να τις έσυραν μέχρι εκείνο το σημείο χρησιμοποιώντας ξύλινες ράμπες.Αυτό κτίριο έχει μήκος 18,6 μέτρα και χρησιμοποιούνταν και για άλλους τύπους τελετών, πέρα από κηδείες. Κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα όμως από εκεί που ήταν μια παγανιστική τοποθεσία, μετατράπηκε σε μέρος όπου οι χριστιανοί έδειχναν την λατρεία τους στο θεό.
9. Sechin Bajo, Περού – περίπου 3500 π.Χ.
Το Sechin Bajo βρίσκεται στο Caral του Περού και ανακαλύφθηκε το 2008 από τον αρχαιολόγο Peter Fuchs. Είναι ίσως το αρχαιότερο κτίριο (από αυτά τουλάχιστον που είναι γνωστά μέχρι και σήμερα) της Αμερικής.Όπως είπαν οι αρχαιολόγοι, έχει χτιστεί σε πολλά επίπεδα, οπότε υποθέτουν ότι είναι αποτέλεσμα ανακατασκευής μετά από κάποια επίθεση που δέχθηκε.
8. Listoghil, Ιρλανδία – περίπου 3550 π.Χ.
Το Listoghil είναι επίσης γνωστό και ως Carrowmore και βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ιρλανδίας. Το συγκεκριμένο μέρος είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα ταφικά μνημεία που υπάρχουν στην Ιρλανδία.Η έκταση που καλύπτει είναι περίπου 1,5 τετραγωνικά μίλια και στην αρχή όταν ξεκίνησαν κάποιες κατασκευές εκεί κατάφεραν να καταστρέψουν ένα μεγάλο μέρος του πριν συνειδητοποιήσουν ότι εκεί βρισκόταν ένας αρχαίος τάφος.
7. West Kennet Long Barrow, Αγγλία – περίπου 3650 π.Χ.
Το κτίριο του West Kennet Long Barrow βρίσκεται μόλις 15 μίλια μακριά από το θρυλικό Στόουνχεντζ και είναι ένας από τους μεγαλύτερους τάφους που βρίσκονται στο βρετανικό έδαφος, καθώς έχει 100 μέτρα μήκος και 3,2 μέτρα ύψος, με μέγιστο πλάτος 30 μέτρα.Τουλάχιστον 46 άνθρωποι θάφτηκαν σε εκείνο το μέρος, όπως συνηθίζονταν τότε μαζί με τα κεραμικά ή άλλα τους αντικείμενα.
6. Ggantija, Μάλτα – περίπου 3700 π.Χ.
Ο ναός Ggantija που βρίσκεται στο νησί Gozo της Μάλτας, είναι μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Αυτές που βλέπουμε και στην εικόνα θεωρούνται οι αρχαιότερες πέτρινες κατασκευές σε όλο τον κόσμο και κατασκευάστηκαν πολύ πριν το Στόουνχεντζ και τις αιγυπτιακές πυραμίδες.5. Knap of HOWAR, Σκωτία – περίπου 3700 π.Χ.
Αυτά θεωρούνται τα αρχαιότερα πέτρινα σπίτια στη βορειοδυτική Ευρώπη και βρίσκεται στο νησί Westray στα βόρεια της Σκωτίας. Στην ουσία σε αυτή την περιοχή υπάρχουν 2 σπίτια σε μια ορθογώνια περιοχή, με πέτρινα ντουλάπια, τέντες, αλλά και ένα πέρασμα το οποίο συνδέει τα δύο σπίτια.4. Monte d’Accodi, Ιταλία- περίπου το 4000 π.Χ.
Οι ανασκαφές στο συγκεκριμένο μέρος του ιταλικού νησιού της Σαρδηνίας σταμάτησαν το 1958 και ολοκληρώθηκαν το 1990 μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες εργασιών.Η μέθοδος της κατασκευής του μοιάζει υπερβολικά με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα ευρήματα στην Μεσοποταμία και όχι τόσο με αυτά της Αιγύπτου, που είναι και πιο κοντά στην Ιταλία.
3. Tumulus Saint-Michel, Γαλλία – περίπου 4500 π.Χ.
Οι ανασκαφές για αυτόν τον ναό έγιναν από το 1862 μέχρι το 1864 και από το 1900 μέχρι και το 1907, ενώ ολοκληρώθηκαν το 1927. Έχει 125 μέτρα μήκος, 50 μέτρα πλάτος και 10 μέτρα ύψος και χρονολογήθηκε από τον αρχαιολόγο Zacharie Rouzic στο 4.500 π.Χ.2. Tumulus of Bougon, Γαλλία – περίπου 4800 π.Χ.
Ένα από τα παλαιότερα συγκρότημα τάφων στην Ευρώπη βρίσκεται στη Γαλλία και περιέχει εκατοντάδες θραύσματα οστών, σκελετούς και αντικείμενα που θάφτηκαν μαζί με τους νεκρούς.Το μήκος του είναι 72 μέτρα και αυτό χάρις στους 6 λόφους που ενώνονται και δημιουργούν το Tumulus of Bougon.
Σχόλια